aduh dah terlebih morning lak... tadi dah awal pagi buat.. internet down pulak
baru ni ok.. kira morning jugaklah ye..
Morning... wah... ucapan pagi yang manis je dibibirkan...
baru ni ok.. kira morning jugaklah ye..
Morning... wah... ucapan pagi yang manis je dibibirkan...
diatas permintaan beberapa pihak yang berkenaan semalam..
bukan permintaan yang bukan2 ye.. permintaan untuk Resepi Kek Pisang saje..
untuk makluman Kek Pisang ni adalah percubaan pertama aku..
sebelum ni tak pernah buat pun... ntah apa mimpi hari sabtu tu teringin nak buat kek pisang pulak
tu yang beli sesikat pisang Berangan... sebab asik berangan je..
ok.. jangan nak berceloteh panjang ye.. simpan sikit idea untuk n3 akan datang..
kang sibuk nak buat n3 pendek sebab takder ideakan... cengeng je aku lah tu
sukatan dan bahan2 untuk kek pisang.. korang ikut seperti dibawah ye..
- 3 biji telur
- 250 gram planta/butter (aku suka planta je sebab takder bau sgt)
- 1 Cwn gula castor (aku blender je gula biasa secawan)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bicarbonate
- 3 cawan tepung
(atau mengikut kesesuaian pisang dengan tepung, mana tau size pisang tu besar ke kan, kurang tepung terlembik lak kek tu nanti)
- 10 biji pisang berangan (dihancurkan)
- satu sudu kecil vanilla
cara-caranya (kalau ikut cara aku.. aku blasah je.. tapi kat sini aku buat step by step ye)
1) pukul planta dengan gula sampai sebati
2) masukkan 3 biji telur dan pukul sehingga kembang
3) masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati
4) masukkan baking powder dan soda bicarbonate
5) masukkan pisang yang dah dihancurkan.. (klu tak hancur sgt pun lagi best) dan vanilla
6) last sekali masukkan dalam loyang yang telah digris dgn planta dan bakar ke dalam oven dengan suhu 200 darjah celsius atau sehingga masak..
dan korang akan dapat pisang segebu ini.. minum pula dengan air kopi panas..
memang syok...
selamat mencuba resepi ku ini.... dan mendapat kek pisang yang gebu ye..
6) last sekali masukkan dalam loyang yang telah digris dgn planta dan bakar ke dalam oven dengan suhu 200 darjah celsius atau sehingga masak..
(yang mudahnya tak payah pakai mixer.. guna senduk kayu pun boleh... kacau je semua sehingga sebati)
dan korang akan dapat pisang segebu ini.. minum pula dengan air kopi panas..
memang syok...
selamat mencuba resepi ku ini.... dan mendapat kek pisang yang gebu ye..
wo akak guna senduk kayu pun bleh jadik cantik macam tu...senang plak resepi...bleh try nie....
ReplyDelete1st try pun dah jadi gebu camtuh kan.. senang tak yah pakai mixer
ReplyDeleteAkk kene beli oven dulu baru boleh jd kek pisang ni..heheheheh....
ReplyDeletewaduhh2...aiii sedapp...kalu sekali sekala nk wt ssh la nk menjadi gebus gitu...
ReplyDeletemixer kat rmh dah rosak..tunggu pinjam kak ina mail punya lah
ReplyDeletesimpan dulu resepi ni ok
hehehe...terima kasih...terima kasih
ReplyDeletekak, aku pun nak try, tapi tu laa...dlm peti ais asal2 ade 5 bijik pisang (okey latu nanti lieya adjust laa buat separuh adunan dari resepi akak nie)..sekali smlm aku dah bantai mkn 2 bjik....tinggal laa 3....kalo tak sempat diselamatkan....mmg licin pisang aku tu kak hahahahaahah....
ReplyDeletetakpe2, resepi ko dah salin kak sebab senang, nanti2 aku nak cube jugak...
waaah kek pisang gebu! mmg best mkn bersama kopi panas ni..tk pernh buat kek..huhu..ada resepi dah ni..haih bila la nk try =P
ReplyDeletesaya pon guna resepi yg sama untuk buat banana cake masa raya ari tuh
ReplyDeletesedap
oooo bagus gak resipi gini..
ReplyDeletetakat pakai senduk je, i loike...
tapikan lagik terasa sedap kalo u buat then post kat i hahahahahaa
besok buat dan nak tempek kat blog akak pulak, hihi
ReplyDeletekekfek pifisangfang sefedapfap.mafanafa?afakakfak nakfak.
ReplyDeletesenang je eh..nti aku try buatlah kak..thx for sharing..
ReplyDeleteade lagi ke kek pisang tu..nampak gebu jer..teringin nak try rase kegebuan kek itu...
ReplyDeleteuhuk uhuk. oven rosak. kukus jadi tak?
ReplyDeletetenkiu berbilion2 cik puan ratu..harus kuterai cepat2.. :D
ReplyDeleteratu kebaya: kek pisang mmg sdp!
ReplyDeleteslm kenal