Yang paling dielakkan juga yang terjadi

Salam...
selamat pagi..

Malam tadi dalam jam 11.30 malam.. aku dah tidurkan si uzair.. uzair pun nampaknya tido dengan nyenyaknya... aku pun bangun nak topup susu yang dah habis si uzair minum... tengah aku membancuh susu uzair tiba2 aku terasa ada orang pegang belakang aku.. sekali aku toleh tengok uzair dah bangun sambil berdiri kat atas katil.. 

belum sempat aku nak letak botol susu tu kat atas kabinet je.. si uzrei dah terjatuh dan kepala uzair tersadung kat tepi cabinet.. berderau darah aku.. ingatkan jatuh biasa je.. sekali tengok darah dah menitik-nitik kat lantai dan atas cadar..  dalam kepala aku terus ke bilik air basuh luka dan turun kebawah ambik ais.. tapi darah tetap gak mengalir... en.suami terus ambik minyak gamat dan sapu kat luka alhamdulillah darah terus berhenti...

Lepas darah dah berhenti aku tengok luka tu dalam jugak macam kene paku.. tapi aku tengok kat cabinet tu takder pulak paku.. mungkin masa jatuh tu kepala uzair macam terseret tu yang luka nampak dalam walaupun kecik.. aku tak terus ajak en. suami pergi klinik.. sebab takut kesan luka tu jadi lain pulak.. dan takut ada kumankan... sampai klinik nasib baik tak ramai orang terus masuk bilik doctor, dan doctor cuma dressing dan letak gam kat luka tu.. doctor kata tak payah jahit sebab takut uzair meronta2 bila nampak jarum tu.. lagipun masa proses menjahit tu nampakkan lagi2 kat tepi mata... 

nilah lukanya.. selepas sapu minyak gamat darah tu terus berhenti... 
dekat betul dengan matakan.. risau aku..

 darah yang menitik diatas cadar..

lepas siap dressing dari bilik doctor.. puas menangis sekali pujuk kat depan pokok krismas yang banyak bintang2 kecil..

 
dalam kereta dah tido mungkin sebab penat sangat menangis menahan sakit... sian anak mama baru je baik demam tapi datang pulak penyakit lain...
kat rumah ni.. sambil keluarkan ubat ye... jap lagi makan ubat ye...

Alhamdulillah.. syukur takder apa2 yang teruk terjadi... tulah selalunya perkara yang selalu kita elakkan kalau nak jadi tetap akan jadi jugak.. walau macam mana kita cuba hendak mengelakkannya dari terjadi..

20 comments:

  1. alahai kak...dugaan betul...seb baik laa tak jadi ape2...sikit lagi nak kene mate tu....bagus gak tak jahit kak, kalo tak dah ade parut nanti...pakai gam ni kurang sikit parut die........

    ReplyDelete
  2. siannye uzair...
    take care dia ek kak..

    ReplyDelete
  3. alahai dugaan saja...seb baek sket je...sian uzair dpt sakit..

    ReplyDelete
  4. kesiannya dia..semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  5. Alhamdulilah semuanya dah selamat.Biasalah tu ratu, ujian beranak kecil.akak dah rasa semua tu.

    ReplyDelete
  6. memang lumrah bla anak2 tengah nak membesar..mcm2 hal boleh jadi..maklumlah budak tengah lasak..

    ReplyDelete
  7. ya allah berderau darah eida baca nie kak..adoi sakit nya....tapi mata lak tue...tapi syukurlah xda apa2 yang teruk sangat kan..alhamdullilah...

    ReplyDelete
  8. Sian Uzair...agaknya tgh mamai baru bgn tido tu..tu yg sedar tak sedar tu....sib baik tepi mata...ishh tak leh bygkan kalau kene tepat kat mata tu....

    ReplyDelete
  9. Ish sib baik la x kena mata! Sian uzair.. Budak2 ni klu bab2 jatuh ni mmg lumrah la..bukannye kita careless.

    ReplyDelete
  10. anggap je la itu takdir ..
    cepat sembuh ye uzair .. jng nakal2 tau

    ReplyDelete
  11. memang dugaan kat uzair baru baik demam dah luka kena cabinet....kekadang klu kita berjaga-jaga nak ditakdirkan kenapun kena jugak,..cuma kita berhati2 aje jangan berulang lagi...

    ReplyDelete
  12. sikecik su pun slalu camtu, kita ni selalu berjaga2 takut dia jatuh ke, terhantuk ke, tp lagi dijaga, lagi mudah dia nak jatuhhh, dugaan semua tu.
    nasib baik tak kena tang mata, dah sipi2 sgt tu pun

    ReplyDelete
  13. aloh... kesian kat uzair. nak wat camner, dah jadi ek.. sabar ye..

    ReplyDelete
  14. hero tamil akak plak dh belobang dahi....nk buat cemane...kite pantau pun..kalo nk kena...

    ReplyDelete
  15. lieya - tulah dugaankan.. nasib tak kene mata...

    marina - tengs dek..

    fieza - tulah.. tapi dalam jugak lukanya tu..

    nazihanisa - tengs..

    kak ina - tulah ujian kecil yg diturunkan

    MDT - tulah tgh melasak ni.. macam2 terjadi

    Eida - syukur sgt tak kena kat mata.. klu kena rasa tak taulah

    eye nee - agaknyalah kak.. nasib x teruk sgr..

    jue - btl buka careless.. tapi benda nak jadikan..

    elly - betul tu kena anggap takdir..

    zaidah - mmg lepas ni kena lebih barhati2 supaya x berulang..

    mamasyaza - tulah dah tertulis kot benda tu nak jadi..

    NM02 - tengs.. mmg sabar ni.. nasib x demam balik..

    mamarempit - ye ke kak.. aduhai bila lak kena tu.. macam hal klu nak terjadi kan..

    ReplyDelete
  16. siannya uzair..sib baik x kena matanya kan kak..syukur..

    ReplyDelete
  17. biasalah budak2 ni kadang2 ada masa terbabas tu, kita tak boleh nak elak... nasib baik laa sikit jer...

    ReplyDelete
  18. aduii..sakitnye.. aku pulak terasa.. sian uzair..

    ReplyDelete
  19. Ya Allah, siannya...Alhamdulillah nasib baik tak de ape2 sgt...

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...