Salam..
Minggu bila ntah aku lepak kat rumah kakak aku.. erk.. tapi rasanya setiap minggu kot lepak rumah dia... huhuhu.... nampak tak pemalas kat situ.. sebab nak lepak-lepak rumah kakak aku kengkonon tak yah masaklah.. sudahnya kene masak jugak.. habis memacam tekak ni nak makan.. bagi idea je kan.. ko nak makan.. ko pegi masak sendiri.. hehehe..
Memacam idea keluar kat kepala apa nak makan untuk minum petang.. nak buat donutlah.. lempenglah.. cekodoklah.. macam-macamlah.. akhirnya terhasillah lempeng jagung.. haaa... senang sekali harung je...
Korang nak resepi lempeng ni. korang tak minta pun aku bagi sesiap..
Bahan-bahan.
1~ 500 gram tepung gandum
2~ 1 tin jagung (kalau ada jagung fresh lagi bagus) ~ dikisar/blend
3~ 1 biji kelapa parut
4~ Garam secukup rasa
5~ 1 biji telur
6 ~ Air mengikut kepekatan bancuhan. ~ korang agak-agaklah kan... macam tak biasa buat lempeng ni.
Cara-caranya..
~ Sediakan mangkuk yang sesuai. masukkan tepung, jagung, kelapa parut dan air kacau hingga sebati.
~ masukkan telur dan garam kedalam bancuhan tadi dan kacau hingga sebati..
~ panaskan kuali dan lengserkan bancuhan tadi..
~ bila agak garing dan masak bolehlah diangkat dan dihidangkan...
Bancuhan yang dah sediakan untuk dimasak.
Beginilah hasilnya bila hampir nak masak...
Cicah pula bersama sambal ikan bilis..
memang terangkatlah...
bila perut dah kenyang mata pun mulalah nak lip lap... ZzzzzZZ
oklah...
Sekian
Babai.
Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~
lempeng sama sambal ikan bilis mmg perfect.
ReplyDeletedpt plak makan time hujan.
mmg satu besin habis nnti.
eheh.
Gandingan mantap - ;empeng + sambal ikan bilis...fuhhhh...:)
ReplyDeletewahh sedapnya dengan cicahan nya tu ^_^
ReplyDeleteXpernah makan selain lempeng nyor dgn lempeng pisang. Mcm menarik je lempeng jagung ni..
ReplyDeletesedapnya.. xpernah cuba buat lempeng jagung ni.. asya suka jagung..nnti blh cuba buat jugak
ReplyDeletesedapnya.. xpernah cuba buat lempeng jagung ni.. asya suka jagung..nnti blh cuba buat jugak
ReplyDelete