Roti Paung
Resepi:
Bahan-bahan
*300 gm tepung
*80 gm gula kurangkan jadi 60 gram je)
*20 gm susu tepung (tambah jadi 40 gram)
1 biji telur (saiz AA)- (guna telur saiz M)- tinggalan sikit untuk gliss pada roti nanti.
1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)- guna yis mauripan dan tak campur air (ros tambah 100ml air suam 50 ml susu segar)
1 camca besar majerin
1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)
sedikit bread improver (letak 1/2 camca teh)
3 bahan bertanda * saya timbang sekali harung.. = 400gm semuanya.
(untuk gliss tu ros ambil lebihan telur+dua tiga titik madu dan 1 sudu susu segar) salah satu tips untuk mendapatkan permukaan roti yang berkilat dan cantik. Bila dah masak tu tak perlu lagi digliss dengan marjerin. :)
Cara-cara (edit sikit dr resepi asal kat bahagian cara-cara ni supaya lebih senang difahami)
1. Mula-mula, tepung + gula + susu tepung + bread improver , gaul biar bercampur, kemudian lubangkan tengah dan masukkan telur.(masukkan semua bahan dalam Bread Maker je, dan tunggu sampai siap)
2. Masukkan majerin dan gaul rata, selepas itu masukkan yis, bread softner dan uli hingga lembut dan elastik.
3. Perap doh dan biarkan naik naik dua kali ganda, kemudian tumbukkan-tumbukkan , keluarkan angin, akhir sekali bentuk-bentukkan doh menjadi 16 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan loyang bulat, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan roti dengan baki telur yang dicampur madu dan susu tadi, bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit atau sehigga permukaan roti perang.
4. Setelah masak keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai. Selamat Mencuba.
p/s : 1st time aku dengar nama roti paung ni..
resepi ni pun aku dapat dari email.. sape yang pernah makan roti paung mehlah kita share sama2 apakah rasa dia..
dulu masa sekolah rendah, ada sepasang kawan (kembar), maknya ada buat roti paung ni.. sedap dan lembut nak nak bila makan masa tengah panas... macam roti potato kat C4
ReplyDeletedulu masa sekolah rendah, ada sepasang kawan (kembar), maknya ada buat roti paung ni.. sedap dan lembut nak nak bila makan masa tengah panas... macam roti potato kat C4
ReplyDeleteroti paung ke roti paun....setau akak roti paun...paung tu org ganu sebut kot :D..
ReplyDeletebleh amek resepi ni..nk cube...hehehe
sweetdarlin - ooo.. sedap ye bila mkn waktu panas.
ReplyDeletemama - roti paun pulak dah.. mungkin to slang org trenganu tu yg bunyi oaung
orale, ya se antojó
ReplyDeleteviva México
ciao
respect ko ecah, sampai brazil roti paung ko.rotiung paungje sedapje.akkkka akang ambikg resepig.khe khe
ReplyDeleteeheh bagusnya buat roti sendiri..cam best jer tu..ada resepi lak,,haih bila nak try ni..^_^
ReplyDeletesedapnyaaaaaaa..
ReplyDeletea'ah,rasa mcm roti potato tu.igt makan umah sape tah
best... gebuzz betol roti tu! :D
ReplyDeleteBerpaung-paung tokak den ni..gebu-gebiz kulit roti tu..
ReplyDeletekak ina - gracias, asta la vista de amour..
ReplyDeletemamalieyna - bkn buat sendiri amik je kat email resepi tu..
sharpshouter - oo.. mcm tu ye rasa dia.. memang best tu..
neena - mmg gebuzz..
fad - berpaung2 ye tokak hang..
sedap ar nmpak roti ni..teringin nak buat tp oven rosak plak..hu3x...
ReplyDeleteana - harus beli baru oven tu..
ReplyDelete