Lesen L

Salam..

Korang pernah tak amik ujian lesen L sampai 3 kali... tapi serius aku nak citer kat koranglah.. memang aku ambik ujian L tu sampai 3 kali.. Masa tu tak silap aku hujung tahun 2002. aku dengan anak buah akulah.. sibuk nak amik Lesen L.. dah bagus semua pergi dengar ceramah kat pusat memandu semua.. sekali kali pertama nak ambik ujian tu memang aku tak baca pun buku panduan tu.. masik bilik ujian tu aku bantai je jawab.. sekali resul dapat 37 markah je... aduhai.. gagallah pulak.... 

Lama jugaklah aku malas nak amik balik ujian memandu tu... dalam 6/7 bulan jugaklah aku buat bodoh je... sampailah kerani pusat pendaftaran tu call aku.. diorang kata tempoh untuk aku amik ujian L dah nak tamat.. kalau tak amik dalam bulan tu jugak, aku kena dengar ceramah lagi sekali dan tambah bayaran untuk ceramah tu.. aduhai.. fikir punya fikir sampailah dah masak.. aku amik jugaklah ujian L tu lagi... 

Tapi masa amik ujian L tu.. punyalah ramai umat.. aduhai... tetap berdua2an dengan anak buah aku.. kitorang cakap kalau tak lulus kali kedua ni.. kita tambah duit amik terus yang kali 3.. tapi nak diikutkan dengan otak kosong.. membaca dalam tempoh tak sampai sebulan.. tolak keje, tolak makan & tido.. adalah dalam beberapa jam je aku baca buku panduan tu... result kedua untuk ujian L tu pun hampeh jugak... nak tak nak kene gak tambah RM 15.00 untuk ambik ujian yang ketiga...

Dengan berkat menambah duit sebanyak RM 15.00 dan jugak dengan keizinan Allah S.W.T ni.. masa duduk kat bilik computer tu.. tinggal 3 orang je yang nak amik ujian tu.. Aku, Anak buah aku dan seorang budak lelaki yang pada awalnya poyo yang kata dia boleh lulus ujian L tu.. sekali sama je result dengan aku.. Masa tu adalah dekat jam 4.45 petang.. budak yang monitor kitorang pun rasanya dah nak balik kot... buhsan agaknya menunggu kitorang jawab ujian tu... Sekali dia tanya aku... macam ni dialognyer..

Budak monitor : akak... banyak lagi ke soalan yang tinggal...
Aku : erm.. baru 15 soalan je jawab ni.. tak confident betullah nak jawab.
Budak monitor : erm.. waktu balik pun nak dekat ni.. pintu kat depan tu pun nak closed...
Aku : alah... macam tak sempat je nak jawab..
Budak monitor : takper.. saya bagi jawapan.. setiap kali saya pusing saya akan bagi jawapan...
Aku : erk.. boleh ye.. oklah...

Lepas tu.. Sepanjang aku tekan next kat screen computer tu.. masa tu jugak dia sampai kat tempat aku bagi jawapan.. anak buah aku pun dia tolong jugak.. tapi budak lelaki tu tak pulak dia tolong.. pelik gak aku.. agaknya dia dengar kot budak tu riak masa kat luar bilik computer tu... Budak ni bagi jawapan sampailah ke soalan yang terakhir....

Masa aku nak tekan result untuk tahu berapa jumlah jawapan yang betul aku dapat.. punyalah seriau.. takut aku gagal lagi... kalau gagal nak kene masuk kelas ceramah tu pulak.. tambah lagi duit lagi.. dah berganda2 pulak jumlahnya.... dahlah masa tu aku keje kilang speaker je.. basic masa tu baru rm 420.00 tolak amik lesen L balance tinggal RM 170.00 apa nak makan sepanjang bulan tu... takut betul...

Tapi tetap kena click result tu jugakkan.. sambil pejam mata sambil click.. tengok result tu... terus syukur Alhamdulillah... result keluar ngam2 dapat 42 markah... fuh... lega... Terima kasih Adik yang monitor aku masa tu... Kalau dia tak bagi jawapan masa tu.. sampai sekaranglah agaknya aku takder Lesen L, P dan seterusnya.....

Dengan lesen L nilah selama 2 tahun aku jadi minah rempit untuk pergi ke tempat kerja... bila dah kawen en. Suami suruh aku amik lesen P.. Senang katanya... tapi memang senang pun.. hehehe.. aku nak kemana2 pun ok jekan.. tak yah nak bawak dia.. tapi kalau dia nak ikut tu.. aku jadi Cik puan besar lah.. heh..

Psst : Nasib baik amik P tak kena sampai 3 kali.. sebab dapat en. JPJ yang sporting... sepanjang aku drive dia tido je... en. JPJ tu lelaki.. Dengar kata CIk. JPJ kurang sporting.. tapi masa tu CIk JPJ memang muka masam je.. tapi tak taulah.. bukan semua orang sama sikapnya..

29 comments:

  1. saya amik sekali je..tapiiiii..nak sambung amik P tu..dah sampai nak tamat tempoh dah..hhahahhhahaha

    maklumla..mas atu amik masa cuti sem..pastu dah nak habes study baru gi amik lesen P...tibe2 terasa tua dah sebab budak2 je yang datang amik tu

    ReplyDelete
  2. saya dulu sekali je. itu pon cukup2 makan markah. hihi

    ReplyDelete
  3. i dulu sekali aja. mmg baca buku tahap mcm nk exam spm..hehehhe

    ReplyDelete
  4. ratu amik lesen...test kete masa ngandung anak kedua..tp se tu perut tak nampak sgt...ehehe..

    ReplyDelete
  5. citer akak mmg best hehe..izan membayangkan bdk tu pusing2 kat akak hehe.

    izan amik lesen keta masa pregnant anak sulung,macam ratusiput plak hehe.jpj tu sgt sporting sbb dia kesian tgk perot ni,maka kami test ikot sempat aje hehe..opps tp motor tarak lesen sbb tak reti hehe

    ReplyDelete
  6. masa iols ambik lesen dulu tak de ujian pakai komputer ni
    maklum le... tahun 90an
    hiks

    dah berzaman tak drive
    sokmo jadik co-pilot jahhh!

    ReplyDelete
  7. hahahaha..kelako la bace entri akak kali ni..agaknye budak monitor tu mmg bosan kot..ye la dh 3org je yg amik hahahaha kelako kelako tp tahniah la sbb mmg LULUS..No alhamdulillah sekali je amik tp moto dlu..thn lepas br amik lesen kete dan mmg sporting cikJPJ tu kak..No silap pun bagi LULUS..agaknya kesian kat No kot sebab tengok No kecut perut hahahaha..cuma dia pesan LAIN KALI JANGAN BUAT MACAM NI LAGI YE...

    ReplyDelete
  8. akak amik ujian lesen L tuh thn 1999... masa tuh pakai manual lagik, xde komputer... alah... yg itamkan jawapan mcm amik exam spm tuh... tp cayalah kan... akak dpt 50/50.... vangge kejap... hikhik....

    ReplyDelete
  9. takpe lah, yang penting sekarang dah boleh ke sana ke mari kan kan kan

    ReplyDelete
  10. Akk amik ujian L sekali je Kebaya..Tp tukar driving school sampai 3 kali...test kete 2 kali baru lulus..on the road gagal...yg kedua kali tu pon hampir gagal jugak...lawak bila ingatkan..wiper akk bukak laju walaupun cuma hujan rintik2..oficer tu siap cakap..hujan dah berhenti kak..wiper masih laju lagi...

    ReplyDelete
  11. pst! pst! MDT lum berani nak amik..sila bagi semangat kat ai..
    sob..sob..sob..

    ReplyDelete
  12. eii.ini sudah tipu..tak adil.. hahah..aku nak tulis surat komplen.. hahahah.. sila rasuah saya ngan secret recipe untuk tutup mulut

    ReplyDelete
  13. saya dulu dapat 48 markah..
    punyela kembang idung rasanya.. kekeke

    ReplyDelete
  14. Hahaha...tak aci, tak aci..

    Memamg ambik lesen adalah pengalaman mendebarkan...apatah lagi nak ambil lesen P

    ReplyDelete
  15. heheh.. saye duLU pon amik lesen cukup2 makan jer.. janji lulus tak kisah lar kalau tak tinggi pon markah.. [ngeee] tak mo amik lesen lagi.. mengeletar kepale lutut ngan tok jpj tu taw...:)

    ReplyDelete
  16. xleh nak komen..lesen lombu pun tak penah amik..hehehe..

    ReplyDelete
  17. hehehe...niesz haritu amik sekali. alhamdulillh lulus tp ade masalah pulak dgn jari ni, ic xmau detect, naik geram jgk, niesz amik kesemptn org yg da buat ujian tu, niesz tnye, soklan ape je yg kuar..hahaha..dpt la hint sikit2..

    ReplyDelete
  18. saya belom amik sebarg lesen L @ P..sya takutla nak drive kete @ mtr kat tengah2 jalan ni kak..seriau rasanya...T___T

    ReplyDelete
  19. oooooooooooo gitu kisah ko kak...untung laa mcm tu kak oiiiii......rezeki kan heheeheh...senang2 dpt lulus hah.....

    saye ni plak kak, name j ek amik sekali sume tu, tapi kalo bwak keter manual mmg fail abis......auto jugak ku tekaaaannn heheeheh

    ReplyDelete
  20. ooh dah pakai komputer erkk skang ni amik ujian undang2...? masa saya dulu manual lagi cam jawab soalan periksa..

    ReplyDelete
  21. i sekali je !!.. cehh belagak la pulak ;p tapi bila dah dapat lesen P terus gantung buat perhiasan.. takuzz nak bawak kete kat area KL nie ;p

    ReplyDelete
  22. sekali amik terus lulus. hihi

    ReplyDelete
  23. naseb saya baek sebab semua ujian kena ambik skali je ;D

    tapi tak sanggup nak ambik ujian kena bawak kete tu..nerbes abis...

    ReplyDelete
  24. Sibbaiklah last sekali pass jugak! Hihihi...

    ReplyDelete
  25. Masa pakcik ambik lesen takde pakai komputer pon....

    maklom la zaman purba...

    Jawab soalan pahat atas batu...

    On the road pakai kereta flintstone... gerak pakai kaki...

    Tak tipu...!

    ReplyDelete
  26. kekekekek teringat masa belajar keta dulu...memang e2 la 1st time eida pegang stereng keta....nasib baik lulus...

    ReplyDelete
  27. hehehe...nie tak adil nie..siap tido...angah L & P sekali jer ambil masa ambil P kalau ikutkan tak ada salah pun..sebab jpj tue dengki dia bole goyang2 dalam kereta tue yg menyebabkan gagal 2 dapat 18 jer

    ReplyDelete
  28. hehe.. comeL2 je..pengalaman amIK "l" ni... and.. rase kelaKor... sebaik kali ke-2 "lulus" yeaaahh!!! heheh... tapikn.. muke org yg tlg handle ni.. garang2,,,, erti kate lain... muke mo0dy... hehe

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...