hatiku kecewa kerana ubi kayu

semalam petang balik dari keje.. aku tengok adik aku ada bawa satu bungkus cucur udang... ini dah cukup bagus tak yahlah aku masak awal2 sangat.. dan tak payahlah aku nak bersilat kat dapur.. terus jelah bersantap dengan cucur udang je dan buat air milo

tengoklah cucur udang meriahkan.. sedap betul tau.. tak rugi supplier tu beli dan bagi adik aku..
lepas dah rehat santai malam tu.. en. suami cakap dia ada bawa ubi kayu.. tuan tanah tempat en. suami mengukur bagi.. kebetulan kali ni en. suami mengukur kat kebun ubi.. 
aku pun terus terasa nak makan ubi kayu cicah sambal.. mesti sedapkan... gigihlah aku mengupas kulit ubi kayu tu.. lepas kupas kulit semua dan dah basuh... aku gaul pulak dengan garam kunyit je.. aku pun goreng separuh.. ingat lagi separuh nak goreng pagi tadi nak bawak makan sama2 dengan member opis.. tapi aku ada sedikit kehampaan dengan ubi kayu tu.. ubi kayu tu tak lembut masa digoreng.. ubi tu masih kenyal2 macam dah tua sangat kot... nampak gaya kene legokan ke tong sampahlah.. huhuhu... takder rezeki nak makan ubi kayu cicah dengan sambal tumis ikan cencaru aku..

ni pic dr cik google..
aku harapkan rupa ubi yang digoreng macam ni.. tapi tak pun.. keras je rupanya.. gambar ubi tu lupa pulak aku nak snap.. memang hampa tau.. rasanya malam ni nak g pasar je cari kat tempat orang jual sayur2 kampung... 
sudahnya sambal ikan cencaru aku tu haruslah dimakan dengan nasi.. tapi kecewa punya pasal sikit je aku makan nasi malam tadi.. takder mood.. huhuhuhu

nilah sambal ikan cencaru aku.. nampak menarik tak? memang nampak menarikkan.. 
dan pagi ni aku bawa 2 ketul sambal ikan cencaru kat opis... nanti tengah hari aku nak beli nasi dan sayur je kan kantin...
jimat duit sikit bila dah nak hujung2 bulan ni...
dulu2 masa kitorang semua adik beradik kecik2 lagi.. mak aku selalu rebus ubi kayu dan makan dengan kelapa muda campur gula sikit atau pun ikan masin gelama.. fuh sedapnya... teringat balik memori dulu2... walaupun ubi kayu tapi masa makan tetap berebut.. hhahahaha

note : korang ada petua tak nak bagi ubi kayu tu lembut bila digoreng... ?

19 comments:

  1. xpe la..nnti ptg, g cr kat psr malam..mesti ada org jual ubi kayu...hu3x...

    sambal ikan cencaru tu nmpak sedap...

    ReplyDelete
  2. ubi kayu cicah sambal belacan..mmg mengancammm...
    uiihh tiba2 terasa nak gi cari gakla ubi kayu....

    ReplyDelete
  3. Akk pulak kebaya suka mkan ubi kayu buat sambal..ko sagat nipis2..ko campur ikan bilis+daun kari sikit..mkan ngan nasik panas2..ko cuba ..sedap kebaya...Itu cencaru npak maveles la...

    ReplyDelete
  4. makan ubi rebus cicah sambal.....

    ReplyDelete
  5. cencaru nmpk sedap... nyum nyum

    alahi linn tak tau nk lembutkn ubi..

    ReplyDelete
  6. Hmm.tak de rezeki nak makam ubi kayu tuh..tapi..yg menarik perhatian sambal ikan cencaru yng menarik hati..ku.. sedappnyaa..tengok..heheh.. :)

    ReplyDelete
  7. tak pernah cuba ubi kayu goreng cicah sambal, nanti nak try lah

    ReplyDelete
  8. tu la kak...ubi kayu mmg sedap...org kate mknn bersamamu, tapi lieya tetap suke....lagi2 cicah ngan sambal kan kak...

    lieya biase buat ubi goreng macam ni kak....lieya rebus dulu sampai empok...pastu gorengkan...goreng tu kene salut tepung ar...fuh garing2 lembot gitu......

    terliur lak lieya kak....

    ReplyDelete
  9. alamakkk lama tak makan ubi kau goreng....

    kat gerai goreng pisang jual ubi keledek jer

    ReplyDelete
  10. ana - tulah ingat ptg nanti nak cari kat pasar

    ati - fuh mmg mengancam

    eye-nee - kene try ni kak

    zaidah - sedapkan zai

    ciklin - memang sedap cik lin.. hehehe.. puji sendiri

    rinna - tulah takder rezki

    shibam jelita - sis... mesti kene cuba tau.. sedap..

    lieya - akak tak pernah pulak rebus dulu.. lepas ni rebus dululah..

    sweet - tulah pasal.. mana ada kat gerai jual ubi kayu ni...

    ReplyDelete
  11. Kesian kan..x per la..belum sampai tahad kempunan kan..nanti beli kat pasar malam eh...

    ReplyDelete
  12. sama, akak pun pernah kena sekali.esok Insyaalah, akak bawak ubi kayu rebus cicah ngan sambal ikan bilis.

    ReplyDelete
  13. kena cari buah yg dah masak ler kot

    ReplyDelete
  14. ubi kayu rebus cicah sambal mmg layannnnn..itu my fav...
    tapi ur cencaru mmg nampak yummylicious!

    ReplyDelete
  15. Salam ziarah..bestnyaa cucur udang!

    ReplyDelete
  16. semalam baru ktrg goreng ubi kayu
    ubi kayu korek sendiri kat belakang rumah
    sedapp
    tapi tergoreng hangit sket
    haha

    ReplyDelete
  17. klu x lembut tu ubi kayu pulut rasanya...memang dia kenyal mcm tu.

    ReplyDelete
  18. ala ala siannyer.. takpe nnt gi paso carik ek .. sedap betul cicah ngan kelapa parut manis.. hhemm..minum pulak ngan kopi o.. feeling feeling macam makan kat tepi beranda kampung sambil dok bersila.. hehehhehe

    ReplyDelete
  19. Haha..
    Ubi kayu sedap kalo dia lembut kan..
    Mkn panas2..

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...