Kerajinan aku telah kembali pada hari ahad lepas.. sebabnya aku membaking benda yang paling mudah sekali iaitu Pavlova.. herm.. tu pun perkara paling mudah.. dan dah jadi habit aku kalau terlampau free sangat melepak kat rumah.. segalanya aku nak godeklah.. tu yang terjadinya Pavlova tu... tu pun selepas tengok rancangan Australia Masterchef...
Cara-cara membaking nan ado ye.. ater dah sensorang tak sempat nak snap.. walaupun benda senang je tapi bab membancuh dan sebagainya memang tak boleh nak snaplah.. tu pun nasib 3 hero aku tengah beradu.. kalau lah diorang tak beradu.. haru jadinya daapur aku tu nanti... dengan mulut aku.. tangan aku pun tak dok diam nanti..
Sesudah masak.... herm.. rasa dia ada sedikit macam mashmallowlah... sebab dia macam kenyal-kenyal sikit.. ni percubaan pertama aku buat pavlova ni.. Alhamdulillah jadi..
tapi aku tak leh masuk sangat tang rasa dialah. Manis banyak sampai rasa macam minum air gula masa pregnant je.. mungkin aku kena kurangkan sikit tang ramuan gula tu kot.. sebab yang ni aku ikut ramuan bulat2 dari resepi tu...
Pavlova
Ingredients
1 cup (220g) caster (superfine) sugar
2 tablespoons corn flour (corn starch), sifted
2 teaspoons white vinegar
Method
1. Preheat oven to 150°C (300°F).
2. Place the eggwhite in the bowl of an electric mixer and whisk until stiff peaks form. Gradually add the sugar, whisking well, until the mixture is stiff and glossy. Add the cornflour and vinegar and whisk until just combined. Shape the mixture into an 18cm round on a baking tray lined with non-stick baking paper.
3. Reduce oven to 120°C (250°F) and bake for 1 hour 20 minutes. Turn the oven off and allow the pavlova to cool completely in the oven.
4. Decorate with your desired toppings.
Selamat mencuba ya..........
rajen akak membaking..heee
ReplyDeleteuish.. 4 bijik telor guna 1 cawan gula? mmg sgt2 manis tu.
ReplyDeletexdan sy nak makan. hohoh..
cantik...manis yer kak..tak pernah buat lg huhu..takot tak jadi je =D
ReplyDeletetengok bahan pun dah tau manis gila... saya tak makan manis2 nie.. tapi best jugak nanti2 free bleh la try ..
ReplyDeletewah...rajin nya..hebat betul..percubaan pertama terus menjadi..tp setau ana, pavlova ni mmg manis..mcm macaron jugak kan..
ReplyDeletesedapnya kak....meh delivery kat sini sikit...
ReplyDeletepavlova ni kalau buat kuih raya best jugak kan? ekekeke
ReplyDeletebila laaa nak ada oven kat umah.. kalau dapat resepi senang2 gini, den mmg suko nak tryyy
ReplyDeleteaku adik mu tukang makan hahahha
ReplyDeleteucu kecik jer ker yang merasa??? yang aku tukang baca ni macam mana???
ReplyDeletemanis sgt ek???ermm..tp nampak sgt sedap:)
ReplyDeletemcm sedappp je.....terlioo gak ni..
ReplyDeletesyabassss...
sedap ke kak...xpenah makan plak...1st time tgk nih..huhu
ReplyDeleteTAK PERNAH MAKAN
ReplyDeleterajinn tuuuu....best..best..
ReplyDelete|Wassup Guru-guru!|
Nampak cam sedap jerk..rajinyaa..dia.. :)
ReplyDeletecomel nya... bak mai seketul... :)
ReplyDeletefuhhh mmg nampak sedapp sgt
ReplyDeletesedapnye kak...tp No tak pernah makan lagi hehe..mmm leh cuba nih, tengkiu kak
ReplyDeleteBuat stok aidilfitri, ke?
ReplyDeletetingat zaman skolah dulu..
ReplyDeletepenpal dari aussie bagi kat i resepi nie....
tapi time tu kecik lagik..
so tak pernah try hehehehe
yup memang kena kurangkan gula..hehe saya suka makan dengan stoberi sebab ada masam2 malas letak cuka masa baking hehe
ReplyDeletewah rajinnya....akak nampak cam menarik tertarik jerk....
ReplyDelete