Salam...
Saper yang cuti isnin lepas... Bestkan sebab 3 hari dah cuti.. hahaha tu pun nak kabo padahal dah 2 hari kejekan. Walaupun cuti 3 hari tapi penyakit nak gantung periuk tu tetap ada tau. Tak gantung sebab kenduri sanggup pergi melepak umah sedara mara pulak.. Dasar pemalaskan ada je idea bernas kat kepala.
Sebabkan edisi gantung periuk tu terjadi hari isnin.. Makanya nan ado orang buat kenduri kawen hari senin.. kalau ada pun memang payah nak jumpalahkan. Kang tetamu datang kenduri boleh dibilang dengan jari tangan je.. alamatnya lauk-pauk mana nak diletakkan kalau tak habiskan.
Entry ni boleh katakan banyak gambarlah.. Sekitar kejadian kat rumah abang aku di Bukit Kuching, Sungai buloh.. Bukan kat sarawak ye.. Aku gerak dari rumah dalam jam 9 @ 10 pagi.. masa tu baru lepas borak dengan Lya Colour kat facebook.. eh.. tu pun nak citer ke...
ok.. layan jelah gambar yang ada kat bawah ni.. Petang2 ni screw kat otak ni ketat sangat pulak....
Aku sampai je.. Tengok ikan cencaru sumbat dah siap digulung dengan daun pisang kat dalam loyang.. masa tu.. aduhai dah tak leh tahan dah... perut memang berkicau-kicaulah bunyinyer.
anak buah aku tengah membalik-balikkan ikan yang sedang dibakar.. dah lama tak rasa suasana bakar ikan macam ni... best gilerlah waktu ni..
Sambil menanti ikan siap dibakar.. apa lagi kita dok berboraklahkan.. banyak isu-isu politik keluarga akan datang diutarakan.. memang hangatlah..
Dah siap bakar ikan.. Kat dalam ada lauk lain pulak menanti.. Asam pedas ikan tahu.. Cheff hari tu adalah abang aku ye.. dia kalau masak memang terbaiklah... Harap maaf dengan permandangan ni ye.. maklumlah bukan nak raikan VVIP pun adik badik je.. takyah nak hidang bagai nak rak ye... asal boleh makan dengan kenyang cukup..
nilah keadaan nak memulakan sesi makan-makan.. memasing tak sabar dah.. maklumlah memasing jugak kosongkan perut dari pagi.. tulah padah malas nak masak.. padan muka kat diri sendiri..
Tengok.. tertongeng ada.. berlipat pun ada... kalau tengok realiti memang macam-macam gayalah ada.
Nilah hasil kat pinggan aku.. nampak nasi tu sikitkan.. padahal 3 kali aku tambah nasi tau... tulah padahnya kalau abang aku yang masak.. susah nak benti.. "bang... hari minggu ni datang lepak rumah lagi boleh tak? " erk.. macam abang aku baca blog aku ni..
Dah habis makan nasi.. ratah pulak ikan tu dengan air asam je... aduhai.. meleleh air liur aku bila tengok gambar ni.. ada yang cari ikan cencaru balik ni kang.
Lepas je makan-makan.. lepak lagi sambil borak kosong.. kitorang pun berangkat baliklah.. tapi ada haluan memasinglah.. ada yang nak pergi Giant setia alamlah.. tapi aku tak join diorang pun.. En. suami kata terus nak balik rumah.. aku pun ok jelah.. padahal dalam hari nak gi giant... nak gi giant.. hahahaha. Tapi sebab tak pergi giant masuk je kete terus terlena.. sampai tak sedar diri... tahu-tahu je kete dah benti kat satu tempat ni...
Tanjong harapan... lepaklah kejap dalam 15 minit kot.. malas nak lepak lelama sebab masih ngantuk lagi.. pehtu kitorang pun balik rumah...
Psst : korang kalau malas nak masak jangan jadi macam aku tau... sanggup gantung periuk makan kat rumah orang.. tak elok tu.. tapi sesekali tak per.. Sebenarnya ada sebab pergi sana.. sebab nak ziarah baby baru.. tapi tak amik gambar baby tu pun.. kejam punya makcikkan.
SEDAPNYA IKAN CENCARU SUMBAT TU....
ReplyDeletewei... kite pun gantung periuk... lagi dasat... 3 hari terus - sabtu, ahad, isnin... hehehehe... memanjang pegi kenduri... ;p
ReplyDeleteko sebanrnya nak mkan jer lebih kannn...tu yg tak terambil gambar anak buah baru....dasarrrr...hehehe..
ReplyDeleteselalu gantung periuk time malas nak masak dan brg dlm freezer dah abis... hehe... so makan luar best jugak sekali sekala... haha...
ReplyDeleteikan cencaru ni klu buat bakor memang sedap kan kan...
sy selalu gantung periuk sbb tumpang mkn kt rmh mak :")
ReplyDeleteaduhaii ikan bakar cicah air asam mmg owsem!
cicah dengan air asam aduh sedapnya..
ReplyDeletehaha sembang pasal roti massimo yang tak pernah daku jumpai setakat ini. huhu
ReplyDeleteeh saya dok usha baikkk je ikan cencaru air asam tu. keliuq weyh !
ikan bakar cicah air asam...sedap nya...
ReplyDeletesedapnya cencaru bakar
ReplyDeletememang terliur lah tengok gambo ikan tu!
*lapar!*
best ikan bakar..i like....;)
ReplyDeleteikan bakar dibalut ngan daun pisang...sedap beb...wangi!!..
ReplyDeletewaa..ikan bakar gitu sedaaaap..dap.dap..
ReplyDeletebalik ni nak buat ikan bakar dgn air asam la..wehu..maceh bagi idea nak masak malam ni..hohohoho
Huu...entry yang mengiurkan!
ReplyDeletebakar ikan lam daun pisang..mesti best kn
ReplyDeletefuh ikan bakar ni ratu ske makan ngan sambal tumis...walaweiii...ilang ingatan jap kalau dpt meratah panas2..
ReplyDeletesejak kat twitter ari tu dah jeles tgk menu ni hehe..
ReplyDeletekejamnya makcik tak nak amik gmbr baby ehehe..
ikan cencaru sumbat tu mesti lg wangi bau dia sbb ada daun pisang =)
burlppppp, dapnyaaa...... nampak gambar pun da terliur ? camno ? huhuhu
ReplyDeletefuh terbaek la kak....byk ikan caru nak dibakar hah...fresh2 lak tu beralas daun pisang...mmg terbaeik la kak.....kalo lieya pun sedap meratah tu...lagi2 ade air asam....aduh...kecur ni kak wey!!
ReplyDeleteWow makan besar nampaknya. Meriah saya tgk.
ReplyDeletemakan ramai2 mmg nikmat!!!!
ReplyDeletehahaha sekali sekala gantung periuk & carik makan kat umah sedara mara pun best aper :D
ReplyDelete