Rendang

Salam.. 

Pagi ni dengar HotFM pasal budak 2 tahun dekat cina kena gilis dengan 2 kenderaan. Herm.. sampai patah tulang pipi.. Apalah nasib budak tu nanti kalau dia ditakdirkan panjang umur ye.. 

Oklah.. tak payahlah aku nak rumus panjang-panjang pasal budak 2 tahun tu. Lagipun dah banyak orang yang buat citer tu. Dalam paper dan berita pun dah keluar. Jadi kita rumuskan sendiri dan kita ambik iktibar dari apa yang telah terjadi. Lepas ni jangan nak ambil remeh dengan kejadian yang berlaku disekeliling kita.

Hari ni nak bagi resepi lagi.. hahaha.. giler nak bagi resepi pulakkan. Ni adalah resepi dari mak aku dan pulak aku suka makan masakan mak aku yang ni..  Mak aaku panggil nama masakan ni Rendang Lecah.. aku pun tak tahu kenapa nak panggil rendang lecah. Ataupun dah tak tahu nak bagi nama apa tu yang terlintas nak letak nama Rendang lecah.

Jadi kat bawah ni aku bagi resepi bergambar kat bawah ye.. 

bahan-bahannya untuk dikisar halus..
10 batang serai dihiris halus
6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil ketumbar
1sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
20 tangkai cili kering ( yang dalam gambar ni demo je ye)
8 biji cili api. (sape suka pedas meletup sila tambah sendiri ye)

3 sudu rempah kari (ikut banyak mana masakan korang ye)
1 1/2 sudu kunyit (kalau ada kunyit hidup lagi bagus dan sedap ye)
pastikan dibancuh dahulu dengan air ye.. supaya tak kering bersama bahan tumisan.
Abaikan keadaan yang bersememeh tu ye.. aku malas nak bancuh dalam mangkuk jadinya dalam blender pun boleh.. dan juga malas nak cuci pingan mangkuk...

Sekilo udang kertak..
digunting kiri kanan kulit dia ye supaya masa nak makan nanti senang nak kopek.

Tumis semua bahan-bahan kisar tadi dan bila dah naik minyak masukkan rempah kari dan kunyit. bila semua dah naik minyak masukkan udang kertak gaul-gaul agak2 dah sebati masukkan santan (gambar santan aku tak amik pulak)

Bila semua dah sebati tutup api dapur dan bolehlah dihidangkan untuk santapan keluarga ye.

Ginilah rupanya bila dah siap dimasak.. Kalau ada daun limau purut dan daun kunyit lagi sedap aromanya.. tapi aku malas nak pergi petik daun limau purut. Macam ni jelah rupanya.. Nan ado hiasan hijau yang indah Lagi kering lagi sedap tau..

Silalah cuba ye..


30 comments:

  1. udang kertak apa rasa? serius saya tak pernah makan~~

    ReplyDelete
  2. Dimakan dengan nasi panas2 mesti berpeluh ketiak, kan? :)

    ReplyDelete
  3. saya pon tak pernah makan udang tu. tak penah nampak ada org jual pon kat melaka ni

    ReplyDelete
  4. kesian kan kak ngan kes budak kena langgar tu

    ape punyer orang daaa yg langgar tu

    ReplyDelete
  5. mmg kecoh kak pasal budak yg kene langgar tu...menyesal lieya tgk kat tv3 semalam...terbayang2 seksa budak tu sob sob sob....

    wah kak, sedap rendang udang akak....lieya tak pemah mkn lagi udang tu kak...

    ReplyDelete
  6. wah..menarik ni..mesti cuba!!yummyy

    ReplyDelete
  7. sodapnya lahai......xdengar pun kak kisah tue...pagi tadi lambat datang keja....maybe masa eida datang keja tue...dah xda berita pasal tue kot...

    ReplyDelete
  8. sedap x udang kertak nih?x pernah pun mkn..

    ReplyDelete
  9. wahh.. gambar mantap!
    boleh tiru resepi nih :)

    ReplyDelete
  10. menarik ni..
    harus cuba, asben suke sgt udang kertak ni..

    ReplyDelete
  11. Adoiiiaiii..udang gertak, boleh buatkan hatiku membentak2 nak pegi pasar cari akan dirimu...
    sampaihati tuan tanah..

    ReplyDelete
  12. perghhhhh..tak pernah umur saya makan rendang udang tahu! :)

    ReplyDelete
  13. tak pernah makan rendang udang....terbaeklaaaa leh terai lain dari yg lain

    ReplyDelete
  14. Susah nak dapat udang jenis ini RK. Mesti sedap di rendang. Kakak belum pernah buat ni...

    ReplyDelete
  15. sy tak pernah makan udang kertak..tgk real live pun tak pernah..sedap eh?

    ReplyDelete
  16. nnti saye cube..tp takleh mkn udang sgt...alergic...tp kekdg hentam jek~!

    ReplyDelete
  17. ya ampunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...dugaan tekak ni...

    ReplyDelete
  18. kasihan juga citer pasal budak tu...

    walaupun udang mahal sesekali jika di buat rendang sedap juga...
    tak payah lauk lain makan dengan nasi..

    ReplyDelete
  19. udang kertak ni udang lipan kan? x sangka boleh buat rendang sebab isi dia x berapa nak ada...

    ReplyDelete
  20. Resipi yg sedap..mesti cuba..nanti.. TQ sudi share.. :)

    ReplyDelete
  21. saya panggil udang lipan...dapnyaaa.........nak try lah nanti :)

    ReplyDelete
  22. udang kertak? waa tak penah makan. tp kenape nmpak sedap nii. slrrrppp

    ReplyDelete
  23. waaaaa tak pnah makn. tp nampak sedap. slrrrppp

    ReplyDelete
  24. 1st time tgk rendang udang..selalu nampak rendang kerang.

    ReplyDelete
  25. x pernah makan udang ni..sedap x? banyak isi ke?

    ReplyDelete
  26. ada tengok kat youtube pagi tadi
    pasal eksiden budak kecik tu
    ngeri sangat2!

    dan... rendang tu.. iols copy ye resepinya! tQ..

    ReplyDelete
  27. adoyai sedapnya...munna x pernah lagi mkn udang tu

    ReplyDelete
  28. kat penang panggil udang lipan....udang ni juga sedap jika wat mee kuah guna udang yg jenis ini...

    ReplyDelete
  29. mlm2 dtg sini mmg silap besar la izan.dah la mkn roti je td,ni tgk rendang.

    sedapnya kak,tak pernah mkn rendang udang huhu.

    ReplyDelete
  30. yummeh...terkecur tengok nie...
    kalo umah u dekat...
    dah lama i gi ketuk pintu mintak sepinggan hehehehe

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...