Gulai lemak pucuk labu ikan salai..

Salam..

Minggu lepas citer pasal Pucuk Meranti.. Minggu ni pulak aku nak citer Pucuk Labu pulak.. Hari minggu lepas aku balik kampung Tanjong Karang  sebab dah rindu dengan mak & abah aku lahkan.. (macam manja sangat je aku ni)

Jadinya pagi sabtu ada orang datang kat rumah mak aku.. siap bawak Pucuk Labu lagi.. mak aku apa lagi dah tu memang paberet dia.. lepas je orang tu balik mak aku pun mulalah mengosok pucuk labu tu.. mungkin nak buang duri-duri kat daun labu tu kot... aku pun tak pernah masak pucuk labu tu.. kalau mak mentua aku suruh masak matiklah aku.. silap2 aku potong-potong pucuk labu tu terus makan.. habislah gatal kerongkong mak mentua aku... ni nasib baik kat rumah mak aku... selamat... 

oklah.. ni aku nak tunjukkan pucuk labu yang mak aku masak ni.. yang sebenarnya aku yang masak.. mak aku sediakan bahan je.. wah.. tetap nak kata diri sendiri masak tu.. 

Pucuk labu ehsan dari adeq Google..

Guali lemak pucuk labu bersama ikan salai...
Update baru : Ikan DURI yang disalai.. ada rupa ikan mayong sikit.. 
Sedap rasa lemak tu ada sedikit bau2 asap ikan salai tu... 

Hidangan sempurna untuk seisi keluarga...
Ikan goreng Jerut, Ikan tengiri bakar, Sambal belacan dan gulai lemak pucuk labu...
memang bertambah2 makan hari tu.. tak sedar perut dah sengkak... 
terus kena tegur dengan en. Suami suruh stop makan... 
petang balas dendam dengan main badminton... 
lege nasib turun jugak sekilo...

36 comments:

  1. first time aku dgr lemak pucuk labu masak ngan ikan salai.. mmg lain sket resepi nih.. aku nak kerah wan aku masak lah camnih..

    ReplyDelete
  2. wah sedappnyer nampak!! deqlis lama sudah tak makan lemak pucuk labu nie... teruja tgk:) mahu ku cari pucuk labu nie:)

    ReplyDelete
  3. emmm sdpnya..
    mkn lak ngan nasi pns pergggg

    ReplyDelete
  4. uii.. lama dah tak makan pucuk labu

    ReplyDelete
  5. fuh pucuk labu mmg sedap kak di buat masak lemak..tapi nak siang tu yg lemah tu....kene buang kulit luar pastu gosok2 kan......tapi bile dah masak, tu mmg sedap ar mkn heheheehe....

    mmg kene regu lauk2 pauk akak ni...mau tak bertambah2 kak heheeheh

    ReplyDelete
  6. akak confirm ke turun sekilo..hahahaha...

    ReplyDelete
  7. sayur tai miu tu mmg rasa akan2 taugeh..cuma taugeh lembik sikit..yg nie rapuh ckit..:)

    ReplyDelete
  8. tiap balik kampung perak, mak jer yg masak! :)
    ngade2 jer rasenya..sok2 balik rumah mak mentua..matik! sob..sob..

    ReplyDelete
  9. baca tajuk pun dah kecur air liur =P

    menuuu semua tu sedappppnyaa..

    ReplyDelete
  10. first time dengar first time tengok, aku ni pucuk2 daun mmg x makan..sebab tu muka aku kedut kak..hahaha..tp ikan salai kalo buat lemak mmg sodap kan..

    ReplyDelete
  11. Ko mmg kan..sengaja la tu..ari tu pucuk meranti...akk ko ni try pon belum lg..dah ko kuarkan pucuk labu ngan ikan salai pulak dah..merembes air liur aku Kebaya oii..yg tak boleh blah tu main badminton boleh turun sekilo.....hahaha...Ko dgn Limah hantu sama jer mengauta yer...hahahaha...

    ReplyDelete
  12. ikan salai apa makcik?

    keli kah?

    ReplyDelete
  13. @Eye_nee

    serius kak.. saya tak auta.. dua hari berbadminton.. mmg turun sekilo...

    ReplyDelete
  14. @bujal X

    bukan ikan keli tapi ikan duri.. nama lain tak tau pulak

    ReplyDelete
  15. adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii masak kampung yg tak tahan ni...ishhhh....kecur dh ni..

    ReplyDelete
  16. sedapnye ulam2 ni kak...terliur cik...

    ReplyDelete
  17. Labu pun dah lama tak makan...inikan pucuk dia pula, lagilah saya tak pernah makan! :P

    ReplyDelete
  18. Aduii kalau dpt makan lauk2 gini sure bertambah2 ler makan..kan..hehehe..sedapnyaa.. :)

    ReplyDelete
  19. selalu tgk orang beli kat pasar..tp sendiri takpenah buat..tak reti..hahhaa

    ReplyDelete
  20. owhh...pucuk aje lah ni? tapi klau masak labu lagi best kan. Lemak2 je rasenye

    ReplyDelete
  21. masakan kampung ade klass :)

    ReplyDelete
  22. waaa...meriahnya lauk pauk...rasa lapar tgok lauk2 nie...hehehe

    ReplyDelete
  23. sedapnye..tapi x pandai masak..harus mkn nasi bertambah2 kan..

    ReplyDelete
  24. eh..eh... 1st time angah dengar gulai labu masak ikan salai..nampak perhhh lelah la kak..sedap tueeeeee

    ReplyDelete
  25. Aishah - dulu my Mum pun suka masakkan kami sayur labu ni...bila u sebut "daun kena gosok2", baru terimbau kembali kenangan zmn kanak2 tu.

    Skrg ni I tgh berangan nk masak lepat labu.. tp mcm bercinta je nk buat..hehe.. penat nak mengupas kulitnya yg keras tu nt.

    ReplyDelete
  26. tak biasa makan.. tapi nampak sedap jer... tak per balik kg nnt tanya mak.. hihi..

    ReplyDelete
  27. first time dengar pucuk labu kak ratu plus ikan duri di salai...ikan salai yg pernah saya makan sangat hitam hehe

    ReplyDelete
  28. uiih samalah first time nengok ghupe pucuk ni..nmpk cam lazat jer..^_^

    ReplyDelete
  29. bestnya... tetiba teringin nak makan sayur pucuk paku masak lemak, ikan goreng dan sambal belacan, nikmatnya

    ReplyDelete
  30. sodap nye kak, kecur air liur tgk lauk ni, niesz mmg suke masak lemak nie, xkesah la masak lemaka ape2 pun..ehe..

    ReplyDelete
  31. Pucuk labu....

    Ok, sekarang pakcik kenal...

    ReplyDelete
  32. oh sedapnye...mane nak carik gulai lemak pucuk labu ikan salai memalam bute ni....hua...perutku berkeroncong~

    ReplyDelete
  33. ya ampun sedapnya kak makanan kampung cam nie la yang buat kita tambah nasi xsedar nie kan kak...yummy..yummy

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...