apa nak letak ni.. ntahlah....

Salam... 

Jom serapan goreng pisang tanduk.. Sape suker pisang tanduk? cer komen kat bawah.. hahaha..  Senangkan tak yah nak angkat tangan bagai. Aku suke pisang tanduk walaupun rasanya ada masam-masam tapi kalau cicah dengan gula pergh.. sedap betul.. macam berlawan je rasanya..

oklah ni aku tepek resepi pisang tanduk kat korang. melampaukan resepi pisang goreng pun nak tepek dalam blog.. Mestilah kene tepek manalah tau nanti nak buat rujukan senangkan. Aku ni kekadang lupa jugak cara nak masak walaupun resepinya senang ya amat..

senang citer tepek dulu gambar ye..

Pisang tanduk yang dah digaul dengan tepung.

sedang digoreng dalam minyak yang panas..

Tada dah siap untuk dimakan... 

Resepi mudah..
3 biji pisang tanduk (dipotong serong dan nipis.. agak-agaklah ye)
2 sudu tepung beras
2 cawan tepung gandum
2 cawan air (Ikut keadaan tepung tu, Kalau likat sangat tambahlah lagi)
1 biji telur 
secukup rasa garam
secukup rasa serbuk perasa (kalau korang sukalah, tak letak pun takper)

Cara-cara
Gaulkan semua bahan-bahan di atas
Kemudian masukkan pisang yang dah siap dipotong.
Gorengkan dalam minyak yang panas..
Bila dah kekuningan silalah angkat untuk dihidangkan..
Siap..

Selamat mencuba.. resepi mudah ni.

Hidangan sampingan.. Lempeng hangus bersama daging masak hitam... abaikan keadaan lempeng yang kurang upaya tu ye..

Abaikan juga keadaan yang berselerak kat cabinet tu ye.. almaklumlah dapur.. huhuhuhu.. tak sempat nak kemas lagi..
Uzrei dan Uzair tengah menjamu selera.. diorang masa ni tengah makan lempeng.. sebab pisang goreng belum siap lagi...

Tengok si Uzrei makan.. siap moncong-moncong mulut lagi.. sedap sangat kot.. hahahaha... sedaplah sangat.. padahal makan lempeng je.. Pehtu dah kenyang pisang goreng aku diorang tak layan.. aku jelah layan dengan en. Suami.

Oklah.. Selamat menjamu selera... 

Buat keje dululah ye.. hoyeee... keje dua hari pehtu cuti.. lagi.. best.. best.. best..

20 comments:

  1. saya suka pisang tanduk. especially buat pengat. fuhh terbaek

    ReplyDelete
  2. ehhh... suke pisang tanduk... lagi masak lagi best digoreng... dap... dekat isi nak lembik-lembik campur dgn rangup tepung... hihihihi

    ReplyDelete
  3. SALAM,
    EH SEDAP TERUTAMA BILA PANAS2 !

    ReplyDelete
  4. terliur tengok pisang tanduk ni...goreng mmg sedap!!

    ReplyDelete
  5. my peberet pisang tanduk ni...masam2 sikit cicah ngan gula...akk suka digoreng masa dia masih belum masak sgt tu..masih keras2 gitu....aduhaiiii sedapppnyaa...

    ReplyDelete
  6. erm..sedap.....baik lempeng or pisang goreng...

    ReplyDelete
  7. Pisang goreng panas cecah sambal kicap - perghhhh... :)

    ReplyDelete
  8. betul2.ratu pn lg ske pisang tanduk dr pisang lain tu kalau goreng.sedaaaaaapppppppp..

    ReplyDelete
  9. resepi lempeng takde ke sis? hehehe..

    ReplyDelete
  10. hi akak...wah baru brapa hari cuti dari BW...dah umah baru...pepel lagi..ai like....heheheheh sedapnya pisang tandok goreng..my peberet nie...

    ReplyDelete
  11. Sedap jugak makan goreng pisang tanduk nie.. iye laa..cicah ngan gula pun sodap.. :)

    ReplyDelete
  12. sedooppp ooo...rugi tak makan kata uzrei, ok jap lagi auntie datang jgn habiskan ye...

    ReplyDelete
  13. hoho...memang sedap bila makan panas2..

    ReplyDelete
  14. smlm ptg pun wat goreng pisang tanduk gak

    ReplyDelete
  15. sedap pisang goreng n lempeng tu... time2 ujan lak lagi sedappp kan... hehe

    ReplyDelete
  16. craving for lempeng lor....ayooo..

    ReplyDelete
  17. saya sokakk kak ratu tapi tak pandai nak goreng buleh?? akeekekekekekekekk selalu makan dekat rumah mak saya jek...hhehhee

    ReplyDelete
  18. kite dh komen nie..kompom dapat sebarang due pisang nie..hihihi..

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...