Salam...
Ni entry asal ado je.. hahaha.. nak type apa pun malas.. layan jelah korang ye.. hehehe
Ahad lepas rajin lak aku meroti.. sebab tak tahu nak makan apa untuk minum petang.. jadi.. mari meroti..
Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~
Ni entry asal ado je.. hahaha.. nak type apa pun malas.. layan jelah korang ye.. hehehe
Ahad lepas rajin lak aku meroti.. sebab tak tahu nak makan apa untuk minum petang.. jadi.. mari meroti..
Dah siap diuli..
Susun comel-comel dalam loyang..
Mulakan pembakaran di dalam oven..
Dah siap bakar..
yang ni aku letak inti kaya..
Yang bulat ni uzrei request letak peanut butter...
layan kan jelah..
Resepi amik kat blogger zalinzalinna
250 gram Tepung Roti / High Protein
50 gram Margerin (acik guna margerin Pelangi)
50 gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram Air Suam (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
Cara-caranya :-
Masukkan semua bahan-bahan dalam 1 bekas kecuali air, yis dan gula...
Sebelum tu kita kena bancuh air suam dan gula...pastu baru letak yis..kacau dan biar hingga berbuih..
Pastu kita masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi...gaul rata...kemudian kita keluarkan dan uli kat atas dulang...kalau kat rumah ada meja aluminium atau meja marmar lagi senang uli kat atas tu aje..tapi kalau takde, uli atas dulang macam acik ni pun boleh juga... uli guna tangan lebih kurang 5 minit...
Pastu tutup dengan plastik...biarkan selama 30 minit..
Lepas 30 minit, doh pun dah kembang..
Bulat-bulatkan doh...lumurkan tangan dengan sedikit tepung untuk bagi tak melekat sangat kat tangan dan nak bagi doh tu nampak licin sikit..
Isi inti dalam doh pastu boleh susun dalam loyang yang dah dilengserkan dengan margerin...1 loyang acik buat ada inti...1 loyang lagi acik biar kosong aje... tutup loyang dan biarkan selama 45minit - 1 jam..
Untuk sapukan atas doh tu, guna 1 biji telur campurkan 2 sudu besar air atau susu segar...
Bila doh dah kembang baru kita sapukan bancuhan telur tu..
Yang ada inti kacang merah tu acik taburkan bijan..
Yang takde inti ni acik cuma taburkan cheddar cheese dan sedikit gula pasir..
Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 18 darjah celcius atau mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing..
Bila dah keluarkan dari oven, kita terus sapukan dengan sedikit margerin untuk bagi nampak berkilat..
Kalau rasa taknak makan habis, kita boleh simpan masuk bekas atau masuk dalam plastik dan selotepkan... macam kat kedai tu kan...
Nak tengok step by step boleh ke blog kak zalinzalinna ye..
ok.
babai..
Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~
gebu!
ReplyDeletesaya setakat ni belum berani nak buat roti
ReplyDeletesebab macam susah je
*padahal pemalas*
haha
weekend aritu buat roti..dah lama tak buat terlebih masuk air.. terus jadi keras.. nasib baik suami ngan anak anak makan je.. huhu
ReplyDeleterajinnye akak...lieya kalo ade BM baru rajin nak meroti kot...tak larat laa nak uli....urat tangan dah longgar hahaahahaha...mesti seronok akak kan tgk projek roti menjadi....nanti leh buat roti sarang lebah yg femes skrang ni kak...
ReplyDeleteterbaek arghh roti... mintak satu boleh?
ReplyDelete