Salam..
Dah lama tak berkongsi resepi kat blog aku ni.. hari ni aku nak kongsi resepi Apam beras ngan korang.. Walaupun korang memang dah pro buat apam ni.. sebab senang gile buat apam ni.. Masa aku tak reti buat dulu.. aku ingatkan macam susah sangatlah nak buat apam beras ni.. rupanya senang sangat nak rupanya... chewah.... tapi masa buat berdoa sangat supaya apam tu menjadi.. dahlah peberet aku ni..
Terus kepada resepilah ye..
Bahan-bahan
2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
2 1/2 cawan gula pasir
2 sudu kecil yis kering (mauripan)
Pewarna makanan
kelapa parut putih dikukus - gaul dengan sedikit garam
Cara-cara
1 ~ belendkan nasi dan air sehingga hancur. Setelah hancur campurkan brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
2~ Dalam bekas lain satukan tepung gandum, tepung beras dan yis dan gaulkan sehingga sebati.
3 ~ masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam bekas tepung dan kacau sehingga sebati.
4 ~ perap selama 3 jam
5 ~ didihkan air dalam pengukus dan balut penututp dengan kain bersih
6 ~ sapukan sedikit minyak pada acuan kecil
7 ~ ambil sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil, masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata-rata.
8 ~ masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
9 ~ hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.
Adunan yang siap diperap.. kalau lagi lama lagi mengembang..
pehtu badan pun kembang jugak.. hahaha...
Masuk dalam bekas comel macam ni ye..
gatal nak dua kaler.. hehehe..
barulah ceria anak-anak nak makan..
Dah siap dikukus...
sedap.. makan dengan kelapa.. tak sedar dah tinggal separuh dalam bekas..
ater dah masak untuk dimakan kan.. haruslah makan..
takkan nak simpan pulakkan..
oklah korang..
selamat mencuba resepi ni ye...
senang sangat semudah ABC..
hehehe
Sekian
Babai..
Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~
orang kata senang.. tapi saya buat asyik tak jadi je.. tangan tak bedung gamaknya..haha
ReplyDeletememang sedap ditambah plak dengan kelapa muda yang diparut dan bubuh sedikit garam... lemak2 gitu..hehee
ReplyDeletesaya tak pro..
ReplyDeletesaya tak tahu masak..
jadi kalau tengok resepi ni 100 kali pun, belum tentu saya akan buat..hahaha
peberet iols...
ReplyDeletetak reti jugak buat apam beras ni
sokmo beli aje....
ntah bila nak belajar masak kueh-mueh pun tak tau le....
saya pon pernah buat dulu. dulu la, masa rajin. haha
ReplyDelete