malam tadi aku feeling2 omputeh jap.
tiba2 tekak rasa nak makan wester.. aku pun buka peti ais ada ayam pulak
tengok lak sayur ada pulak kentang n carrot.. cukuplah ni untuk buat Stew Ayam.
Konon nak cicah dengan roti.. roi lak takder..
takperlah western + melayu pun boleh..
bila dah wester + melayu maksudnya
Stew Ayam tu aku makan dengan nasilahkan..
oklah tu.. sedap jugak.. pecah cili api sebiji 2..
sedap dan manthops..
jadi kat bawah nilah stew ayam yang aku makan bersama nasi
sedap jugak makan dengan nasi.. macam makan sup tu jugak..
tapi rasa lain sikitlah..
ginilah rupa STEW AYAM ESAh.. hehehe
Bahan-bahannya
1 ekor ayam sederhana - dibersih dan dipotong kecil
5 biji kentang - dipotong 4
6 ketul cendawan kering - direndam sehingga kembang kemudian dihiris
2 biji carrot - dipotong baji
4 biji bawang besar - dipotong 4
Air satu jug
10 ulas bawang kecil - dimayang
2 1/2 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Kicap pekat (terpulang nak guna atau tak.. saya guna garam je)
minyak untuk menumis
Cara-caranya
1) Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang kecil hingga perang.
2) Masukkan tepung gandum dan tumis hingga warna tepung bertukar keperangan
3) Masukkan air, bawang besar, carrot, ayam, garam
4) Setelah menggelegak masukkan kentang
5) Tunggu hingga kentang hampir empuk, masukkan cendawan yang telah dihiris
6) masukkan sedikit kicap pekat dan biarkan di atas api sederhana.
1 ekor ayam sederhana - dibersih dan dipotong kecil
5 biji kentang - dipotong 4
6 ketul cendawan kering - direndam sehingga kembang kemudian dihiris
2 biji carrot - dipotong baji
4 biji bawang besar - dipotong 4
Air satu jug
10 ulas bawang kecil - dimayang
2 1/2 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Kicap pekat (terpulang nak guna atau tak.. saya guna garam je)
minyak untuk menumis
Cara-caranya
1) Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang kecil hingga perang.
2) Masukkan tepung gandum dan tumis hingga warna tepung bertukar keperangan
3) Masukkan air, bawang besar, carrot, ayam, garam
4) Setelah menggelegak masukkan kentang
5) Tunggu hingga kentang hampir empuk, masukkan cendawan yang telah dihiris
6) masukkan sedikit kicap pekat dan biarkan di atas api sederhana.
7) lagi lama ayam tu dimasak lagi sedap.. keluar rasa manis ayam tu nanti.
note : korang trylah resepi ni ye
salam. sedap ke idok??? nampak macam menyelerakan...
ReplyDeleteamboiiiii , dah makan dah.lain kali masak lagi tau.kita orang bawak roti bawang putih.
ReplyDeletemy favourite ni, tapi biasa buat stew daging. makan time2 kurang selera makan.
ReplyDeletetetiba ada idea nak request mak masak apa esok. yeayyy.
ampuan Awang - sedap.. percayalah memang menyelerakan.
ReplyDeletekak ina - hehehe.. dah makan ye..syuhh.. senyap2 jgn bagitau org..
ADIA - ooo.. favourite ye.. nanti dtg rumah saya buatkan ye..
selalu gak buat nih kalau malas sgt nak msk....tp tgk presentation aishah lg menarik..:)
ReplyDeleteana - presentation menarik ye.. bolehlah.. buat mkn2 dengan family
ReplyDeletewow! tak penah try! nnanti nak cuba lah! thanks kak for the menu! :D
ReplyDeletekena cuba nie...nmpk sdap jer...
ReplyDeletesedap..tp campelik jer bile makan ngn nasi tadi..huhu
ReplyDeleteslalunya bila time demam menyerang...
ReplyDeleteharus masak gini...
tapi looks like ur lagik yummy la sis...
Neena - sama2.. nanti jgn lupa try tau..
ReplyDeleteenasan - cuba jgn tak cuba ye..
fad - akak mula3 pun cam pelik je makan dgn nasi.. tapi bila dah gaul dgn cili api 2/3 biji sedap pulak..
Rasp - sis.. tulah kebetulan time tu selera mmg takder.. tu yg masak mcm gini.. tapi mmg boleh masuk bila mkn time demam..