Ragam manusia...

Salam....

tak taulah tajuk post aku ni ada kaitan dengan entry kali ni.. kalau takder kaitan tu.. korang pepaham jelah ye.. 

Kali ni nak buat entry luahan rasa... takder kaitan dengan sesiapa pun.. tapi kalau ada yang terasa tu aku minta maaf awal-awallah... tapi nak buat canerkan.. korang yang terasa sendiri.. hehehe... dah tak yah nak terasa sangatlah... korang baca je luahan rasa aku ni.. kalau rasa merepek sangat korang pangkah je kat X tu... terus sayonarakan...

Aku bukan apa.. kita ni kalau nak meniaga atau apa pun mestilah jujur.. kalau tak jujur sekali orang boleh terima lagi.. kotlah terlupa atau terlepas pandangkan.. Tetapi kalau dah lebih empat, lima dan enam kali. tu bukan terlupa dah tu.. tu dah namanya x jujur dan amanah dah namanyer... Kang kalau orang minta bukti ke apa. kata orang tak percaya kat dia. meroyan kat fb tulis.. "saya bukan buat keje ni fulltime. sila faham". Ater sekali ko tengah buat keje tu ko tak leh nak siapkan terus ke? ada pulak asing-asing buat keje ke? ke memang buat keje berkali-kali untuk satu kerja tu. 

ok.. tak kesahlah awak memang tak buat keje tu fulltime. Tapi takkan dah closing date pun. tak masuk pun sale tu dalam sistem.. tak ke pelik disitu.. mana perginyer sale bulan tu.. atau dah masuk dalam sale awak sendiri.. aduhai... tu namanyer tak jujur dek... berkat ke dek meniaga macam tu.. jangan satu hari dengar kedai tu tutup je. yelah orang dah tak percaya ngan awak dah.. kalau sorang dua terkena takper lagi. ni kalau dah empat lima orang kene... tak ke boleh gulung tikar dibuatnyer... mulut orang bukan boleh tutup dek.. takut disampai-sampai kat telingga orang.. nanti orang yang baru pun tak percaya dengan awak... susah dek... jangan sampai bisnes yang awak buat dan keuntungan yang awak dapat tu tak berkat... nanti berkat ke nak bagi kat keluarga. herm.. yelah berkat tak berkat tu pun bukan akak nak nilaikan.. tapi sendiri boleh fikirkan... 

Lagi satu kalau berjanji tu sila berjanji betul-betul.. jangan orang dah sampai.. tetiba ayat lain pulak yang keluar dari mulut awak.. awak ingat orang lain free je nak ke tempat awak tu. banyak benda yang orang lain nak fikirkan.. bukan semata-mata bisnes je. orang lain ada anak, suami, isteri, mak ayah, dan orang lain pun bukan buat bisnes ni fulltime.. awak nak orang lain faham awak.. dan orang lain pun nak awak faham jugak. give n take lah.. 

Bila orang join benda lain jangan nak bertempik dalam FB pulak.. Tu kan rezeki memasing.. kot yang lagi satu tu lebih memberikan rezeki yang lebih baik.. mungkin rezeki awak kat situ je.. orang lain ada sesuatu yang lain yang Allah s.w.t sediakan...

Sekian... 

babai..



Nor Aishah http://matahati-aishahazhari.blogspot.com/

 

9 comments:

  1. Memang macam2 ragam manusia.

    Ada yang tak boleh tengok orang lebih sikit, sampai sanggup tabur fitnah...

    ReplyDelete
  2. Setuju...
    Ada yg claim SA x jujur jual sabun susu beras sebab dia jual different packaging...padahal kita mmg amik dari supplier..bkn suka2 tukar kotak...dh mmg cenggitu packagingnya...pas tu jenis yg x sabar menunggu ni...dh terang2 ckp pre order...kena la tunggu....letih dgn org mcm ni

    ReplyDelete
  3. Memang macam2 ragam manusia ni. Susah nak kata.

    ReplyDelete
  4. macam2 hal la manusia ni kak. sabo je la

    ReplyDelete
  5. sabar je le denga karenah manusia ni, ada yg diluar macam baik tapi di dalam??? so kita kene berhati2 jgn mudah terpedaya,..

    ReplyDelete
  6. Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. ini sound direct ni kak hehehehe...

    biase la tu, tu la namenye rambut same hitam tapi hati lain2...org mcm ni mmg tak leh nak jadika kawan baik kak...takut kite yg menyesal nanti...

    ReplyDelete
  8. kalau pasal duit.. macam2 gayanya kan kak..

    ReplyDelete
  9. mcm2 perangai manusia ni kan, harap bersabar lah kita nih

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...