semalam petang balik dari keje.. aku tengok adik aku ada bawa satu bungkus cucur udang... ini dah cukup bagus tak yahlah aku masak awal2 sangat.. dan tak payahlah aku nak bersilat kat dapur.. terus jelah bersantap dengan cucur udang je dan buat air milo
tengoklah cucur udang meriahkan.. sedap betul tau.. tak rugi supplier tu beli dan bagi adik aku..
lepas dah rehat santai malam tu.. en. suami cakap dia ada bawa ubi kayu.. tuan tanah tempat en. suami mengukur bagi.. kebetulan kali ni en. suami mengukur kat kebun ubi..
aku pun terus terasa nak makan ubi kayu cicah sambal.. mesti sedapkan... gigihlah aku mengupas kulit ubi kayu tu.. lepas kupas kulit semua dan dah basuh... aku gaul pulak dengan garam kunyit je.. aku pun goreng separuh.. ingat lagi separuh nak goreng pagi tadi nak bawak makan sama2 dengan member opis.. tapi aku ada sedikit kehampaan dengan ubi kayu tu.. ubi kayu tu tak lembut masa digoreng.. ubi tu masih kenyal2 macam dah tua sangat kot... nampak gaya kene legokan ke tong sampahlah.. huhuhu... takder rezeki nak makan ubi kayu cicah dengan sambal tumis ikan cencaru aku..
ni pic dr cik google..
aku harapkan rupa ubi yang digoreng macam ni.. tapi tak pun.. keras je rupanya.. gambar ubi tu lupa pulak aku nak snap.. memang hampa tau.. rasanya malam ni nak g pasar je cari kat tempat orang jual sayur2 kampung...
sudahnya sambal ikan cencaru aku tu haruslah dimakan dengan nasi.. tapi kecewa punya pasal sikit je aku makan nasi malam tadi.. takder mood.. huhuhuhu
nilah sambal ikan cencaru aku.. nampak menarik tak? memang nampak menarikkan..
dan pagi ni aku bawa 2 ketul sambal ikan cencaru kat opis... nanti tengah hari aku nak beli nasi dan sayur je kan kantin...
jimat duit sikit bila dah nak hujung2 bulan ni...
dulu2 masa kitorang semua adik beradik kecik2 lagi.. mak aku selalu rebus ubi kayu dan makan dengan kelapa muda campur gula sikit atau pun ikan masin gelama.. fuh sedapnya... teringat balik memori dulu2... walaupun ubi kayu tapi masa makan tetap berebut.. hhahahaha
note : korang ada petua tak nak bagi ubi kayu tu lembut bila digoreng... ?
xpe la..nnti ptg, g cr kat psr malam..mesti ada org jual ubi kayu...hu3x...
ReplyDeletesambal ikan cencaru tu nmpak sedap...
ubi kayu cicah sambal belacan..mmg mengancammm...
ReplyDeleteuiihh tiba2 terasa nak gi cari gakla ubi kayu....
Akk pulak kebaya suka mkan ubi kayu buat sambal..ko sagat nipis2..ko campur ikan bilis+daun kari sikit..mkan ngan nasik panas2..ko cuba ..sedap kebaya...Itu cencaru npak maveles la...
ReplyDeletemakan ubi rebus cicah sambal.....
ReplyDeletecencaru nmpk sedap... nyum nyum
ReplyDeletealahi linn tak tau nk lembutkn ubi..
Hmm.tak de rezeki nak makam ubi kayu tuh..tapi..yg menarik perhatian sambal ikan cencaru yng menarik hati..ku.. sedappnyaa..tengok..heheh.. :)
ReplyDeletetak pernah cuba ubi kayu goreng cicah sambal, nanti nak try lah
ReplyDeletetu la kak...ubi kayu mmg sedap...org kate mknn bersamamu, tapi lieya tetap suke....lagi2 cicah ngan sambal kan kak...
ReplyDeletelieya biase buat ubi goreng macam ni kak....lieya rebus dulu sampai empok...pastu gorengkan...goreng tu kene salut tepung ar...fuh garing2 lembot gitu......
terliur lak lieya kak....
alamakkk lama tak makan ubi kau goreng....
ReplyDeletekat gerai goreng pisang jual ubi keledek jer
ana - tulah ingat ptg nanti nak cari kat pasar
ReplyDeleteati - fuh mmg mengancam
eye-nee - kene try ni kak
zaidah - sedapkan zai
ciklin - memang sedap cik lin.. hehehe.. puji sendiri
rinna - tulah takder rezki
shibam jelita - sis... mesti kene cuba tau.. sedap..
lieya - akak tak pernah pulak rebus dulu.. lepas ni rebus dululah..
sweet - tulah pasal.. mana ada kat gerai jual ubi kayu ni...
Kesian kan..x per la..belum sampai tahad kempunan kan..nanti beli kat pasar malam eh...
ReplyDeletesama, akak pun pernah kena sekali.esok Insyaalah, akak bawak ubi kayu rebus cicah ngan sambal ikan bilis.
ReplyDeletekena cari buah yg dah masak ler kot
ReplyDeleteubi kayu rebus cicah sambal mmg layannnnn..itu my fav...
ReplyDeletetapi ur cencaru mmg nampak yummylicious!
Salam ziarah..bestnyaa cucur udang!
ReplyDeletesemalam baru ktrg goreng ubi kayu
ReplyDeleteubi kayu korek sendiri kat belakang rumah
sedapp
tapi tergoreng hangit sket
haha
klu x lembut tu ubi kayu pulut rasanya...memang dia kenyal mcm tu.
ReplyDeleteala ala siannyer.. takpe nnt gi paso carik ek .. sedap betul cicah ngan kelapa parut manis.. hhemm..minum pulak ngan kopi o.. feeling feeling macam makan kat tepi beranda kampung sambil dok bersila.. hehehhehe
ReplyDeleteHaha..
ReplyDeleteUbi kayu sedap kalo dia lembut kan..
Mkn panas2..