Conflakes

hari ni takder xtvt menarik
melainkan petang nanti nak pergi rumah orang kenduri
nak tolong masak apa yang patut..
tapi yang penting masak kat rumah dulu..
hehehe.. macamlah nak masak yang best2 je bunyinye
padahal nak masak conflakes madu je..
sebab ada belen conflakes sikit pehtu ada pulak madu dalam peti ais..
aku tengok conflakes dah tak terusik..
dari terbior je.. lebih baik buat biskut.. menarik sikit bila nak makan kan

Bahan-bahan
  • 250gm cornflakes (kotak kecil)
  • 125gm butter (1/2 buku)
  • 1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
  • 5 sudu makan madu
  • manik warna warni untuk hiasan

  • Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter(nak lagi mudah masukkan saje dalam microwave)
  • masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu
  • aduk sampai rata
  • masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan (jap je tau)
aku tak amik gambar cara-cara dia ye..
yang ada gambar dah siap je..
jadilahkan.. korang mesti dah expert buat kan..

Sebelum dibakar.. aku tamak aku masukkan kat dalam bekas kertas yg size muffin.. hehehe
puas sikit nak makan.. lagipun nak makan dengan keluarga je..

tadaa......... dah siap.. dah boleh dimakan bersama air sirap..
terasa macam hari raya lak..
ahaks..........


9 comments:

  1. heehe menu utama biskut hari raya =D

    ReplyDelete
  2. simpan sikit untuk bekalan senin.bahan kudap-kudapan

    ReplyDelete
  3. Ma dah suruh anak ma salin. Tapi tak maulah manis sangat...

    ReplyDelete
  4. ni satu lagi kepakaran masa sekolah. duk tiap tahun chop nak buat ni sbb simple. tapi skrg tak buat dah, kasi can budak baru nak naik buat heheh.

    ReplyDelete
  5. complex or cornflakes..hehehe..aku boleh menghabiskan cornflakes ni 1 balang dlm mase 15 minit..hehe

    ReplyDelete
  6. anak2 su suka sgt ngan cornflakes, kejap aja dah habis...tak menyempat2

    ReplyDelete
  7. ANDA SANGAT RAJIN!!!!...:)

    ReplyDelete
  8. wah! dah cam hari raya lak rasanyer kak! hehehehe..

    ReplyDelete
  9. to all - tulah dari buang masa dok rumah je.. baik buat biskut...

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...