Salam...
Tekak teringing nak berhari raya awal... hahaha.. kemain lagi hari raya kan... Last week pergi pasar malam beli daging tak sampai sekilo dalam 900gram rm19.00.. Teringin punya pasal beli jelahkan.. untuk makan sendirikan apa salahnya kan.. aku tak suka sangat daging kotak (yang orang selalu panggil) kat kedai-kedai tu.. tak sama rasanya.. tu bagi akulah.. hehehe.. tekak nak yang sedap jekan..
Dah beli daging jadinya merendanglah aku hari sabtu lepas.. Sekali jugak masak nasi impit.. Tertunailah hasrat hati.. hehehe.
1 batang serai diketuk
1 cawan santan atau secukupnya
Kerisik secukupnya
Gula melaka atau kalau nak color kuning guna gula pasir
Garam
Air asam jawa (asam keping pun boleh
3 helai daun limau purut
Sedikit daun kunyit di potong halus
Cara-Cara
1) Rebuskan daging bersama sedikit air sehingga kering
2) Masukkan bahan-bahan kisar dan serai. Gaulkan dan kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi sehingga daging hampir empuk
3) Masukkan santan, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau lagi
4) Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan kerisik. Kacau lagi gunakan api perlahan
5) Masak hingga kuah kering atau ikut selera masing2
Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~
Tekak teringing nak berhari raya awal... hahaha.. kemain lagi hari raya kan... Last week pergi pasar malam beli daging tak sampai sekilo dalam 900gram rm19.00.. Teringin punya pasal beli jelahkan.. untuk makan sendirikan apa salahnya kan.. aku tak suka sangat daging kotak (yang orang selalu panggil) kat kedai-kedai tu.. tak sama rasanya.. tu bagi akulah.. hehehe.. tekak nak yang sedap jekan..
Dah beli daging jadinya merendanglah aku hari sabtu lepas.. Sekali jugak masak nasi impit.. Tertunailah hasrat hati.. hehehe.
Rendang daging...
nasi yang dihimpit-himpit..
Sepasang...
ni resepi aku share dengan korang ye..
Bahan-Bahan
1kg daging dipotong nipis
Segenggam cili api
1kg daging dipotong nipis
Segenggam cili api
3 sudu cili kering (sbb nakk nampak merah sikit)
5 batang serai
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
Sedikit kunyit hidup (kalau takder kunyit serbuk pun boleh
5 batang serai
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
Sedikit kunyit hidup (kalau takder kunyit serbuk pun boleh
Semua yang diatas kiter blendkan.
1 cawan santan atau secukupnya
Kerisik secukupnya
Gula melaka atau kalau nak color kuning guna gula pasir
Garam
Air asam jawa (asam keping pun boleh
3 helai daun limau purut
Sedikit daun kunyit di potong halus
Cara-Cara
1) Rebuskan daging bersama sedikit air sehingga kering
2) Masukkan bahan-bahan kisar dan serai. Gaulkan dan kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi sehingga daging hampir empuk
3) Masukkan santan, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau lagi
4) Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan kerisik. Kacau lagi gunakan api perlahan
5) Masak hingga kuah kering atau ikut selera masing2
Selamat mencuba...
Untuk Arwah mak الفاتح ~ Sariah binti Lanu~
amboii sedap nyer..
ReplyDeleteHmmm... kakak tengok pun tahu sedapnya Sya...
ReplyDeleteAnak-anak mesti suka ni:)