selamat bekerja kawan2.. ceria betul sepanjang minggu ni almaklumlah hari ni last day kita bekerjakan.. esok dah bercuti nak sambut Deepavali.. haa.. memandangkan esok cuti pasti ramai yang balik kampungkan... harap korang balik kampung dengan selamat.. dan kembali juga dengan selamat..
korang nampak tu tajuk kat atas tu ni semua pasal MakDaraTerdivalah aku terheret sama dengan kes ni.. tapi korang jangan salah faham pulak.. aku bukan gaduh dengan MakDaraTerdiva cuma aku terpengaruh dengan Pais Ikan yang ada kat n3 dia semalam..
jadinya balik je dari keje semalam terus aku drift ke kedai untuk beli ikan kembung... Tapi... Aku hampa sebab ikan kembung semua dah pecah perut.. masa tu aku dah hampa dah... rasa nak pusing je 360 darjah dan terus balik rumah... tanpa disangka pulak adik aku bersuara.. "Kak kalau ko nak buat pais, ko buat je guna udang boleh jekan" ... dalam hati betul jugak ye.. apelah aku ni.. terus aku tocey2 dengan adik aku sambil memilih udang... lepas dah habis pilih udang.. beli pulak barang-barang keperluan lain.. bayar kat counter dan teruslah aku drift ke rumah pulak.. konon drift.. bawak kete pun terkial2.. hehehe
Sampai rumah teruslah kedapur untuk memulakan sesi masak memasak pais ni.. walaupun agak leceh tapi tetap kugagahkan jugak demi memenuhi kehendak selera makan aku ni.. pung... pang... pung... pang... jam 7.30 malam dah siap masak... hidang semua kat atas meja.. lepas mandi dan bersolat barulah memulakan sesi mengisi perutku... oh... lepas mandi memang terasa lapar sangatkan...
taknak citer banyaklah.. walaupun dah banyak aku cerita kat atas ni.. korang jangan boring lak baca cerita bosan aku tu ye..
ni aku tunjuk pais udang aku walaupun tak sehebat MakDaraTerdiva... Ampun sis..
Pais udang yang dah siap berbungkus dengan daun pisang...
ada rupa nasi lemak rm 0.50 - rm 2.00 tak? ada jugak aku skill membungkus nasi lemak ye..
dan pais ni menanti untuk masuk kedalam oven..
ni pulak versi dalam aluminium foil.. sebab daun pisang lebih banyak koyak dari digunakan untuk membungkus..
teruk betul tangan ni.. takder seni langsung... last sekali loyongkan je ke dalam aluminium foil.. senang je..
Pun menanti masuk ke oven untuk dibakar..
versi daun pisang
ok.. ini pulak dah siap masak dan masuk ke perut aku pun.. fuh memang sedap.. tak rugi buat pais ni..
tapi bagi selera akulah..
Versi aluminium Foil... rasa lebih kurang je.. sabab satu adunan.. tapi aku rasa dari daun pisang tu lagi sedap..
mungkin sebab daun pisang tu yang menaikkan aroma Pais Udang Ni.. walaupun kat dalam Aluminium Foil ni pun aku letak daun pisang jugak.. tapi memang ada sedikit perbezaan... korang tak percaya nanti korang cuba. ye..
dan kat bawah ni... lauk2 sampingan untuk dinner malam tadi.. takkan nak makan pais udang jekan..
Ayam goreng biasa je... untuk anak2 aku.. dan aku sekalilah..
sayur kobis tak pernah nak miss.. mesti ada.. mungkin sebab sayur ni tahan lama kalau simpan dalam peti ais..
last sekali gambar takder kaitan.. saje nak interprem kat dalam ni..
uzair sedang menyusu sambil menonton America Next Top Model..
itulah sahaja celoteh panjang aku untuk hari ni.. bersiaran kembali hari isnin... sebab esok aku dah nak balik kampung.. cuti berblogging selama 3 hari..
Selamat Becuti Kepada Korang Semua..
Mesti banyak N3 best next weekkan
wah..cepat je ko try mdt pya resepi pais ikan ye kak..sedap tu udang..aku ni nak try entah bila..hehehe..
ReplyDeletewahhh...
ReplyDeletepais tuuu...
wah pantas taw...akak..bila nak buat lagi..bagitau..nanti eida bawak amani g makan pais ikan kat umah akak..hehehehhe
ReplyDeletemmm... kena cube try test nih... cam best je... lagi la cuti 2-3 hari sok ;p
ReplyDeletemcm best mcm sedap je ni...rajen lah...!
ReplyDeleteDee - mmg kene pantas mencuba.. lagipun dah bosan asik lauk yg sama je
ReplyDeletedek marina - sedap dek..
Purple - hehehe.. sedikit pantas je... nanti hujung minggu nak buat tapi kat kampunglah..
ejamari - mmg kene cuba.. klu tak rugi..
fieza - bukan mcm best dan sedap.. memang terbaiklah..
ReplyDeletewah laju ko kak....terus buat tu...cayalah kak ..rajin gile ko...
ReplyDeletetapi versi ko kak udang la plak yeak....nampak sedap tu kak......aduh kecur sey...mkn ngannasi panas2 ni mmg sodap nie kak
amboi menyusu sambil tgk model show..hebat..
ReplyDeletesedap lauk ko mlm tadi..dah lah aku puasa ari nih.. hemm dugaan
hari ni akak tak de bawak lauk, habis tu rembat pais udang ko punya ye.
ReplyDeletePAIS' tak pernah pulak dengar & rasa ... selain dari pais org panggil ape?
ReplyDeletefuyoo..uzair tgk american next top model la...nanti besar cari isteri cantek mcm tu ye :P
ReplyDeleteAik..budak Uzair tu nengok America's Next Top Model?ish...biar betul...ayam goreng ko kak..menyentuh kalbuku...
ReplyDeleterajinnya wat pais udang ^_^ kagumssss
ReplyDeletelama dah cheq tak makan kubis, pantang la konon, penah baca kubis ni menggalakkan terjadinya keputihan
Napesu mkn ko kan...serakah hokeh....hehehe...balik tjg karang ek sis..jln elok2 yer..ingat org tersayang..
ReplyDeletewalawehhh dah lah tgh lapar ni
ReplyDeletebos x kuar2 lagi
tapau da siap
makan idok lagi
uuwwaaaaaa
fuhhh mengancam...aishah ni memang rajin la masak..hehee
ReplyDeleterajinlah akak nie memasak....sempat plak tu....
ReplyDeleteWahh caiyok2 tirguda laa yer ngan pais ikan Mak Dara tuh.. yer.. hehehe..
ReplyDelete