Mini Pavlova

Salam...

Kerajinan aku telah kembali pada hari ahad lepas.. sebabnya aku membaking benda yang paling mudah sekali iaitu Pavlova..  herm.. tu pun perkara paling mudah.. dan dah jadi habit aku kalau terlampau free sangat melepak kat rumah.. segalanya aku nak godeklah.. tu yang terjadinya Pavlova tu... tu pun selepas tengok rancangan Australia Masterchef... 

Cara-cara membaking nan ado ye.. ater dah sensorang tak sempat nak snap.. walaupun benda senang je tapi bab membancuh dan sebagainya memang tak boleh nak snaplah.. tu pun nasib 3 hero aku tengah beradu.. kalau lah diorang tak beradu.. haru jadinya daapur aku tu nanti... dengan mulut aku.. tangan aku pun tak dok diam nanti..

Sesudah masak.... herm.. rasa dia ada sedikit macam mashmallowlah... sebab dia macam kenyal-kenyal sikit.. ni percubaan pertama aku buat pavlova ni.. Alhamdulillah jadi.. 

tapi aku tak leh masuk sangat tang rasa dialah. Manis banyak sampai rasa macam minum air gula masa pregnant je.. mungkin aku kena kurangkan sikit tang ramuan gula tu kot.. sebab yang ni aku ikut ramuan bulat2 dari resepi tu... 

Pavlova

Ingredients

150ml egg white (approximately 4 eggs)
1 cup (220g) caster (superfine) sugar
2 tablespoons corn flour (corn starch), sifted
2 teaspoons white vinegar

Method

1. Preheat oven to 150°C (300°F).

2. Place the eggwhite in the bowl of an electric mixer and whisk until stiff peaks form. Gradually add the sugar, whisking well, until the mixture is stiff and glossy. Add the cornflour and vinegar and whisk until just combined. Shape the mixture into an 18cm round on a baking tray lined with non-stick baking paper.

3. Reduce oven to 120°C (250°F) and bake for 1 hour 20 minutes. Turn the oven off and allow the pavlova to cool completely in the oven.

4. Decorate with your desired toppings.

Selamat mencuba ya..........

23 comments:

  1. uish.. 4 bijik telor guna 1 cawan gula? mmg sgt2 manis tu.
    xdan sy nak makan. hohoh..

    ReplyDelete
  2. cantik...manis yer kak..tak pernah buat lg huhu..takot tak jadi je =D

    ReplyDelete
  3. tengok bahan pun dah tau manis gila... saya tak makan manis2 nie.. tapi best jugak nanti2 free bleh la try ..

    ReplyDelete
  4. wah...rajin nya..hebat betul..percubaan pertama terus menjadi..tp setau ana, pavlova ni mmg manis..mcm macaron jugak kan..

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak....meh delivery kat sini sikit...

    ReplyDelete
  6. pavlova ni kalau buat kuih raya best jugak kan? ekekeke

    ReplyDelete
  7. bila laaa nak ada oven kat umah.. kalau dapat resepi senang2 gini, den mmg suko nak tryyy

    ReplyDelete
  8. aku adik mu tukang makan hahahha

    ReplyDelete
  9. ucu kecik jer ker yang merasa??? yang aku tukang baca ni macam mana???

    ReplyDelete
  10. manis sgt ek???ermm..tp nampak sgt sedap:)

    ReplyDelete
  11. mcm sedappp je.....terlioo gak ni..
    syabassss...

    ReplyDelete
  12. sedap ke kak...xpenah makan plak...1st time tgk nih..huhu

    ReplyDelete
  13. Nampak cam sedap jerk..rajinyaa..dia.. :)

    ReplyDelete
  14. comel nya... bak mai seketul... :)

    ReplyDelete
  15. sedapnye kak...tp No tak pernah makan lagi hehe..mmm leh cuba nih, tengkiu kak

    ReplyDelete
  16. tingat zaman skolah dulu..
    penpal dari aussie bagi kat i resepi nie....
    tapi time tu kecik lagik..
    so tak pernah try hehehehe

    ReplyDelete
  17. yup memang kena kurangkan gula..hehe saya suka makan dengan stoberi sebab ada masam2 malas letak cuka masa baking hehe

    ReplyDelete
  18. wah rajinnya....akak nampak cam menarik tertarik jerk....

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...