hari ni feeling2 nak buka kelas memasak ye kawan2..
hehehe... macam teror masak sampai nak buka kelas memasak..
bolehlah takat untuk perut sendiri.. lalu lagi nak makan kan..
malam tadi aku masak lemak kacang panjang campur ikan masin..
kat bawah ni gambar bahan2 yang diperlukan..
Ikan masin, Cili, bawang merah kecil, kunyit (ditumbuk sekali) & tomato jika suka..
Kacang panjang dan Santan kelapa.
kat bawah ni pulak cara memasak
masukkan bahan tumbuk tadi, ikan masin dan santan..
tunggu sampai kuah mengelegak.. sambil tunggu kuah mengelegak sambil tu kena
kacau kuah tu takut nanti santan tu pecah minyak pulak.
bila kuah dah mengelegak masukkan kacang panjang. tunggu sampai empuk..
aku suka agak2 keras sikit sebab bila makan akan ada bunyi krup..krap.. nikmat.. hehehe
lepas dah empuk dan kuah pun dekat nak masak baru masukkan tomato..
jika korang suka letak tomatolah...
lepas dah masak bolehlah dihidangkan..
lepas tu aku ada masak sambal ikan bilis.. tapi lupa nak snap cara2 diakan..
tapi korang sume mesti dah expert masak sambal ikan bilis ni...
aku bagi resepi jelah ye..
5 ulas bawang merah kecil ( aku suka bawang merah kecil ni sebab wanggi dia lain sikit)
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
(semua bahan diatas diblender ye)
2 biji bawang besar dipotong bulat (aku suka bawang besar banyak sebab sedap..)
3 sudu air asam jawa
garam secukup rasa
1/2 sudu gula
secubit serbuk perasa (jika perlu)
Ikan bilis digoreng dulu
(sukatan kalau boleh ikut berapa banyak yang korang nak masak ye.. ni sukatan yang aku masak semalamlah.)
Rajin pun.ada lebih tak?dah lamanya tak makan ikan masin masak lemak.letak nenas sedap tu.
ReplyDeletex dak lebih la ka ina.. tapi sambal ikan bilis tu adalah lebih.. lebih sesudu.. oklah tu.. makan sama2.. sama2 rasa.. hehehe
ReplyDeletesedapnye sambal ikan bilis tu, feveret kami sekeluarga, cicah ngan roti pun best
ReplyDeleteEcah nak request bawa lagi, sambal ikan bilis sedap tapi sikit waaaa.....aaaaa
ReplyDeletemamasyaza - ikan bilis cicah dengan roti memang sedap.. berkali2 nanti cicah tu..
ReplyDeleteanoy aka kak nor - insya Allah esok saya masak lagi ye..
waah ada resepi la..leh copy right ni..hehe..tq for sharing..^_^
ReplyDeletesalam
ReplyDeletewah..beshnya sambal bilis tu
cheqna suka...
salam ziarah =)
wahhh sedap ni
ReplyDeletegabungan lauk2 yg best
tambah 2 kali la kalo dpt mkn
huhuuhu
rajin2 la lagi buat kelas memasak ye...anak murid dahaga kan ilmu nih..:)
ReplyDeleteyummylicious...terkecur i tgk...
ReplyDeletenak nak lum lunch lagik nie ....
cik ratu..tatau nk tegur kat mana. tak jumpa kotak jerit. so jerit kat sini ekk... nak jerit ni...
ReplyDeleteHELLO RATU KEBAYAAAAAA !! hehehehe..kuat tak? kuat tak?
saya selalu gak masak kacang tu.. tapikan kalo letak kunyit skit sedap tau...
ReplyDeleteaiyaaaa..
ReplyDeletetertelan air liUr cdp jer......
sambal ikan bilis tu feveret famili kita gak :) haah makan dgn roti pun best.
ReplyDeletelaparrrrrr..weh tengok entri nie..hehe
ReplyDeletemamalieyna - copy je resepi tak seberapa tu..
ReplyDeletecheqna - sambal bilis mmg ramai yg suka..
lya - sebenarnya mmg dah lama teringin nak makan sambal bilis tu yang buat malam tadi.. beli kat kedai tak best..
ana - insya Allah.. klu ada kerajinan yang lebih..
rasp - sis.. cepat2 g makan..
makcikrehan - click kat CHit Chat here..
diarihatiku - letak kunyit tapi tak nampak pulak kaler diakan.. hehehe kurang kunyitlah tu..
enasan - telan air liur tu cepat..
adia - mmg ramai yang suka.. nape lama menyepi.. holiday ke?