Nasi lemak asal adoooo... je..

Salam..

Korang jangan bosan ye.. asiklah citer pasal makanan kan dalam blog aku ni.. Memang citer pasal makan jelah yang best pun setakat ni... citer selain makanan belum ada lagi.. lagi-lagi ibu yang baru lepas berpuasa makanan yang enak-enak ni.. bila dah lepas hazab dua bulan tu.. memang makanan lah benda pertama yang dicari..

Jadinya.. lepas je aku makan Toasted Twister.. tekak teringin lak nak makan nasi lemak buat sendiri.. Tapi ni nasi lemak asal ada je.. Maklumlah aku tak sempat lagi nak soping barang dapur.. apa yang ada kat dalam peti ais aku tu.. tu jelah aku guna ye... yang penting boleh memenuhi tekak aku hehehehe...

Memang pagi tu dengan eksitednyer.. aku bangun pagi, mandi buat perkara yang sepatutnya.. terus menuju kedapur.. keluarkan apa yang ada kat dalam peti ais.. kupas-kupas bawang.. rendam cili... ha... bab rendam cili ni yang aku nak citer.. dah settle rendam cili.. tiba masa nak blender cili tu.. tekan.. tekan.. suis tak boleh blend.. apalah kena dengan blender aku ni... puas fikir, rupanya blender tu rosak masak buat kenduri akikah Usyair Darwisy lepas... sebab banyak sangat nak kena blender.. agaknya panas sangat kot motor nya.. terus rosak.. aduhai.. bahan dah siap tapi cili tak leh nak blender... nak tumbuk guna lesung malas pulak..

Tetiba aku teringat yang masa Annual dinner company lepas aku ada dapat hand blender.. terkial-kial lah aku keluarkan hand blender tu dari kotak.. perut tak usah cakaplah masa tu.. berdondang sayang dah... dah tak leh sabar agaknya.... dah lah rendam cili banyak masa tu.. kenalah blender pakai hand blender tu 2/3 kali.. aduhai... kalau pakai blender besar biasa tu.. sekali blender je siap... tapi berkat kesabaran tu siap jugak sambal nasi lemak aku tu... panjang beno aku citer pasal cili nikan... agak-agak korang boring ke..

 blender yang dah tak leh guna.. huhuhu.. hadiah kawen ni.. dah berusia 6 tahun pun...
nak kena cari balik blender baru lak.. 

sementara ni...

pakai bendalah kecik ni dulu...
nasiblah ada benda ni.. kalau tak menumbuk guna lesunglah aku..
tapi kalau buat sambal pakai lesung lagi sedap.. pergh.. teringat sambal mak aku..

 Takder gambar sambal solo.. ni berkumpulan lak..
tulah hasil sambal bilis aku... sedap jugak.. cuma cili dia sedikit kasarlah... tak taulah sebab hand blender tu.. atau aku yang dah tak sabar sangat menunggu cili tu halus.. 

Hasil nasi lemak aku asal adoooo.. takder timun.. memang aku pantang makan timun lagi.. cuma ni je hasilnya..
nyum... nyum.. sedap... hehehehe.. sendiri masak memanglah sedapkan...
tambah pulak minum kopi panas.. memang menariklah...

ni lepas makan memang terus tersandarlah... erk... kenyang........ Alhamdulillah..

esok sabtu.. yea... nak jenjalan...
tapi tak tahu nak kemana lagi..
bagi cadangan kat aku.. dalam selangor je ye..

ok..
sekian
babai.

9 comments:

  1. uikssssssss... betul tu.. kalau saya pun blender rosak sanggup guna lesung batu tau.. hahahahah.. tak bape minat cili giling instant tu.. tak sedap sangat kan.. walaupun banyak2 brand kata best la.. sedap la.. yg buat sendiri lagi best.. :D
    nyum nyum.. terliur tengok nasi lemak ni.. sedapnyaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. ehhhh nak la lesung letrik tu

    ReplyDelete
  3. timun boleh replace ngan kangkung celur..pon sedap..yumyum

    ReplyDelete
  4. RK.. sedap dah tuh..tgk nasik lemak tuh menarik laa..lapo le plak ptg nie.. :)

    ReplyDelete
  5. nampak sedap je.. cuace macam nie sedap makn nasi lemak..

    ReplyDelete
  6. Telur tu buat saya lapar lah RK...huwaaa! Tgh mlm ni rosak lak diet kang...huhuhu

    ReplyDelete
  7. [b][url=http://www.louisvuittononlinesalestore.com/]www.louisvuittononlinesalestore.com[/url][/b] You will get massive sizes and fogger types of protection sprays available, lots of can simply choose on the one most suitable for his or her expectations. We've now uncovered my lesson and recognized that keeping secured is in fact a needs to. I will not would really like to regret something sooner or afterwards..

    [b][url=http://www.louisvuittonhandbags.ca/]louis vuitton outlet[/url][/b] Mulberry handbags: very good brand name for stylish peopleCarrying handbags could be the must-buy for anyone that's not merely finicky with regards to their outfits and footwear but will also choosy with regard to the handbags. Purse is often a permanently pal for every lady considering that they carry virtually entire earth inside of it. Almost all of the situations, girls have affinity in direction of branded solutions.

    [b][url=http://www.louisvuittonhandbags.ca/]louis vuitton handbags[/url][/b] An internet site enhances conversation amongst shoppers and enterprises. Loads of time shoppers are interested in something on a internet site, but really feel uncomfortable or are as well lazy to call for far more information and facts. Internet websites that are equipped with e-mail types will allow customers to inquire their concern within a times detect.
    The distinctness offered by the Gucci bags is inexplicable. Infact, this is the motive why girls want it due to its rareness and individuality. In contrast to those people purses which can be mass made and effortlessly obtainable, Gucci handbags are crafted with matchless workmanship.

    [b][url=http://www.uggsclearancestore.co.uk/]ugg outlet[/url][/b] Do yourself a favor and check out the stunning new era of 1,000 property rifles. For your very first time considering that the arrival of riflery, we are in sight of weapons that do specifically as we would will them. That good progress usually means over much better guns and much better shooting--it usually means a real shot at independence..

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...