kali ni aku masak kicap daging
disebalik daging ni sebenarnya aku ni
baru je menjinakkan diri makan daging lembu ni
sebelum ni aku memang tolak tepi..
sebab pernah sekali masa tu aku darjah 3
masa tu taya haji jadi banyaklah daging dan tulang lembu mak aku dapat
masa tu mak aku masak sup tulang lembu
aku pun makanlah.. lepas makan dalam 2/3 lepas tu
perut aku sakit.. teruk sangat sakitnya sampai lembik badan aku
sejak kejadian tu aku memang tolak ketepilah daging ni
bayangkan dah 18 tahun aku tak makan daging
tapi sejak raya haji tahun lepas aku tengok kakak aku masak sup tulang
aku dah takleh control selera aku..
aku cuba makan sikit.. akhirnya takder effect kat aku
sampailah sekarang aku dah mula balik makan daging.. hehehe
tulah kisah di sebalik daging
berbalik pada tajuk diatas
(wah macam nak berpidato lakkan.. hehehe)
malam tadi aku masak daging kicap..
fuh sedap betul.. terasa ruginya selama ni aku tak makan daging..
setelah tau nikmat makan daging lembu lepas ni aku
akan terus menikmatinya..
kat bawah ni pic daging kicap
terang betul flash kamera ni..
resepi takyahlah ye..
korang pun mesti cekap dan mantap masak daging kicap ni
lainlah aku baru je memulakan xtvt memasak daging
yang telah menjadi pujaan hati ini.. hehehehe
kat bawah ni pulak peria masak tumis cili api..
pedas meletop ni.. pedas ni memadai untuk diri aku je
kalau anoy dan ctfad yang ni belum cukup power lagi
kena tambah lagi 20 batang cili api baru power.. hehehe
sedap tau peria ni bila masak macam ni
ada rasa pahit + pedas + masin..
kalau makan dengan nasi panas memang terangkatlah montot tu
resepi untuk peria masak cili api
3 biji peria (dipotong halus ye.. jgn tebal sgt)
* 3 ulas bawang merah kecil
* 2 ulas bawang putih
* ikan bilis (ikut selera)
* 10 batang cili api
* 10 batang cili api
(semua bahan yang bertanda * ditumbuk @ dikisar)
cara memasak
tumis semua bahan kisar sampai naik minyak
lepas dah naik minyak masukkan peria yand dipotong halus
bila peria dah mula lembut masukkan garam dan gula secukup rasa ye
bula dah cukup rasa..
boleh lah dihidang..
sekian..
note : Adia tak perasan ada tertinggal cili api lak tadi.. hehehe
tak paham, time bila kena masuk cili api ni? blend sekali dgn bwang2 ke?
ReplyDeletehuhuuh,buat saya lapar aja..dahla tak bfast arini..huhuhu
ReplyDeletesedap nmpak...sgt terliur..:)
ReplyDeletememg nampak sedap.. yum yummm.. ;D
ReplyDeleteohoooooooooooo gitu kisahnye...akak dulu kirenye tak mkn daging la yeak kak yeak.....
ReplyDeletelieya plak daging ni paling jarang masak kat umah heheeheh....tapi tetap minat daging masakkicap atau pun daging black pepper.....adoi..terliur tgk menu akak ni kak.....
sedapnya masak kicap daging tu, kesukaan anak2ku
ReplyDeletealah peria sodapnya.melepas nak dapat makan peria pedas.teringgal plak.ko janji buat lagi, akak nak makan peria ni.
ReplyDeleteakak peria masak cili tu macam sedaplah...terliurlah kita..
ReplyDelete18thn tak makan daging lembu ? rugi .. rugi..
ReplyDeletesedap sgt kalau daging batang pinang bakar cecah ngan ayaq asam..
aiseh..x mkn perialah..tp tgk dlm pic sodap je nampak..
ReplyDelete