Salam.
Bahan-bahannya
Dah berapa hari kita masuk ke December kan. Dan Tak lama lagi kita nak masuk tahun baru.. Pergh banyaknya memori dalam tahun 2011 ni. Antaranya 1st time dapat jumpa blogger dan banyak lagilah. Korang pun mesti ada jugak memori dalam tahun 2011 nikan. erk.. belum sampai penghujung aku dah sibuk-sibuk citer pasal memori 2011.. Apelaa.. nampak sangat tak sabar nak masuk 2012.
Oklah.. sebelum aku membebel dengan lebih panjang baiklah aku berhenti takat ni je.. Simpan bebel tu untuk entry esok-esok.. kang takder modal pulak.
Bahan tumisan.. Bawang merah, putih, halia dan rempah kari.
Masukkan ayam yang dah dicuci bersih.
Masukkan santan.. Dan gaul sehingga sebati.
Dan akhirnya kari ayam yang dah siap dimasak. Bolehlah makan.
Resepi yang lebih detail ada kat bawah ye.. Kalau berkenan silalah cuba resepi ni.. Tapi kari ayam senang jekan.. pejam mata je.. takyah nak tengok resepi pun
Kari Ayam
- 1 ekor ayam-potong 16
- 6 ulas bawang merah-tumbuk
- 4 ulas bawang putih-tumbuk
- 1/2 biji bawang merah-tumbuk
- 1 1/2 inci halia -tumbuk
- 5 sudu besar rempah kari daging
- 1 kiub ayam
- 400gm santan pekat
- 300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki
- garam secukupnya
- sedikit air asam jawa
- 2 tangkai daun kari,
- 1 biji bawang besar-dihiris panjang
- 1 biji bawang putih - dihiris
- 2 biji bawang kecil
- 2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 btg kayu manis
- minyak untuk menumis
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan kari masak sehingga naik minyak.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam, Tunggu sehingga ayam separuh masak.
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan kari masak sehingga naik minyak.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam, Tunggu sehingga ayam separuh masak.
5.
Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
6. Biarkan sampai ayam sudah betul-betul lembut dan masak
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.
6. Biarkan sampai ayam sudah betul-betul lembut dan masak
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.
8. Boleh dihidang bersama nasi panas atau pun bersama roti.
Hidangan lengkap untuk tengahari sabtu. Sebenarnya bukan tengahari pun.. Sebabnya aku mula masak jam 3.40 petang. Balik je dari rumah kakak aku, Terus aku masak sebab ada orang yang kat rumah harus diisi perutnya.. Aku yelah mesti dah kenyang kat rumah kakak aku.. Yang kat rumah mestilah laparkan. Kang terbang pulak periuk belanga kat rumah aku.. hehehe.. walaupun tak pernah terbang. Tapi janganlah terjadi adegan terbang - terbang tu.. Sayang tau nak beli barang tu semua bukannya murah.. lelagi zaman sekarang ni.. haru.. nak beli yang baru..
Oklah.. penatlah membebel.. nantilah kita sambung membebel.
Psst: Bengang betul dengan mimpi malam tadi.. Tetiba mimpi dapat payslip bonus.. Tengok angka boleh tahan.. Boleh buat downpayment exora.. huhuhuhu.. tapi mimpi je.. jangan harap... hahaha... tapikan... tapikan.. aku nak korang doakan kot-kotlah mimpi aku dapat jadi kenyataan.. hahaha.. over melampaukan..
Opss... Selamat mencuba resepi yang aku bagi ni.. semoga berjaya.. ya.. ya... ya...
ameen...semoga termakbul.
ReplyDeletesyokkk nyer ;)
fulamak terliur dibuatnya..
ReplyDeleteamin insyaAllah... nnti aku dtg buat masakan dlm gambar 2 ye...
ReplyDeleteaduihaii semuanya sedap2 belaka.....
ReplyDeletemula2 saya pelik apa benda yg masak warna kelabu ni. hahaha. isnin biasa la otak tu blur, lambat sket stat enjin. hahaha
ReplyDeleteKakcik kalau masak kari ayam/daging suka letak kentang. :)
ReplyDeleteamin...kalau mimpi jadi kenyataan jangan lupa belanja makan..hehe.
ReplyDeletekari mkn ngan nasi panas2 sgt lah sedap.
ReplyDeletesedapye kari ayam... yummy2
ReplyDeletehi..lama tol tak dtg sini. bukan lupa tapi tak BW semua blog kawan2. huhu... lps ni insyyalh kembali rajin nk bw ekekke... hope so
ReplyDeletekari ayam cicah roti jala ermm best!
nak tumpang boleh...untung2 kita dpt sama2 naik exora dlm mimpi, kwang...kwang..
ReplyDeletekenapa 2 gambar pertama hitam putih? nostalgia betul..haha
ReplyDeletePandai betul naaaa...kasi saspen dulu gamba itam putih dah tu baru mai kaler diaaa...kari ayam cicah roti ka..lempeng kaaa....cukup akk sukaaaa...
ReplyDeleteamin..insyallah leh dpt exora nnti...eh sedapnya kari ayam..lama tak wat...
ReplyDeletewah bikin suspen taw...tetiba kuar gambar itam putih...
ReplyDeletekat rumah kakain semuanya suka makan kari ni tau..tak kire la ayam ke daging ke...
ReplyDeleteNyum2 sedap kari ayam tuh..
ReplyDeleteInsyallah kalau dah rezeki..tak kemana kan.. :)
akak...gambar itam putih...stok 60an ke nih???hehehe
ReplyDeletedh beli ezora nnti jgn lupa tumpangkn eT yer...hehe
moga2 termakbul mimpi uols tu... amin..
ReplyDeletedahsyat ah~~masuk kuali kaler kelabu~~pindah ke mangkuk terus jadi kaler kuning! keh keh~~
ReplyDeletekari oh kari ayam... sedappppp
ReplyDeletehe he hee...tak menahan bila baca tang mimpi tu..
ReplyDeleteok...zana doakan yerk...
masa gambo itam putih, taklah rasa teruja sangat...tapi bila kasi kaler sikit, terus teruja sampai nak menitik ayak liur hihihi
ReplyDeletehrap2 mmpi jdi kyntaan,
ReplyDelete*eh sdapnye lauk! ^^
kalau jd kenyataan,akak jgn lupa panggil izan utk open table hehe...
ReplyDeletesedapnya kari.izan suka kari. akak masak,izan dtg rumah boleh? hehe
kat rumah anak-anak paling suka kari kepala ikan jenahak.. tapi tengok menu kena betul dengan selera ai.. nak pulak dah dekat nak lunch ni.. ;)
ReplyDeleteckup suka kari ayam...alahai terliurr..
ReplyDeleteterbaik laa menuuu lauk2 akak....
ReplyDeletelieya mmg suke kari....kuah tu esoknye leh mkn ngan lempeng atau roti canai segera....tu yg syok tu kak!