Salam
Untuk Arwah mak
الفاتح
~ Sariah binti Lanu~
Hari sabtu lepas ada raptai untuk hari graduasi Uzrei kat sekolah.. dalam jam 9.00 pagi kene ada kat dewan sekolah. Sebelum ke sekolah kenalah serapan dulukan. Aku pun gigih lepas solat subuh menumbuk kacang tanah untuk buat apam balik.. hehehe.. bukan nak prepare awal2kan.. pepagi butalah nak menumbuk kacang... bukan taknak buat malam.. risaukan askar kecik tu mengacau je.. kang tertumbuk lak jari halusnya..
Kebetulan pulak jagung manis ada kat rumah. en. suami beli konon nak buat es kepal.. tapi belum lagilah kekdahnya.. sebab cuaca macam ni.. rasa macam tak sesuai nak minum es kepalkan... jadi kita tukar strategi kepada Apam balik.. hahaha..
Preparation untuk apam balik...
bahan-bahan..
4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula (aku kurangkan sikit.. dalam 3 sudu je aku letak sebab nanti nak tabur gula)
1 biji telur
1 cawan air (ikut pada kepekatan tepung tu, kalau pekat sangat tambah lagi ye.)
1 sudu baking powder
1 sudu soda bikarbonat
2 titis pewarna kuning\
Inti
Gula - untuk ditabur
kacang - ditumbuk halus
jagung
planta
kalau korang nak letak selain dari yang ata pun boleh.. cheese, coklat rice ke, pulut hitam ke.. terpulang pada seleralahkan... aku lepas ni kalau buat lagi nak letak cheese.. hehehe...
didalam magic pan...
oleskan planta/marjerin, lepas tu letaklah tepung apam balik tu.. dan lengserkan ikut kehendak tahap kenipisan yang korang nak. nak lagi nipis letak sikit je... lengserkan perlahana-lahan...
Agak-agak dah dekat masak.. bolehlah masukkan inti tu semua...
dah letak kacang tumbuk, jagung dan planta..
aku suka letak planta extra sikit... sebab nak ada rasa masin2 tu...
Tadaa....
dah siap.. bolehlah dihidang untuk sarapan atau minum petang untuk keluarga anda...
awal-awal tu aku tertebal pulak kulit apam balik ni... makan sekeping pun dah kenyang..
lepas dah dapat rentak.. wah.. mcm masterchef pulakkan.. nak dapat rentak-rentak bagai...
barulah aku buat nipis sikit.. sedap bila nipis ni.. rasa ranggup je...
Malam lepas majlis konvo uzrei danial..
aku malas nak masak nasi.. letih betul rasanya...
dalam esbok ada lagi separuh tin jagung manis.
aku bancuh dengan tepung.. terus buat cekodok...
sedap... lepas ni tak yah nak beli jagung mentah tu dah..
leceh nak menghiris jagung tu.. beli jelah yg dalam tin ni..
sedap je rasanya... rasa jagung gak.. hehehe
oklah..
sekian babai...
Untuk Arwah mak
الفاتح
~ Sariah binti Lanu~
yum..yum..yummy...sedap n boleh buat nih...mudah
ReplyDeletephew kak..telan air liur aku tgk kak...dah le dah lame tak mkn apam balik nieh....
ReplyDeleteSedap laa sgt tgk apam balik tuh..cam terasa2 lak kesedapannya tuh.. :)
ReplyDeleteTeringat lempeng gula mak masa zaman kecik2. Lengserkat kuali bancuhan tepung lepas tu tabur gula kat atas lipat dua, nikmatnya...
ReplyDeleteMcm senang kan..boleh buat ni..likelike sgt apam balik nih :-)
ReplyDeleteSedapnyer apam balik tu..nanti nak buat jugek la...
ReplyDelete