Salam...
Sambungan kisah barbeque semalam kat link ni. Kali ni memang bebetul citer pasal BBQ.. Yelah barang-barang pun dah siap belikan.. Takkan tak buat pulak.. Ahadnya dah nak balik klang semula.. Kang mau muntah ayam je kang.. asyik ulang tayang masak ayam je.. Mana tak ulang tayang kepak ayam dengan peha je dah dah dekat 10 kilo tu tak termasuk ikan pari, ikan seblah, ikan cencau dengan burger ramli dan sosej ayamas lagi.. jadi walaupun siang tu dapat perkara yang tak diingini.. Malam tu haruslah jugak diteruskan..
Lagipun mak aku memang nak makan sangat ikan bakar tu... Haruslah tunaikan sebelum perkara lain pulak yang jadi. Jom saksi gambar-gambar barbeque sabtu lepas.
Ayam yang dah siap diperap...
Tiga jenis ikan.. ikan cencaru, pari dan ikan sebelah.
bolognese.. nampak je sikit ni.. tapi 2 pek besar jugaklah.. selesai jugak malam tu..
Air asam untum cicah dengan ikan bakar.. tak senonoh rupanyakan.. bawang merata-rata melekat kat tepi mangkuk.. takper.. bukan ada VIP pun..
Burger daging ramly, sosej ayamas dan ramly.. bebudak suka ni.. tak benti-benti makan ni.. ni yang habis dulu.. tembok batu ni jadi meja malam tu.. malas nak angkut meja dari dalam rumah.. te.. te... kan je semua kat atas tembok batu ni... senang citer..
Jagung yang dibakar bersama dengan planta... aku sempat rasa tak sampai setongkol pun.. dah kena rembat dengan en. suami... pehtu aku dah malas nak pergi amik lagi.. sebab penat dari siang non stop berjalan.. dari jadi driver dari klang ke tanjong karang.. pehtu nak sediakan semua bahan lagi.. akhirnya aku surrender jelah..
Anak buah aku tengah balut ikan dengan daun pisang pehtu tepekkan sekali sambal.. supaya rasanya enak sekali.. ceh.. keluar pulak indon aku ni..
Tekun sekali membalut.. tapi separuh jalan je.. lepas tu dah malas dah...
En. suami tengah amik gambar... tukang pemerhati je en. suami tu.. maklumlah baru sampai...
orang hidupkan bara jam 6 petang dah stanby... ni lepas maghrib baru nak hidupkan bara.. alamatnya jam 9 malam baru mula bbq lah.. tempat bbq buat sendiri je.. lupa yang lama dah habis jahanam sebab tak terjaga... nasib ada batu-bata kat rumah.. bolehlah.. dari takderkan..
ok.. ngam.. ngam... jam 9 malam mula bakar ikan dan ayam... akhirnya penantian itu mendapat kenikmatan.. tukang bakar malam tu.. anak-anak buah akulah jadi mangsa...
Bahan penyedap sampingan... sos tomato, lada hitam dan mayonis..
ni antara yang aku makan malam tu... tapi jangan tertipu.. ni adalah pinggan yang kedua tau.. hehehe.. penat-penat pun tetap bertambah makan.. pehtu malam dah sengkak perut tak leh tido...
ok.. sekian dah habis..
babai..
Psst : tadi checkup 34 weeks.. last week scan kedudukan baby dah ok.. tapi hari ni checkup baby kembali balik ke breech.. tapi kali ni oblique breech pulak.. herm.. harap check up 36wk nanti baby kembali kepada asallah.. kalau boleh nak normal.. tapi kalau nak kena belah perut pun.. aku redha jelah... yang penting aku dan baby sihat..
meriahnya kak...sendu saya tengok air asam tu..memang best kalau ikan bakar cicah air asam tu...
ReplyDeletesemoga baby kembali ke kedudukan normal..
Sedapnya makan makanan yang masih panas2 tu. :)
ReplyDeletenak try la buat bbq bulan puasa nanti...kalau larat! ahaha
ReplyDeleteBuat macam nie kena ramai-ramai memang meriah RK. Raya nanti mesti akan buat lagi..
ReplyDeletehaishhh...best nyaaaaa....
ReplyDeletelama x buat bbq ni...nak buat minggu ni..posa plak...simpan la utk agenda akan dtg..
ReplyDeletebestnya... terliurrrrrrr... nak sikit..
ReplyDeleteBila berkeluarga besar dan sekepala seronok jer kan buat bakar2 mcm ni..lama sgt dah tak buat dirumah..asik2 lah menumpang BBQ dirumah BFF akk jer....
ReplyDeletePasta bolognese tu nampak mengiurkan tempek la resepi huhuuhuhu
ReplyDeleteWah pasta haha bestnya.
ReplyDeletetskkk lapo !!
ReplyDeletelapoooo
ReplyDelete