hoye... hoye.. hoye... puas hati aku.

Salam...

Updated : Ni ada blog baru ye kawan.. kalau ada free sila masuk disini  kita sama2 meramaikan. Indahnyahidupini nama blog ni.

Ni sebab penangan mastercheflah aku jadi terpengaruh dengan megi yang si zamir buat. Pergh.. masa tengok dia hidangkan kat chef juri aku kat rumah yang dah telan air liur. macam sedap je. lagi-lagi bila tengok ayam dia yang cantik tu..

Malam tadi pulak hendak memuaskan nafsu hati aku yang kat opis asyiklah membelek resepi megi si zamir ni. Tak boleh tahan balik keje semalam terus gak pergi kedai capai sebungkus megi. Balik rumah teruslah tekun buat megi tu ikut resepi si zamir ni.. Nasib ABC boleh lah direct je masak sampaikan aku terpaksa abaikan Drama Akasia Tentang Dhia sebab nak ikut bulat2 resepi si zamir ni.

Bila dah tekun, dekat jam 8 malam jugaklah baru aku siap masak semuanya.. Tu pun kena cecepat sebab nak tengok sukan sea pulak lagi-lagi ada game malaysia VS indonesia.. nasib sempat nonton.. Alhamdulillah malaysia dapat 1 Gol.. hoye.. hoye.. hoye.. (nyanyi ikut cara sudirman ye)

Maggi Oglio olio (Zamir Masterchef)
Jangan terpedaya ni versi si Zamir, Nampak menarikkan.. memanglah menarikkan guna photograper mahir.. kecur air liur tak korang tengok megi ni.. Apalah aku ni ngan megi pun nak kecur air liur ke.. takdernyer korang heran pun kan.. aku je yang lelebih.. 

Nilah versi aku... saje nak lebih menarikkan.. tambah keret dengan daun bawang.. barulah jadi makanan berkhasiat.. hehehe.. lelebih lak aku ni. 

Tapikan aku tak ikut bulat-bulat resepi si Zamir tu pun. Sebabnya bila aku buat sos tu dan ikut resepi si Zamir tu.. Aduhai tak leh nak masuklah.. rasa macam terlebih ajinomoto lak.. padahal tak letak pak aji pun.. Lagipun sos tu takleh masuklah kat tekak aku ni.. Lain macam sikit rasanya... Sudahnya aku tuang sos tomato je.. hehehe.. lagi sedap. Tapi tang ayam tu memang sedaplah. Cuma aku ada tambah italian herb je.. 

Nak resepi ni aku tepek  ye.. tu pun copy paste dari Masterchef.

Maggi Oglio Olio Zamir
    Bahan-bahan Maggi Aglio Olio:
  • Setengah Bawang Holland (dihiris)
  • Satu sudu besar Daun Bawang
  • 1bungkus Maggi Kari
  • Garam secukup rasa
  • Satu cawan air
  • Bahan-bahan Sos:
  • Air Rebusan Maggi
  • Satu sudu besar Mentega
  • Satu sudu besar Tepung
  • 2 sudu besar Krim
  • Garam secukup rasa
  • Secubit Gula
    Cara-cara penyediaan Maggi Aglio Olio:
  • Rebus Maggi bersama secawan air dan perencah kari sehingga al-dente.
  • Panaskan minyak dan masak bawang Holland sehingga lembut dan masukkan hanya Mee Maggi yang dimasak tadi.
  • Tambahkan daun bawang dan garam.
    Cara-cara penyediaan Sos:
  • Masak mentega dan tepung selama 2 minit sehingga menjadi ‘roux’.
  • Masukkan air rebusan Maggi tadi dan masukkan krim.
  • Tambahkan gula dan garam.
    Cara-cara penyediaan Ayam:
  • Perap ayam bersama rempah kari dan jus lemon dan lada selama seminit.
  • Masak ayam selama 15 minit atau sehingga masak.
Selamat mencuba resepi zamir ni ye.

Sebabkan lapar pagi ni aku bedal

Nescafe dengan Fresh Egg Vanilla ni 4 keping ooo.. mana cukup makan megi je malam tadi.. Badan macam aku ni kena makan nasi jugak.. wakakakaka.. buruk lantak betulkan..

Pesanan dari lubuk hatiku : Sesuai untuk orang yang malas nak masak macam aku ni.. Tapi malas-malas pun remeh jugak cara nak masak ni.. padahal si Zamir tu masak 20 minit je.. Tapi aku dekat gak satu jam.. sebab nak pastikan ayam tu betul2 masak.

28 comments:

  1. 4 keping? banyaknya
    ceah kata org byk
    padahal pagi tadi saya bekpes roti 3 keping cicah kuah kari semalam
    fuhhhhhhh pagi2 dah buruk lantak.hahahaha

    ReplyDelete
  2. ghajin ko ye nak torai2... Ayam kat rumah aku tuh pun tak berusik2 lagi. sabtu balik baru aku kasi settle ayam tu.

    ReplyDelete
  3. nokk.. iols tak tengok pun Masterchef Malaysia tu... tapi - temgok gambo tu - sedap banget rupanya!

    my breakfats juga berasaskan roti - twiggies sebungkus!

    ReplyDelete
  4. gambar akak lagi menggiurkan dari zamir punya~serius!

    ReplyDelete
  5. *maksud saya gambar megi yang akak masak~keh keh~

    ReplyDelete
  6. mmg bila tgk masterchef rasa cam berkobar nak masak...
    lepas tu kagum sbb cepatnya dorang nie leh masak kan....
    me bekfast sandwich telur jer..

    ReplyDelete
  7. meggi tu nmpak sedap...yg aishah masak tu la...:)

    erk mkn produk G???heh3x...

    ReplyDelete
  8. fuh kak, tak pasal2 aku teliur pagi2 ni tau...baru perasan dahlame tol aku tak makan megi kak...ade dinner mlm ni aku cari megi nie....heheehehe

    ReplyDelete
  9. hahaha... kite rendam je maggi tu... pastu hadapppp... takde rajin nya nak buat ayam bagai... mana bole tahan tengok maggi lama-lama... meleleh air liur... hehehe

    ReplyDelete
  10. Rajin ko kebaya...sampai tertinggal slot DHIA....tp hasilnya....gud kan...

    ReplyDelete
  11. hahahah..ye la..mau tak kepulo..maggie jer..tapi lepas hajat ok la tu...

    ReplyDelete
  12. minta ayam tu..tak rasa pun dah tau sedap...

    ReplyDelete
  13. Wahh curlast belajar nak jadi masterchef ekk.. nampak sedap magi ohlio tuh.. :)

    ReplyDelete
  14. klu tengok masterchef tue..mesti ada apa2 menu yang buatkan eida pun nak makan sama...menci sungguh...heheheheh

    ReplyDelete
  15. megi pon nmpk sedap kn kak...lapo plak rasa..

    ReplyDelete
  16. tul la tu et,megi pun sodap nampak.lg2 resepi yg akak cuba ni sgt menarik..sedapnyer!

    nnt bwk bley? haha

    ReplyDelete
  17. megi tu feveret aku tu echa,masak mcmana pun mst abis punya....

    ReplyDelete
  18. SALAM,
    INI MASAKAN TARAF CHEF HOTEL NI. NAK RASA !

    ReplyDelete
  19. ehehe izan..byk tol dia soh bawak tu...sempat ke makan sme tu nanti.maggie mmg sedapppppppppppp...

    ReplyDelete
  20. ok. yg meggi tu nampak sedap. lama tak makan =.=.
    btw, salam kenal :)

    ReplyDelete
  21. Selalu tengok masterchef bila masak RK terasa macam chef... masak maggi pun kena ada style, itu bila kakak tengok gambar pun terliur je...

    ReplyDelete
  22. megi mknan ruji ganti nasik mmg layannnlah dpt mkn ;) lagi2 resepi baru mcmni mmg teruja nak try :)

    ReplyDelete
  23. sedapnyer resepi tu...ni yang nak mencuba

    ReplyDelete
  24. megi memang makanan peveretku.mudah dan cepat bagi aku yg x berapa nak rajin ni..ekeke.

    ReplyDelete
  25. mak aiiiiiiiiiiii.. sedapnya.. dah la kat sini tengah hujan ni.. mau menyanyi perut ni tgk...

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...