Tikar terbalik...

Salam... 

Dah hari khamiskan. Esok jumaat lepas tu cuti. Bestnyer cuti mau pergi melaka ada kenduri kawen dan selebihnya mau jalan-jalan cari makan ikan bakar. Harap cuaca kat sana eloklah nanti. LyaColour akak kat melaka (Merlimau) sabtu dah ahad. Kalau terserempak silalah tegur ye. amboi.. statement macam retiskan.. perasan betullah.

Tapi sebelum tu bukan nak citer pasal melaka. Belum pergi lagikan. tapi kalau takder aral memang sampailah kat melaka. Insyallah....
Hari selasa tadi anak buah aku datang kerumah aku. Saje jenjalan.. Lagipun kitorang ni kalau tak bersua muka macam rindu je sentiasa. Sampai orang gelar aku dengan anak buah aku tu kembar. Yelah mana pergi sama2, dulu masa kerja kilang pun sesama. Walaupun bergaduh sampai baling barang2 yang ada kat dalam bilik. Tak tegur seminggu tapi bila time makan mesti semeja. Ntahlah... mungkin gaduh2 manja kot.. hehehe

Jadi sebelum dia on the way ke rumah aku. Dia call aku dan terus tanya " ko masak apa" aku pun jawablah. "Aku kat pasar ni tak masak pun. Ingat nak beli nasi ayam je. nak datang.. datang jelah adalah aku jamu nanti"

Masa jenjalan kat pasar tu. Nampak pulak udang fresh rm 15.00 sekilo. dalam hati dah lama tak masak udang. Sekali belilah sekilo udang buat sambal, Pehtu beli sayur bayam dengan ikan kembung kecik2 dua pinggan. Balik rumah dah jam 6.30 petang. buat dulu apa yang patut lepas tu aku pun sambung masak. Ngam2 jam 8.30 aku dah nak siap masak diorang pun sampai. 

Tapi motif sebenarnya tajuk Tikar Terbalik tu. Kitorang kan orang kampung. Jadinya aku suruh adik aku hidang lauk-pauk kat depan. Sebelum hidang bentang dulu tikar. tapikan adik aku letak tikar terbalik. dah letak lauk-pauk baru perasan. Herm.. abaikan jelah. bukan orang lainkan anak-anak buah je. Tapi kalau depan mak mertua jangan buat macam tu tau. Nanti kena sound sinis pulak.. maluew taw...

dah habis dah aku menceceh.. meh aku sajikan hidangan pada malam tu.

Menu lengkap pada malam tu. Pinggan mangkuk adalah pelbagai ye. takder nak hidang secara protokol.. 
Korang perasan tak tikar tu terbalik.. sepatutnya kat atas warna biru. tapi n warna cream pulak.

Close up sikit gambar sambal udang aku ni.. nampak je merah. tapi tak pedas pun..

Ikang goreng garing... bersimpang siur ikan ni dalam pinggan.

Sayur bayam. 

Nasi puteh...

air oren tropika... jenuh nak habiskan oren ni.. dari raya aku tersalah beli. rasanya tak kick sangat. 

Kata hidangan lengkapkan. Haruslah gambar dari air hingga ke nasi kena adakan barulah kena dengan tema hidangan lengkap.

Gambar tetamu nan ado.. sebab tetamu kata tunggu slim baru leh posing maut dalam blog aku ni. 

Ok.. dah habis.

28 comments:

  1. x nampak sangat la tikar tu terbalik..tp betul tu,kalau mak mertua ada jgn la buat mcm tuh..malu,,sib baik i x de mak mertua..

    ReplyDelete
  2. ikan goreng...sambal...nasi putih..letak lak kicap..pehhhhhhhhhhhhhhh nak tambah nasi lagi please...

    ReplyDelete
  3. wah ikan goreng paling best tuh. eh roger2 la. kita pon sabtu ni nak p mengular je. sebab cuti besday TYT. cadangnya nak tgk wayang citer alhijab tuh. jom jom

    ReplyDelete
  4. ikan goreng penambah selera tu. tahuk pasal tikar tapi yg dohighlightnya pasal anak buah? ke lauk.

    ReplyDelete
  5. tak kisahlah terbalik ..tak perasan pun....

    ReplyDelete
  6. macam menu saya semalam cuma beza tang sayur ..sayur kami sayur kangkung ...hihi ..dap..dapp

    ReplyDelete
  7. air oren tropika...ana suka...:)

    murah udang rm15/kg tu...

    ReplyDelete
  8. Ni mmg fav dishes...nak2 bayam tu leh ratah cam jer nyum nyum

    ReplyDelete
  9. ya allah sedap2nya lauk memang kena dengan selera saya...

    ReplyDelete
  10. fuh terbaik kak lauk2nyer...simple tapi ni laa yg sedap...lagi2 ade sambal udang ngan ikan goreng garing2 tu...sedap kerak kerup makan ikan garing2 tu...

    ReplyDelete
  11. naper tgk ikan2 tu mcm kena seksa je RK?

    hehehe

    ReplyDelete
  12. tak kisah lah tikar tu terbalik janji perut kenyang...

    ReplyDelete
  13. tak kisahlah pasal tikar tu.. tapi menu tu fav. ai.. sedap.. ai like..

    ReplyDelete
  14. boleh ker tetamu tu slim bila tengok lauk tu sedap2 semua? hehehe

    ReplyDelete
  15. sambal udang tu nampak sedap hoccay!

    ReplyDelete
  16. udang tu da kopek ye? fevret tu!

    yang benar,

    insanmalaskopek.

    ReplyDelete
  17. Kalau tak dibagi tau..tak tau pun tikar tuh terbalik..heheh.. tapi sambal udang tuh merah mengancam..:)

    ReplyDelete
  18. bestnye g berjalan..paling terliur tengok ikan goreng tu..makan dia dengan asik je pon da naik selera makan

    ReplyDelete
  19. Amboi bila dah lauk macam tu punya meriah...tak kisah la kan kalau tikar terbalik pun. Bukannya terbang pun lauk. Hehehe

    ReplyDelete
  20. kalau mata dah nampak sambal udang merah menyala....bukan kate tikar terbalik...tikar koyak pun takde hal.ehehe...baru perasan layout RK ngan KIDDC sepatern.tulisan atas tu pun.sehati sejiwa ek... :)

    ReplyDelete
  21. akak oi.. kalo makanan ni boleh terus senduk dari skrin laptop, tidakla iolls marah.. kul4pagi mana nak cekau makanan mcm ni. lapar hokkeyyy!

    ReplyDelete
  22. takpe kak,lauk pun sodap,terbalik pun boleh hehe..

    lmbt lagi la nk tgk gmbr tetamu akak tu hehe

    ReplyDelete
  23. kalau org tanya kenape terbalik...? bo;e jawab.. belah satu lagi kotor. hahahaha

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...