Pucuk dicita ulam mendatang..

Salam.. 

Sebab apa ada peribahasa kat atas tu. Sebenarnya bermaksud macam nilah ye aku beroleh sesuatu yang lebih daripada apa yang diharapkan. Hehehe.. Bukan dapat bonus awallah, Takder kaitan pun dengan bonus tapi ada kaitan dengan makanan je. Biasalah akukan kalau tak citer pasal makan tu bukan akulahkan. Kalau boleh hari-hari nak citer pasal makan.

Ni citer yang dah lepaslah ye. Tapi disebabkan aku ni malas beno nak menaip entry 2/3 hari ni tu yang keluar Video comei anak aku je. Padahal Video tu pun dah berzaman lamanya tapi tetap nak keluarkan dalam entry aku jugakkan.

Hari isnin dalam peti ais aku ada lagi ikan dan sotong beli minggu lepas.. ha... nampak beno minggu lepas aku tak masakkan. Bukan aku tak masak ye kawan-kawan. Tapi daging korban ada dalam peti ais jadinya aku harus utamakan daging korban tu dulu ye. Walaupun aku ni bukanlah pemakan tegar daging ni. Baru je dalam 2 tahun ni aku berjinak-jinak makan daging ni. wahahaha.. Sebelum ni sentuh pun aku taknak tau. Sangup goreng telur je kalau dah takder lauk lain selain daging.. eh.. dah menyimpang jauh lak citer aku nikan.. macamlah korang kesah ke tak aku makan daging ke idakkan.l

Berbalik pada citer asal. Kononnya balik ke tu aku nak goreng je ikan dan buat sayur campur. Tapi rasa macam tak cukup sifat pulak bila takder kategori makanan yang pedas-pedas manja ni. erk.. aku tak macam HKL yang hantu kepedasan tu.. dia memang kuat makan pedas. Bila takder yang berkategori pedas tapi aku nak yang cepat siap masak. Aku masaklah tumis cili api campak sotong.

 Ni namanya masakan orang malas ye kawan-kawan.. Ikan goreng macam biasa pelengkap hidangan rumah aku.. Kalau takder rasa tak lengkap pulak.. e... eh.. aku rasa macam hidangan aku ni pinggan dan mangkuk nya seragamlah.. pergh.. pestime mereka sedondon.. cantik jugak ye.. hehehehe

Sambal sotong lagi.. hehehe.. ntah ada dalam henpon aku gambar solo pulak.. haruslah masuk dalam entry nikan.. 

Pehtu esoknya sotong semua dah habis kena bedal. ada pulak balance sambalnya kan.. apalagi aku goreng ikan bilis dan aku campurkan dengan sambal tu. Bawak bekal kat opis disitu dah ada jimat dan takder aku membazirkan...

Pesanan dari lubuk hatiku : Jangan membazir.. membazir itu amalan syaitan... ops.. kekadang termembazir jugak tanpa sedar.. ada ker termembazir?

26 comments:

  1. ada masa bila kemalasan melanda, ikan -sayur abih kering lam peti ais...

    ReplyDelete
  2. lauk org malas nie pun dah leh buat i terkecur...
    sedap ooo makan simple2 gini...
    i suka...
    tak nak jemput i makan skali ker hehehehehehe

    ReplyDelete
  3. sedapppp... tapi tgk sotong macam tak boleh nak masuk la. Aku pun sama ayam dalam peti ais aku tuh menanti nak kena buang jerk. Mak mertua aku kasi tapi tak masak2.... hahaha

    ReplyDelete
  4. hehehe... kita panggil gitu 'lauk recycle'... guna balik belen yg tak abis... ;p

    ReplyDelete
  5. kalau lauk cam ni dah cukup rajin dah ni bg akk yg mmg pemalas nak masak ni...

    ReplyDelete
  6. whuaaa sedap yer kak..smua sedap nk plak makan panas2

    ReplyDelete
  7. Menarik laa sambal sotong tuh..makan plak ngan nasi panas2.. :)

    ReplyDelete
  8. lauk yg simple tapi sodapppppp :)

    ReplyDelete
  9. balance sambal tu cicah roti pon masyuk gak kan

    ReplyDelete
  10. wajib ade ikan goreng kan kak...baru sedap nak kruk krak kruk krak.....

    sedap la kak...dahle aku tgk strugle diet nasi ni....terus tergugat iman aku tgk gambar2 ko ni kak....aduh...kene kuat kan semangat nie...huhuhu

    ReplyDelete
  11. dah tak de idea nak masak, goreng ikan bilis campur bawang dan perah sikit limau pun jalan..

    ReplyDelete
  12. sedap jugak walau ringkas... sama la saya pun x suka membazir .. pasal tu masak sikit2 je...hahaha

    ReplyDelete
  13. suka gak mkn sotong ni cume tu la kdg2 takde idea nak masak apa sotong ni..

    ReplyDelete
  14. ikan goreng wajibbbb ada kan...heh3x...:)

    ReplyDelete
  15. dah lama tak masak memasak..cuma masak air jer..huhu

    ReplyDelete
  16. tengok tang suhun tu yg tak tahan tu..kakNo suka ratah2 camtu je,,,

    ekk..ade ade termembazir..xsedo hehehe

    ReplyDelete
  17. mana sotong nya cam teringin nak makan sotonglah. urut sotong dah dapat, tinggal makan sotong je.sedap cah sotong tu.

    ReplyDelete
  18. selalu gak aku masak masakan org malas.. hahahaha

    ReplyDelete
  19. sedapnya ambal sotong!
    kalo yg pedas lagi best!

    ReplyDelete
  20. lauk yg simple cenggini yg makan leh bertambah2 tau!!..

    ReplyDelete
  21. ala akak..lebih kuran yat masak je ni...lauk org malas...hehe

    ReplyDelete
  22. sambal sotong tu mmg la sedap...tengok minyaknya pun dah berkenang,menambahkan selera ....

    ReplyDelete
  23. sotong tu masak sambal dulu, baru siram kt sotong yer?

    p/s : Aishah, Bapak ada kasi tag..heheh

    ReplyDelete
  24. sambal sutun akak menggoda! Saja la tu letak gmbr secara solo sutun tu hehe...

    termembazir ada jugak buat bila gi kedai makan tgh lapar thp gaban then order memacam pastu mkn sikit dh kenyang.ish! nafsu!

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...