Kuih hijau menjadi paberet...

Salam..

Hari minggu kot tak silap aku yang adeq lya colours ada up gambar bingka pandan dalam facebook. Bila aku tengok je gambar tu. Wah... tetiba tekak terasa nak makan bingka pandan. kalau boleh bingka ubi pun aku nak buat sekalilah. hehehe.. aku ni memang orang dulu-dulu sikit.. suke kuih lama2 ni. yang lagi susah nak dapat tulah lagi aku suke.

Tapi mengenangkan aku taklah berapa pandai sangat buat kuih dedulu ni. Tetaplah tunggu lya colours memasukkan resepi dalam blog dia.. Akhirnya semalam dia dah masukkan resepi. Apalagi cecepat printlah.. Balik rumah terus buat untuk minum malam bersama anak-anak. 

Alhamdulillah resepi yang diberi menjadi.. best.. rasa nak buat lagi hari ni.. sebab Uzrei Danial suke. siap minta nak bawa bekal kesekolah hari ni... Rasa teruja tau.. sebab anak-anak suke.... Tapi uzrei tak pandai panggil bingka, dia panggil kuih ni dengan nama Kuih Hijau. Kuih hijau pun kuih hijaulah nak.. yang penting uzrei suke...

Bingka pandan ku.
aku bakar dalam magic pan je.. hehehe
sebab aku tak tukar lagi Suis peribadi untuk Oven.
Oven pun ada suis peribadi tau... Ntah bila ntah aku nak tukar.
jangan oven tu jadi tukun sudah.. huhuhu..

Ni resepinyer ye... Tapi kalau korang guna magic pan. jangan ikut bulat-bulat resepi ni.
aku menderhaka sikit.. yelah i guna magic pan je... kalau tak derhaka nanti membuak- buak macam gunung berapi pulak... keluar pulak lava dari magic pan. dah satu keroje lak aku nak menyental dapur. 

Resepi pun aku copy dari Lya Colours ye.
deq akak mohon share resepi ye.. 

  • 1 cawan gula (aku guna 3/4 cawan je)
  • 1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
  • 2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan
Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing 
  5. Nota penting : disebabkan aku guna magic pan. jadinya tempoh pembakaran berlangsung dalam masa 10-15 minit sahaje.. cepatkan.. jimat letrik.. sebab dengar kata tarif letrik nak naik lagi.. so.. mohler berjimat.
Semua resepi kat atas aku bahagi dua. sebab magic pan aku yang kecik je. Harap korang gembira dengan resepi ni. Selamat mencoba.

Sekian

Babai.


Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~

 

11 comments:

  1. pakai kuali cap ikan berapa lama? saya malas nak guna oven~~

    ReplyDelete
  2. nk ambik resepi boleh tak? nak cuba

    ReplyDelete
  3. senang bakar dalam magic pan tuh..
    suka kaler hijau tuh...

    ReplyDelete
  4. Waa bestnyer...nanti boleh la nak try...bestla kalo ader magic pan ni memacam blh buat...

    ReplyDelete
  5. fuyooo tahniah2 mesti sedap jugak ni. woih kejap ye bako guna magic pan tu. ni yg nak kecek mak suruh beli gak hehehe

    ReplyDelete
  6. Kakak kalau bingka ni suka bahagian tepi dia Sya.. sedap yg keras-keras tu:)

    ReplyDelete
  7. perghh kak!!! pakai pemanggang ajaib pun boleh yeak...jakun lieya tgk hah heheeheheh....

    lieyasuke tepi2 die kak...kalo mak buat request soh garing2 n sapu mentega lebih...so garing die tu masin2 lemak2 gitu....

    ReplyDelete
  8. cantik warna hijaunya. Cop bahagian yg banyak kerak :)

    ReplyDelete
  9. Selalu guna magic pan tuk bakar ikan je, nexttime boleh dicuba ni... :-)
    Tq for sharing..

    ReplyDelete
  10. Oh, boleh pakai magic pan aje? Nak juga cuba macam ni.

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...