Bubur nasi untuk orang sakit ke orang sihat ni?

Salam.. 

Orang sakit tak leh citer panjang-panjang. Layan jelah bubur nasi kat bawah ni untuk orang sakit. Nak resepi nanti aku sediakan ye.. ececeh.. macam sedap je bubur nasi aku tu ye siap nak bagi resepi bagai.. Tapi untuk tekak orang sakit macam aku ni sedaplah jugak.. dan bolehlah jugak nak membangkitkan selera aku..

Kalau korang nak cuba ikut resepi aku nanti ye.. senang je campak-campak je.. alah.. korang pun lagi pandai masak dari akukan.. aku ni masak pun terkial2 lagi. Sedap kat tekak sendiri, tekak orang lain tak taulah..



Ni bukan bubur Tapi sayur sawi yang aku goreng bersama bebola ikan.. Untuk lauk tambahan makan dengan bubur nasi nanti..

Ayam goreng togel.. untuk tambahan jugak dengan bubur nasi nanti... 

Tada... nilah bubur nasi aku yang dimasak bersama isi ayam dan cendawan butang yang segar dari ladang tesco.. 

Kasi dekat sikit.. aku tertarik dengan ayam goreng tu.. hahaha... laparlah perut.. nasib ada bawa untuk makan tengahari nanti... takderlah rasa teringat-ingat nanti.

Kat bawah ni aku bagi resepi ye..
1/2 Cawan beras (Dibasuh bersih.. tak tahulah ada yang tak basuhkan. hehe)
Air secukupnya ye untuk reneh sup 
Dada Ayam - dalam sebelah dada ayam (Potong kecil ye.. agak2 boleh masuk kat dalam tekak kalau malas nak kunyahlah)
1 Kiub ayam (aku guna knorr tupun yang ada kat rumah.. kalau masak lebih sila tambah kiub ayam ye)
10 biji cendawan butang butang (dipotong kecil ye.. Kalau suka sebiji-sebiji pun boleh ikut kepada koranglah)
5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih. (hiris halus)
Garam secukup rasa.

Aku rajin lak.. nak bagi cara-cara masak pulak ye..
  • Lepas dah basuh beras, renehkan dengan air yang cukup dan masukkan sekali garam.
  • Bila nasi dah mengembang masukkan isi ayam tadi
  • Bila ayam dah agak lembut masukkan cendawan.. slowkan api tunggu sampai pekat.
  • Bila dah agak2 bubur tu pekat, aku tumis bawang merah, bawang putih dan kiub ayam sekali lepas tu baru masukkan dalam bubur yang dah pekat tu. (macam tumis daratlahkan)
  • akhir sekali bila semua dah sebati, bolehlah dihidangkan kepada orang sakit.. hehehe.. orang yang tak sakit pun boleh. Kotlah korang nak berdietkan..
Ok.. dah selesai bagi resepi dan bagi korang cuci mata.. Aku nak sambung buat kejelah.. Selamat menjamu mata ye..

Tadaaaaaa..............

kaki orang sakit bersama dengan stokin stoberinya..
Macam citer dongeng kekanak pulak caption atas ni..

Psst : aku slow sikit nak BW blog korang.. Badan tak sihat jadinya fikiran pun ting tong jugak..

25 comments:

  1. demam ke kak? ke sakit gigi tak abis lg?

    bubur mcm ni,sakit ke tak sakit ke tetap sedap utk dimakan... akak mcm bg idea je izan nk masak apa tghari..bdk2 ni masak mcm ni baru cepat je mkn =)

    moga akak cepat sihat!~

    ReplyDelete
  2. ala sis.....tetiba rasa teringin pulak nak makan bubur ...camno?? nak kna try wat la balik nanti ..hihihihi

    ReplyDelete
  3. ya betulllllllllllll menu yg sgt2 sedap kena plak skang musim ujan.kalau masak bubo cmni satu hari mmg berkali2 la jawabnye makan...demam ye?rest byk2 ye...moga cpt smbuh..

    ReplyDelete
  4. hoho...nampak sedap bubur tuh!..lama x makan...huhu.

    ReplyDelete
  5. ucu pun sakit jugak ni...sakit hati banget..sebab tunggu bubur dr port klang sampai skarang tak sampai2 lagi...kwang..kwang...

    sapa yg deman ni..tengok stoking bukan main lagi..mengiurkan...

    ReplyDelete
  6. Amboi matching stokin ngan kain batik...heheheh semoga cepat sembuh Insyaallah.

    ReplyDelete
  7. tak demam pun suka bubur...nak2 bubur yg sis tayang tu menggoda sungguh

    ReplyDelete
  8. fuh, meriah bubur ko kak...ini mcm, org taksakit pun nak mkn bubur tu...menariks hah isi dan lauknyer he he he

    comel tgk kaki bersetokin kalepul tu kak...get well soon kak!~

    ReplyDelete
  9. mkn bubur sedap kan..ade plak sambal mangga atas tu..perrgghh..mmg bertambah2 la makan

    ReplyDelete
  10. dua2 boleh makan, makan panas2 meveles punya, ditambah pulak dengan ayam goreng, aduh selera sungguh....

    ReplyDelete
  11. saya kalau makan bubur nasi mesti buat cili kicap gak. memang tak feeling orang sakit la dah sakit2 pon tetap nak pedas.hihihi
    get well soon kak

    ReplyDelete
  12. bubur tu boleh utuk dua keadaan orang sakit n sihat...ko demam ke shah...atau gigi sakit lagi...

    ReplyDelete
  13. Semoga cepat sembuh.

    Stokin tu cantik. :)

    ReplyDelete
  14. masih tak sihat eh????
    kesian kat uols...

    jangan lupa makan ubat nok...
    moga cepat sembuh ye!

    ReplyDelete
  15. Alahai kesiannya.. Moga cepat sembuh.. :

    Sedap tgk bubur nasi tuh.. :)

    ReplyDelete
  16. moga cepat sembuh...jap2 lg mmg nak buat bubur gak ni, najlaa baru kuo spital so xde selera nk mkn lg tu yg nk buat bubur, darling lak dh muntah2 5 kali x sedap badan, mama je yg masih releks lg

    ReplyDelete
  17. akak tak sihat? get well soon k!

    ReplyDelete
  18. get well soon..
    pegi keje jugak ker?

    ReplyDelete
  19. hohooo
    tersalah guna akaun Jamal la pulak.. sowee

    ReplyDelete
  20. waa lawo stokin, moge cpt sembuh :)

    ReplyDelete
  21. hmmmm dapnya.rara kalau msk bubur pon mst tak jadi.hangit kat periuk tu =(

    ReplyDelete
  22. wahhhhh,,nmpk sedap tu..hik3...tq for sharing ur recipe..hubby tibe2 request nk mkan bubur sbb sakit gigi...ni bkn y sakit je nk mkn ni..y xsakit pon rse nk mkn...hihi

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...