Mee Udang

Salam..
ni sebab malam tadi aku masak mee udang.. malas nak tepek lagi, aku keluarkan jelah n3 lama.. huhuhu..

aku selalu dengar mee udang kuala sepetang je
sampai kecur aku tenggok mee udang kuala sepetang tu
jadi kali ni aku nak masak mee udang versi aku lak

nama mee ni.. Mee Udang Esah....
sebab resepi dia aku main belasah je.. hehehe

korang layan gambar pemprosesan mee udang ni ye
antara bahan-bahan yang diperlukan ye..



Cili kering, Bawang putih, Bawang merah dan Udang kering (dikisar)
biasa orang guna belacan, tapi kat rumah aku takder belacan aku ganti udang kering je.. 
lagi pure mee udang tu.. hehehe
Tahu - digoreng dahulu ye (sebagai hiasan je jika suka)

bahan yang aku rasa penting jugak dalam masakan ni..
sos tiram, sos cili dan sos tomato

Udang ikut banyak mana korang sukalah.. lagi banyak lagi best.. puas tekak makan udang nanti..
Fishball saje je aku masukkan nak biar nampak meriah.. klu korang nak lagi meriah
boleh ikut cara aku.. hehehe
ke korang ada lagi idea untuk meriahkan mee udang ni.. bagi tau aku ye..

Mee kunig dan sayur sawi - dicelur ye..
ada orang masukkan je sayur sawi tu dalam kuah mee udang.
tapi aku tak suka.. nanti sayur tu lebam pulak..

kat bawah ni pulak cara2 menumis kuah mee udang ye..

bila minyak dah panas, masukkan semua sekali bahan yang dikisar tadi..
tumis bahan yang dikisar sampai naik minyak dan bau ye.. 
kira sampai masaklah cili tu..

 bila dah nai minyak masukkan sos cili, sos tiram dan sos tamato
anggaran sos tu semua dalam 2 sudu ye..
kalau rasa kurang pandai2lah korang tambah.. hehehe

 bila dah masukkan semua bahan tadi.. dan baha tu pun dah naik minyak n bau..
bolehlah masukkan air.. air agak2 koranglah ye.. sebab kene ikut jugak kepekatan kuah tu..
tapi kuah mee udang ni tak pekat pun.. 

bila kuah dah mengelegak baru masukkan udang dan fishball tadi..
tunggu dalam 5 minit @ kuah mengelegak semula
baru matikan api dapur... 

bila dah siap kuah.. 
bolehlah dihidangkan kepada tetamu korang..
tapi malam tadi rumah aku memang ada tetamu pun.. 
untuk lebih sedap.. letak bawang goreng dan daun sup..
ok.. sedia untuk dimakan...

itu saje kelas memasak hari ni ye kawan2..
sharing is caring.. betul ke ni ayat dia..
bantailah.. hehehehe

sebab makan mee udang malam tadi.. gini dah jadi rupa aku..
saje nak enterprem satu n3 ni.. hehehe

32 comments:

  1. Gaya persembahan Mee Udang dengan bergaya sekali..tengok dah tahu sodap..ahaks

    ReplyDelete
  2. weeee sedapnya! wah tetiba ngidam ni heheh, nak gi cari la tgh hari ni. eh baru dapat tgk muka terbaru tuan tanah yg comel ni.

    ReplyDelete
  3. baru makan mee udang kuala sepetang tu..... ni dah tergoda mee udang esah plak....

    ReplyDelete
  4. wah,,,,klu ad mse kite kne cube resipi nie,,,sedap,,,,

    ReplyDelete
  5. jai - gaya mutu keunggulan.. hehehe.. tapi yang pasti memang sedap.. ahaks..

    adia - memang sedap adia.. hahaha.. puji diri sendiri.. comel ye tuan tanah.. adui.. kembang lagilah lepas ni...

    hati ema - tapi rasanya takleh lawan mee udang kula sepetang tu.. sebab udang dia banyak gila..

    ReplyDelete
  6. sedapnye mee udang ni, menitik2 air liurrr ku melihatnya..hehehe dannnnn
    cantiknye tudung syria yg tuan umah pakai, berseri seri

    ReplyDelete
  7. nak cuba jugak resepi nie...tengok presentation sedap....

    ReplyDelete
  8. eza - cuba je.. hehehe takder masalah..

    ReplyDelete
  9. mamashaza - kene letak mangkuk kat tepi bibir tu jgn bagi air liur meleleh lak..

    zaidah - cuba jgn tak cuba.. pasti gembira

    ReplyDelete
  10. Takkan tunjuk je.untuk kawan sepejabat mana? we want mee udang we want mee udang we want meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee udangggggggggggggggggggggggggggg

    ReplyDelete
  11. kelas masakan utk seterus nya menu apa ye..:)

    eh...1st time nih tgk tuan empunya blog..comel la aishah ni..:)

    ReplyDelete
  12. wahh sedapnya
    simple
    bleh buat plak weekend ni

    ReplyDelete
  13. yummylicious....terkecur i tgk sis..
    lum lunch lagik nie.....
    bak mai sepinggan dua...

    ReplyDelete
  14. waa.. sedap mee ko.. leh bukak gerai nih...

    ReplyDelete
  15. sejak dptpenyakit gatal gatal nih.. udang mmg dah pangkah besar.. sedeh. hilang satu nikmat dunia

    ReplyDelete
  16. kak ina - tunjuk jelah hehehe.. hari ni tak sempat nak bawa.. terlewat sikit..

    ana - kelas seterusnya tak tahu lagi menu apa.. tunggu dan lihat ye..
    ahaks.. comel ye.. aduh tersipu tersenyum malu...

    lya - mmg simple mudah je..

    rasp - sis naper selalu lunch lewat ye.. tapi saya pun selalu lewat jugak.. hehehe

    pearls - mmg sedap.. ihiks.. puji diri sendiri sampai kembang..

    cikpah - tulah bila dah berusia ni mesti mcm2 masalah alergic sampai.. saya pun gitu jugak.. hari ni mata dah merah sbb mkn udang semalam..

    ReplyDelete
  17. uiyooo, marvellous....slurrppp

    ReplyDelete
  18. Ada belen2 lagi tak? Kakcik nak datang makan, boleh? :)

    ReplyDelete
  19. ye kak No dh rasa mi udang kole sepetang..peeeehhhh..mmg sedap kak tp xthn regenye rm11 satu pinggan hahaha..maklum le udang nye beso2 jadi 'beso' la jugak kene hulur hehehe...

    tu la, baik buat sendiri kan, lagi sedap kite nk buh banyak mana..tengkiu kak atas resepi ni..

    nak try jugak la sbb nak muke berseri2 macam akak lepas makan mi udang hihihihihi....

    ReplyDelete
  20. gorjes!! simple dan mudah jer membuatnya.. leh try nanti! :)

    ReplyDelete
  21. baru malam tadi godek2 fb kak aishah tgk mee udang, tup2 pagi ni nampak lagiiii. ggrrrr

    ReplyDelete
  22. wow~ muka awet muda~~

    *serius ni.

    ReplyDelete
  23. wahhh sedap nehh kak ratu...harus di coba...

    ReplyDelete
  24. Dah makan mee udang itu yg nampak berseri muka RK. Hihi...

    ReplyDelete
  25. tgk bahan mcm tak renyah kan kak....mcm senang jugak..... terliur tau kak ko hidang gambar mee udang nie.....adoi laaah!

    cantik ko kak....berseri2..sesuai pakai tudung cenggitu....

    ReplyDelete
  26. wahhhh menyelerakan sungguhlah sis ;)

    ReplyDelete
  27. buat mi-mi cenggini lg sedap kan utk tetamu.senang...tak penat.sedap hgga menjilat jari.ble kumpul respi ni utk projek akn dtg..nyum2...sedapnye lg tgk byk udang tu aduhai...

    ReplyDelete
  28. ucu baru makan mee udang kt restoran (meru)...lain kali x payah dah mkn kt kedai, resipi dah depan mata...kena buat jugak ni...

    ReplyDelete
  29. Wahh curlast laa kelas masakan hari nie..menarik tertarik deboom.. :)

    ReplyDelete
  30. wauweeee sedapnya!
    glamer mak esah! :D

    ReplyDelete
  31. Tudung kamu macam bendera France...! Hoyeh!

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...