Salam...
Sekarang ni viral sangat dengan pisang goreng cheese.. Try beli sebelum ni.. huhuhu.. rm5 sebekas adalah dekat 10 ketul pisang yang yang dah dikerat 3. Tau jelah kalau pisang kerat 3 mestilah nipis kan.. bila pegang teroleng-oleng kiri kanan pisang tu... Tapi sebab nak rasa kan.. beli jugaklah.. buat jangan kempunan.. hehehe
Tapi hari ahad lepas masa on the way nak balik ke klang dari kampung.. dalam tido pun aku masih terkenang-kenangkan pisang goreng cheese. Terus ajak en. suami singgah beli pisang kat kedai. Sebab nak goreng sendiri.. Boleh makan sampai lebam... Nasib en. suami nak layankan tekak isterinya nikan..
Apalagi dah beli pisang. balik rumah rehat-rehat dalam 1/2 jam.. Ulfah dan abang-abangnya pun tido.. aku pun mula operasi mengoreng pisang.. Korang tengok jelah gambar dibawah ye.
Dah bergaul bersama tepung.
Dalam Kuali bersama minyak yang panas.
Dah siap ditabur cheese dan sedikit susu cair.
Memang nikmat makan bersama dengan suami dan anak-anak.
Minum pula dengan teh o... pergh..
Kat bawah aku bagi resepi kat korang ye..
BAHAN-BAHAN UNTUK PISANG GORENG
1 Sisir pisang awak(dipotong mengikut citarasa masing2)
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 biji telur
secubit garam
perwarna kuning@serbuk kunyit
minyak masak secukupnya untuk mengoreng
BAHAN-BAHAN UNTUK TOPING
Keju cheddar(diparut)
satu sudu kecil susu pekat manis
CARA-CARA MEMBUATNYA;
1/. Tepung gandum dan tepung beras, dicampur dalam satu bekas bubuh air dan telur serta perwarna kuning. (Sesiapa yang tak suka pakai pewarna boleh juga guna serbuk kunyit), Masukkan sedikit garam.
2/. Masukkan pisang ke dalam bancuhan tepung, dan goreng seperti biasa, serta toskan.(deep fry).
3/. Susun pisang berserta sedikit susu pekat manis. Siap untuk dihidang dengan ditabur parutan keju di atas pisang goreng.
1 Sisir pisang awak(dipotong mengikut citarasa masing2)
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 biji telur
secubit garam
perwarna kuning@serbuk kunyit
minyak masak secukupnya untuk mengoreng
BAHAN-BAHAN UNTUK TOPING
Keju cheddar(diparut)
satu sudu kecil susu pekat manis
CARA-CARA MEMBUATNYA;
1/. Tepung gandum dan tepung beras, dicampur dalam satu bekas bubuh air dan telur serta perwarna kuning. (Sesiapa yang tak suka pakai pewarna boleh juga guna serbuk kunyit), Masukkan sedikit garam.
2/. Masukkan pisang ke dalam bancuhan tepung, dan goreng seperti biasa, serta toskan.(deep fry).
3/. Susun pisang berserta sedikit susu pekat manis. Siap untuk dihidang dengan ditabur parutan keju di atas pisang goreng.
Selamat mencuba
babai..
Sekian
Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~
adoiii sedap nyerrrr
ReplyDeletemakan time panas2 ok lah, sedap gitu.. tapi, bila dah sejuk.. nak nangis rasa.. hahaaa, kurang sikit rasanya kan..
ReplyDeleteguna cheese ceddar je ek.. ermm ok ok..
ReplyDeleteBetullah sana-sini pisang cheese. Kalau buat sendiri macma ini baru berbaloi makan - puas!
ReplyDelete