BITTERBALLEN NASI
BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu makan tepung gandum
150 ml air
1 ketul kiub ayam (boleh kurangkan kpd ½ kiub jika tak nak rasa masin)
3/4 sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada sulah
300 gm nasi putih
25 gm lobak merah - dipotong dadu dan direbus
25 gm sayur buncis (5 batang) - direbus dan dihiris halus
30 gm keju parut
2 sudu makan marjerin untuk menumis
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SALUT:
1 biji telur
75 gm tepung goreng serbaguna
CARA-CARA:
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga berketul²..
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin..
3. Masukkan kiub ayam dan lada sulah.. Kacau lagi..
4. Masukkan nasi, lobak merah, buncis dan keju.. Kacau sehingga bergumpal..
5. Bantukkan bulat dan celupkan di dalam telur dan gulingkan di atas tepung goreng.. Lakukan sekali lagi..
6. Goreng sehingga kuning keemasan..
TIPS :
Seelok²nya kepal nasi tu time dia panas².. cantek jerk kepalannya bersatu..
Labels:
Masakan
6 comments:
Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.
@}------LOL to all comentar------{@
Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
lazatnyaaa!! terliur tgk gambaq
ReplyDeletekena cuba resipi nihhhh... hehehe
memang kene cuba... saya pun nak buat hari sabtu ni.. tu yg copy paste dr bloger lain... takut klu print nanti resepi tu hilang... hehehe
ReplyDeletealahai
ReplyDeletesedapnyer...
buat utk minum petang nie pun sedap niee......
hari ni.. resepi ini akan saya cuba.. bahan dah ada.. tinggal nak buat je lagi... nanti klu sedap saya citer n tepek gambar kat sini ye... tu pun klu jadi..
ReplyDeletesalam aishah...
ReplyDeletesalam kenal dari ibu...:)
ibu mintak izin amik resepi nie ya...teringin nak cuba jugak...
cam best nampak...hehehehe
thx 4 sharing...^__-
nak cuba la kak. hehe
ReplyDelete