25/12/12.. hari bersantapan sajo


Salam....

Kisah 25/12/12.. adalah hari santapan kat rumah..hari merehat-rehatkan diri dirumah haruslah digunakan dengan sebaik yang mungkin. hehehe.. dasar nak membesarkan diri sebenarnya... 

Dah tak reti aku nak citer bebanyak bila tgk makanan kat bawah ni.. korang tatap jelah ye.

Sarapan pagi.. semuanya beli.. kecuali sambal sardin semalamnya dan air kopi..

kambing.. embek... embek.. embek.. beli kat giant yang dah siap perap. 
balik rumah masak atas kuali leper je.. senangkan..
semudah 123... 
apesal aku suka dengan ayat "semudah 123" ni..

Taugeh hijau.. my paberet.. sebab makan taugeh ni tak kena angin..
kalau makan taugeh yang putih tu.. asiklah sendawa je.. yang sedap.. nyum.. nyumm...

Kepak ayam.. pun beli yang dah siap perap kat giant.. 
ha.. nak makan sekarang pun semudah 123 kan.
cuma kena sediakan ringgit je.. takder ringgit.. masak bubur nasi jelah ye.
tu pun kalau ada. 

Tapi aku teringat masa kecik2 dulu... kakak aku yang sulong kalau time tengah bulan je.. tak cukup duit nak beli lauk.. dia gorengnya ikan masin.. masak kangkung goreng...
masa dia nak suap kitorang makan.. dicurahnya minyak ikan masin tu kat nasi yang panas2.. pehtu tambah pulak kankung goreng..
pergh.. aku rasa masa tu.. tulah lauk yang paling sedap didunia ni... takder lauk lain pun takper... 
tapi kalau anak2 sekarang aku buat macam tu... terasa pelik pulak.. dan... dan.. disuruhnya masak ayam yang ada dalam peti ais. 
dulu takder makanan yang sedap pun kita redha jekan...

hehehe.. tetiba terimbas kenangan muda lak..

oklah sekian..

babai...







13 comments:

Rai Ourkizuna said...

yang taugeh hijau tu kalau kat econsave dia kata pucuk kacang.. sedap ke kak..tak reti saya nak masak..

Lya Colours said...

budak2 skrg suka makan ayam, ayam plak dah di injek2. tak bagus. kita bela ayam. lagi bagus. hahaha

JaSSNaNi said...

betul tu.,.. dulu2 ingat lagi.. arwah tok suka bagi makan nasi panas2 ngan minyak yang dah guna goreng ikan tu.. lepas tu perghhhh mmg sedap.. gaul plak ngan kicap.. ikan goreng sekor.. sudah.. mmg terbaekkkkk... sedapppp sangat kan..

mama leen said...

baiknya kakak.. suap adik2 makan

♥MAMASYAZA♥ said...

ikan masin ngan kangkung goreng tu mmg dah cukup sedapp, bertambah jugak nasi

sudipVSsenduk said...

first time makan sayur tau miu (tauge hijau), tercekik-cekik menjalar dkt tekak... panjang sangat! terus tak nak beli lagi huhuhu

mamalieyna said...

Yelah..zqman kita kecik2 dl mmg mkn apa yg ada je, tak komplen pun..fhm keadaan family mcmana..huu

kitatauke said...

mcm sedap je kambing tu..tapi aku xleh makan kambing..kl makan, takleh tdo malam nnt..sedihh

Angah said...

hohoho...angah pun biasa makan nasik dengan minyak goreng ikan...memang superb lah time tu

lieyalatif said...

halamak kak...ade kambeng plak kak....dah le lieya ni antu kambing...meleleh2 lieya tgk ni hah...nampak sedap gile kak....lieya selalu beli kambing marinated kat k4 tu je kak...

taoge hijau pun menarik...tak penah plak lieya mkn....tapi selalu je nampak org jual....leh cube la nanti...

4feet8 said...

balik nk cari kambing perapla..

A D I A said...

salam aishah. dah ada baby ye. lama nya tak jengah sini.

kita tak suka taugeh. dari kecik takleh nak makan taugeh tu. tapi taugeh hijau itu nampak menarik la. adakah rasa nya sama?

Queen said...

kaa.... dulu mak masak telur goreng taruk soso dgnicap je atas tu.. tuela yg paling selera sekali

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...