Berpeluh-peluh walaupun tak pedas....

Salam...

Musim panas agaknya sekarang ni kan... Fuh.. panasnya membuatkan aku berpeluh walaupun baru lepas mandi.. itulah yang aku rasa dua, tiga hari ni.. korang macam mana ada rasa seperti yang aku alami tak? walaupun hujan turun tapi tetap jugak terasa panas.. rumah kakak aku yang ada aircond tu pun terasa panas.. apatah lagi rumah aku yang harap kipas siling je... boleh terbakar lemak dibuatnya.. macam bersauna..

Ni pulak kisah semalam.. balik dari kerja.. campak handbag, buka tudung terus buka peti ais ambik barang nak masak... sebabnya kalau aku dok melepak dan berehat dulu.. alamatnya memang beli kat kedailah.. mood nak masak nanti terus pudar.. kalau dah penat baik sekali je penat tak payah nak tunggu-tunggu lagi.. nanti berganda penat pulak..

Semalam aku masak sup sayur je.. mudah semua bahan main campak-campak je dalam kuali. Bila kuah dah mendidih bolehlah angkat masuk dalam mangkuk munger-munger ni.. 

Goreng 4 ketul ayam ni... untuk penambah rasa... sebab ada balance ayam KFC semalam.... cukuplah sekadar 4 ketul sajokan... banyak2 nanti membazir pulakkan.. lagipun untuk makan malam.. bukan tengahari..

Ayam kfc semalam.. panaskan je... 
lepastu patah-patahkan cili padi campur dengan kicap dan bawang tambah pulak asam limau untuk penyedap majlis makanan aku tu.. takderlah ku masukkan gambar cili kicap tu... 

Masa kusyuk makan ni.. en suami letaklah kepak ayam kat pinggan aku.. en. suami ni tau aku suke makan kat bahagian tulang2 ni.. tapi masa makan tu.. adalah dialog berbunyi macam ni..

En. Suami ~ tak masin ke?
Aku ~ mana ada masin biasa je...
En. Suami ~ takkanlah tak ada rasa masin...
Aku ~ herm.. mana adalah.. orang masak ok jelah...
En. Suami ~ bukan ayam tulah... Tapi tadi peluh terjatuh kat dalam pinggan.. tak perasan ke?
Aku - ye ke? tak perasan pun.. dah nampak peluh orang nak jatuh tu cakaplah.. ni tengok je... erm.. takperlah peluh sendiri.. (aku bangun terus hantar pinggan kat sink dan terus padam niat nak hirup sup sayur tu)

Tapi dah kenyang pun perut tu.. makan peluh sendiri... haru betullah.. dah nampak boleh je pandang peluh tu jatuh kat dalam pinggan aku.. bukan nak lap-lap manje ke kat dahi atau pipi aku tu.. heh... ni pandang je...

Psst : Peluh masin ke? sebab semalam kombinasi ayam goreng dengan peluh memang aku tak perasanlah.. hehehe...

40 comments:

  1. alamak... nak gelak ke tak ni... tapi kelakar la kak.. jgn marah yeeee

    ReplyDelete
  2. agaknya kalau makan kat luar, peluh tukang masak pun ada jatuh kot heheh. bukan kita tauuu.

    ReplyDelete
  3. ahahahaha...sampainya hati dia tak bg tau..kalau akk kebaya..akk hirup je..pe der hal...sendiri punya..hhehe..

    ReplyDelete
  4. Adess... aku rasa cah, yang masin tuh peluh ko kot... hahaha geli ati aku. N3 ko nih wat aku lapow jerk...

    ReplyDelete
  5. hahaha....apela hubby akak tu..tak kasik tau..

    takpe...akak cakap die..ala..tadi masa masak dah bergelen2 masuk..awak makan sedap je.. =)

    ngeeeee


    skang memang panas kan..rasa nak tido dalam bilik air..

    baru mandi..seminit dua dah berpeluh2

    ReplyDelete
  6. masin pun masin le....janji kenyang, lagi pun peluh sendiri,belasah ajeee...hehehe

    ReplyDelete
  7. akak, saya kalau mkn ayam pun suka part yg tulang2 je...yg isi tebal bo layan...

    ReplyDelete
  8. daku sgt gemar ayam goreng tut... huhu

    ReplyDelete
  9. sekarang memang musim panas.
    kena on ekon dari pukul 10am..baru sejuk dalam rumah..

    ReplyDelete
  10. memang tak tahan... musim panas sekarang buat ai tidur 'peluk diri' sorang2.. sebab kepanasan... [hahaha..tak de kene mengena] :p

    ReplyDelete
  11. panas kan???
    kitorg kalau musim panas camni, cukup bercinta nak balik klang.. sure takleh tido malam.. huhu~

    ReplyDelete
  12. sedapnyer tgk makanan tu kak...
    skang ni mmg panas kan...
    me asik berpeluh jek...
    kalo xbukak aircond...kadang2 tilam sejuk baby jadi mangsa..huhu

    TUNGKU MODEN / BANTAL PANAS
    SET TILAM SEJUK
    Tommee Tippee: Closer to Nature PP 9oz - BPA FREE
    TUNGKU BAYI

    ReplyDelete
  13. tak apelah...bleh jadik sebagai penambah rasa masakan....hehhe

    ReplyDelete
  14. tak payah pakai garam~~haha~~

    ReplyDelete
  15. xpe lah masin pon peluh sendiri. hehehehe

    ReplyDelete
  16. cuaca mmg panas walaupun waktu malam.. selalu pasang ekon masa tido, kul 3-4am dah menggigil.. ni sampai subuh pun syiok lagi berekon...

    panas plak jenis panas melekit rasa badan.. mmg semacam laa

    ReplyDelete
  17. bagus la kak..lepas ni kumpul peluh banayak2 wat tambah rasa..hehe...gurau jer..tp mmg btol panas la skang kak,..saya da mandi pon still berpeluh2...kdg2 dok dlm rumah je pkai singlet je kak...hot2!!!

    ReplyDelete
  18. hahahahaha...
    itu rahsia supaya suami semakin hari semakin sayang... ^_^

    gurau je eh... jgn la caya pulak...

    ReplyDelete
  19. hehehehehe...... ok ape masin original.... aha skrg mmg musim panas..... nak nak malam... awal pg baru ujan sepoi2 kan

    ReplyDelete
  20. wah bukan setakat air tangan siap dng air peluh sekali ko telan ye ;p
    mesti lebih sedap dari biasa ;p

    ReplyDelete
  21. Hari hari pakcik makan roti canai campor peloh mamak...!

    ReplyDelete
  22. hahahahaha..kelako la kak..pe salahnya lap2 manja kan hahaha...

    takpe2 tu peluh berkat tu kak..mudah2an lipat ganda lagi pahala yg akak dapat time panas ni kan..Labuan ok je cuacanya..siang panas malam ujan...

    ReplyDelete
  23. Adesss..sabo je laa.. masin2 pun sodap.. :)

    ReplyDelete
  24. allololo.. laki ko nak gurau manja gitew.. maafkanlah dia..

    ReplyDelete
  25. ekeke...gurau2 manja lah tu..hehe..

    ReplyDelete
  26. ekekeke.... lawak lah uols ni...

    lenkali kena tanya camni "kenapa tak tolong lap kan????"

    baru lepas tu encik hb akan lap peluh uols tuh!
    hiks

    ReplyDelete
  27. hehehe..tp dpt zat mineral extra di situ ;)

    tp iyelah..perasan jugak cuaca panas membahang gitu.

    ReplyDelete
  28. Aiyooo.. Hahaha.. Takpelah.. Itulah bahan perasa semulajadi.. Tettt..


    Entry Terbaru : Alamak! Video 'Panas' Dah Tersebar..

    ReplyDelete
  29. hahahaha..masin sebab peluh katanye.

    walaupun main campak2, tp still nmpk menarik.

    ReplyDelete
  30. akak,peluh2 pun mesti habis kan..peluh yg wat sedap tu hehe...

    mmg nampak simple lauk tu tp kombinasi terbaik,nak2 akak kata ada kicap cili tu..adehh..sedapnya...

    ReplyDelete
  31. mmg panas pun cuaca lately..halal jelah..peluh sendiri..peluh org lain gelilah..euuuwww!!

    ReplyDelete
  32. ekekkekekek aku nak gelak guling2 ni

    ReplyDelete
  33. peluh sendiri takpe kak..halalkan aje..hehe

    ReplyDelete
  34. haha! kalau masak sampai kuar peluh sume, tak payah la beraerobik bagai.. :)

    ReplyDelete
  35. hahahahaha..opppsss tergelak plak..kekekekek...

    ReplyDelete
  36. hehe masin ke? takpe la halal je tuh ~

    ReplyDelete
  37. haha.. buka air tgn isteri yg jatuh dlm masakan.. tapi air peluh sekali masuk.. kihkih.. nak wat camno kan...

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...