dah lama aku tak buka kelas memasakkan..
kali aku nak tunjuk cara masak ikan kerapu masak pedas..
tapi ni resepi campak2 je tau.. ikut aku punya citarasa hehehe..
lain orang lain citarasa betul tak..
malas nak citer panjang2 terus ke point yang sebenarnya ye..
pembuka tirai ye...
pic en. suami tengah pegang pancing bersama ikan kerapu..
tak besar pun ikan ni bolehlah buat makan untuk kami laki bini.. hehehe
tapi berat jugak ikan tu.. 1.5 kg..
tangan montel aku yang tengah menyiang ikan..
susah betul nak buang insang tu.. naik hancur jari2 ku..
saje je en. suami mendera aku menyiang ikan ni.. padahal kat tempat tu ada je disediakan khidmat untuk siang ikan..
dia kata buat apa nak bayo orang tu padahal isteri sendiri pun boleh siang.. huhuhu..
tapi takper aku siang baca bismillah.. klu org tu siang aku tak taulah dia baca ke tidakkan..
proses seterusnya.. ikan dah siap digaram dan kunyit..
ikan yang menderita digoreng dalam kuali bersama minyak yang betul2 panas tau..
kalau tak panas nanti ikat tu melekat kat kuali..
bahan untuk menumis...
bawang besar dipotong dadu
bawang kecil, cili besar dan cili padi dikisar (ikat banyak mana korang nak ye...)
sos tiram 2 sudu
sos cili 2 sudu
sos tomato 2 sudu
serai 2 batang
carrot dan daun sup tu bahan tambahan je..
kalau tak suka tak letak pun tak per..
tumiskan bawang besar yang dah dipotong dadu sampai kuning ye..
(aku guna je minyak ikan tadi.. baru aromanya wangi)
lepas bawang dah kekuningan masukkan bahan kisar tadi..
tumis sampai nak minyak...
kalau tak naik minyak lagi tu maknanya sambal tak masak lagi..
bila dah naik minyak, masukkan carrot dan tunggu sehingga carrot tu lembut..
bila dah siap sambal tu.. bolehlah dituangkan ke atas ikan tadi..
dan sedia untuk di santap..
sekian kelas hari ni..
Selamat Mencuba
note : nak lagi wangi letak daun limau purut.. tapi aku tak letak pun sebab takder..
apa yang ado jelah.. janji sodap...
erm...best nya kerapu..duk kat area aishah tu, mesti seafood segar2 kan..
ReplyDeletewoww bestnya....!
ReplyDeletewahh ni sweet sour ni :) feveret2.. tapi tang siang tu kala pass kat kita,abis hancur ikan tu dikerjakan hehe. aishah kena buat tutorial cara2 siang ikan ni hehe.
ReplyDeletecik pah kalau nak menggoreng ikan mesti kuali kene panas sampai berasap asap satu rumah.. dah sesak napas baru masuk kan ikan.. baru lah tak melekat kan. sampai kene sound ngan mak
ReplyDeleteciannya ko cah, suruh laki ko siang lepas ni.ada balance ke siakap sweet and sour tu.kecur air liur jap.
ReplyDeleteratu kebaya malas tulis lagi.anoy tu akak ye.nanti ko tak kenal plak.
ReplyDeletewah..wah..gigih ke laut yer..
ReplyDeletekat area mane en suami ratu kebaye sambar kerapu tu..cam tercabar jer...jambu 18 aku mesti makan ati tengok pic ni..hehehehe..
bestttnyer kak! lapaq teruih dah nie!
ReplyDeleteana - oklah selalu jugak dapat yang segar
ReplyDeleteajjah - mmg best
adia - nak buat tutorial siang ikan ke adia.. fuh.. mau lelah dibuatnya
cik pah - bagus tu cara cik pah tu
kak ina - tulah pasal.. habis jari jemariku
ct fad - hehehe.. gigih jugaklah.. amacam jambu 18 ada bran ke?
neena - hehehe.. best sangat dapat makan ikan besar..