Saman dilanjutkan....

Salam..

Ni kisah saman pulak ye.. tengok berita malam tadi saman dah dilanjutkan lagi 10 hari.. walla.. mesti ramai yang tak pergi bayarkan.. yelah macam mana nak bayar saman tu.. sebab ada kebanyakkan saman tu bukan kesalahan pemandu dan pemilik kenderaan tu...

Contohnya en. Suami aku.. dia ada tiga saman... dua saman en. Suami dah bayar online.. dapatlah discount 50% sebabnya dia malas nak beratur panjang kat pejabat post, balai dan tempat yang disediakan.. tapi yang menjadi sebab en. suami tak nak bayar saman yang lagi satu tu.. disebabkan bukan kesalahan en. Suami...

Citer dia macam ni... Kami tinggal di area klang.. tapi dalam saman tu en. suami dapat notis saman dari balai polis Ampang/Selayang... en. Suami pun pelik jugak entah bila tahun dia pergi ke selayang tu... dia buat kerja ukur tanah pun di area klang je.. Nasib baik kawan adik ada link dengan Polis trafix.. aku pun suruh dia checkkan saman ni...

Bila dah check saman ni.. memang diorang letak nombor kereta en. Suami.. tapi jenis kenderaan pulan Van Persendirian.. Bila masa pulak en. Suami ni ada Van Persendirian padahal kenderaan en. Suami aku tu Kereta Proton Iswara je..

Yang menjadi kemusykillan sekarang ni.. macam mana boleh charge ke ke Kereta Iswara en. Suami padahal yang langgar tu Van Persendirian.. ke orang yang buat aduan tu main hentam je nombor kenderaan tu... lepas tu kena charge Langgar Lari pulak tu.. lagilah haru... Silap hari bulan jadi kes mahkamah pulak.. tak memasal turun naik mahkamah...

Last week gigihlah en. Suami pergi ke balai sebab nak settlekan kes ni.. sekali polis kat situ cakap tak leh settle kat situ.. kena pergi kat tempat yang pengadu tu buat aduan.. tak memasal pulak en. Suami kene pergi ke Selayang tu sebab nak settle saman ni... nanti kalau tak settle tak boleh pulak nak renew roadtax.. kereta nak guna nanti tak leh kerja pulak...

Korang rasalahkan, manalah tau ada yang dok selayang.. berapa banyak balai yang ada kat sana ye? ni satu hal pulak nak cari balai yang pengadu tu pergi.. susah betullah... orang lain buat salah.. orang lain yang terima padah...

Psst : masa orang buat aduan tu.. tak boleh ke en. polis tu check dulu betul ke nombor kenderaan tu sepadan dengan jenis kenderaan yang digunakan... kalau macam ni.. orang selalu main hentam je nombor kenderaan.. ramailah pesalah penguna jalanraya yang tak bayar saman...

25 comments:

  1. aduh...lain plak kes akak yeak...nak buat camne kak, baik settle awal....pi cari balai polis yg org tu buat aduan...kdg2 mangse langgar ni dah mamai2 main sebot jek nombor kereta...tu yg tekena akak pulak kot...tak pasal2 lain jadinye kan kak.....harap sume okey2 yeak kak

    ReplyDelete
  2. la...kes yg mcm tu pun ada ye...kesian mangsa yg x bersalah...kesian kat suami akak...

    ReplyDelete
  3. mmg naya la kann kalau jd mcm tu...dh bukan kesalahan kita..takmo la bayar kan...

    ReplyDelete
  4. mcm tu pulak..mm... ni la akibat kali main bedal je no plate kan kak.

    ReplyDelete
  5. bleh plak.... pakai taruk jer nombor plate... haru betul lahhh!

    kesian kat suami uols! tak pasal2 nak kena ke selayang plak!

    ReplyDelete
  6. best dengar saman dah dilanjutkan..tapi nak membayar tue ..uwaaaaaaaaaaaaaa....eida pun ada saman nie kak..

    ReplyDelete
  7. eh eh..bleh plak gitu erk...
    xpernah plak dgr kes mcm ni..tp kalau ikut kan mmg x patut la..kesian kat org lain...x pasal2 kena g selayang plak..hu3x..

    ReplyDelete
  8. menyusahkan..tu yg buat ramai yg malas gi bayar..salah satu sebablah kan..adoi..peningkan kak..xkan dlm sistem xleh tgk balai polis mana si pengadu buat report..dh satu hal lak kita nak kena cari ye kak..

    ReplyDelete
  9. em gomen mmg cmtu la...mls nk komen kang kena seal lak.ehehe...

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah boleh setel tu Kebaya..bukan salah kita pon..tp akk punya kes..depan PPUM...Trafic dok saman kete akk...dia tak perasan En suami ada dlm kete...bila suami akk keluar dari kete..Polis tu boleh ckp tak perasan suami akk duk dlm...abis cam ner suami akk tanya..En. Pegi balai polis berhampiran bayar 10 henggit..sbb saman dah tulis...aduhai...kene bayarrr jugakkk...

    ReplyDelete
  11. Elok laa tuh pi settle cepat nanti jadi kes lain plak..naya jerk..

    ReplyDelete
  12. itu namanya saman ekor kan.. aku pun ada satu rm 50.00 tapi aku malas nak bayar.. dah kedaung saman tuh..aku pun dah lama jual kete..tup tup kene saman.. pahal..

    ReplyDelete
  13. saman ekor memang menyusahkan rakyat.

    dan kerajaan/polis tetap berdegil nak teruskan.

    org bukan saja saja takmau bayar. Dah tak salah, apa hal pulak kita nak bayar, ye tak?

    ReplyDelete
  14. bahaya gak mcm ni kan..mane la tau kot2 org tu rabun, die pergi bagi no plat kite kat polis..haru jd nye..

    ReplyDelete
  15. cepat..cepat kak kena laju2 kalau tidak nanti parah la...lain jadinya lak

    ReplyDelete
  16. kes2 yg terkena gini yg malas nak bayar nie....adehhh!

    ReplyDelete
  17. aduyai..kesian somi akak..tak pasal2..ni la org kata takde keje cari keje huhuhu..

    ada kes gak No bace lam paper..kes atas kete mewah tp yg empunya nama ada moto kapcai buruk je huhuhu

    ReplyDelete
  18. huhu siannya...cenggitu pulak ye haduilaaa..sabar ye kak...

    ReplyDelete
  19. adik saya pulak, penah kena saman parking
    tapi kat kertas saman tu, polis salah tulis no plat
    so bila check online, memang no plat dia clearlah
    tapi no plat yg salah tu, naiklah samannya
    pun kesian jugak kan.. huhu~

    ReplyDelete
  20. adik saya pon pernah kena hal sedemikian kak ratu...menyirap dia...

    ReplyDelete
  21. Saman oh saman .... kawan saya masa nak bayar.. saman 1996 pun dorang keluarkan. mcm tak releven' je

    ReplyDelete
  22. x sioklah, mcm tngkp muat jer

    ReplyDelete
  23. ishh kesiannya kes mcm ni. tak pasal2 kan. dah tu kemain susah nk ke selayang plak. tp betol kata aishah, knape la taknak cek betol2 kan...issshhh

    ReplyDelete
  24. kadang2 saman ni mmg tak lojik je bilakita check ada yg tak pernah pergi kat tempat tu pun kena saman juga

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...