Aku rasa minggu ni paling banyak cerita pasal masak-memasak kan.. tulah kalau mood nak berupdating datang dan mood rajin kedapur tiba ginilah jadinya... kira minggu ni penuh seminggu aku bersilat kat dapur.. ops.. lupa lak ada terskip sehari aku pergi tesco beli susu dan diapers anak2.. jadinya dah malam terus singgah tomyam seafood je.. makan minum kat situ terus balik.. tak yah tapau malas nak kotorkan pinggan kat rumah... tu yang sebenarnya...
Ok ni cerita mood kalau dah tiba rajin petang semalam.. tapi taklah special mana aku masak.. just sambal udang, kentang goreng dan timun (buat ulam).. feel macam makan nasi lemaklah kononnya... sebenarnya dah lama tak makan sambal udang.. dah sebabkan perut asyik berdangdut semalam aku pun terus terimagine sambal udang.. walaupun aku ni ada allergic dengan udang ataupun seafood ni.. makan tetap makan ye.. tak payah nak berpantang.. kempunan kang aku jugak yang susah... kalau allergic tu datang lepas tu baru cari penawarnya...
Panjang-panjang aku membebel ni.. kang boring pulak korang nak baca bebelan aku yang merapu merepek ni.. aku nak jamu mata korang dengan sambal udang aku ni.. gilers sedap sambal udang aku ni ahahaha... (puji diri sendiri kejikan)
kalau lapar jangan salahkan aku ye.. perasan je aku ni.. macamlah sedap sangat sambal udang aku tu.. tapi aku rasa sedap je.. aduhai merapu lagi aku ni..
Sambal udang sedap aku... nampak sedap tak? hehehehe...
Berulamkan dengan timun..
ada telur dadar... tapi tak snap pulak.. sebab dah mula melantak sampai lupa nak snap pic.. lagipun rupa telur dadar tu burok no... tak sesuai untuk tatapan anda.. cukuplah untuk aku je..
ni wedges...
konon nak buat macam wedges KFC tulah.. tapi bila aku selongkar lemari cari tepung beras tak jumpa pulak.. tak jumpa atau takder tu tak pastilah.. tapi lebih ke takder lah kot.. rasanya dah lama tak beli tepung beras ni... bila takder tepung beras aku blasah je guna tepung gandum.. wahahaha.. jadi kentang goreng tepung dah rupanya.. tapi yang pasti rasanya sedap jugaklah.. habis jugak sepinggan kentang ni..
Ok.. tu sahaja cerita untuk n3 ni.. nanti petang kalau mood aku ni masih air pasang dalam.. aku keluarkan cerita lagi ye.. tu pun kalau idea mencurah2 macam air di daun keladi...
Psst : nak balik kampung... oooooo.... balik kampung.. hati riang.... rindu ni ngan mak dan abah aku...
wedges tu kena campur dengan Mayonis..Baru real. wedges..;)
ReplyDeleteTBATWR - ooo... mayonis masih didalam botolnya.. tidak sempat dicurahkan... hehehe
ReplyDeleteuntung nya kalau jadi sedara kepada Ratu kebaya ni. hari2 kenyang dengan masakan di yang hebat tu. Sambal udang tu kalau ditaruk petai pun best gak tu
ReplyDeletehoih~apsal pagi ni semua blog kluar gambar makan2~haha~
ReplyDeleteaduhh mmg nampak sedap!
ReplyDeletehehe..terbalik plak ngan eT..mood masak mmg kelaut skang..soh hubby beli jek..:p
ReplyDeletenampak sedap banget sambal udang tuhhh!
ReplyDeleteiols kan... kalo masuk memana blog ada gambo makanan - semua iols kata sedap ye...sebab iols kuat makan
belasah jahhh... sedap tak sedap belakang kira!
wakakakaka
err...saya lapa tgk entry ni...sedapnye
ReplyDeletewah tgh mood rajin ye...ratu lak ngah rajin gak tp citer lak takde nk update.ehehe...sambal udang...aduhhhh...ujan lak tu kt sini.berkeriuk2 perut...
ReplyDeleteakak, meh pindah sebelah umh saya. kenyang saya hari2 kalu berjiran ngan akak
ReplyDeletesaya suka makan ulam timun yg sejuk2 dari fridge, rasa segar je mulut. heheh
ReplyDeletemembuatkan rasa nak bertambah2 nasi
hahaha
udang masak sambal tu feberet saya kak.. emmang lapar ni.. haish..
ReplyDeletemmg nmpk sedap sambal udang akak tu... dgn timun,krup krap krup krap rangup hehehe
ReplyDeletesonok nya tgk org yg rajen masak memasak ni..skrg ni mood memasak asik tkde je...
ReplyDeleteambal udang tu sedapp la..
akakkkkkkkk i'm back...hehehehe yeah nampak sedap..nampak sedap...mintak skit..hehehehhehehe :P
ReplyDeletewedges tu..kalau nak sedap macam KFC punye sikit kan..
ReplyDeletejangan celup tepung....
gaulkan kentang tu dengan serbuk kari dan garam...letak sikit serbuk tumix ke...
pastu goreng mcm biasa.... =)
mak nik pulak suke guna serbuk sup...boleh try ana2 ikut sedap tekak.. =)
pastu mkn dgn jalapeno cheese...sekang dah banyak jual kat tenet.. =)
sebijik macam makan kfc punye
Aishah - mengancamnya sambal udang u tu.. mana nak cari pagi2 ni??! Nt nk mintak mak mertua buatkan la.. hehe..(menggedix).
ReplyDeletecer ko kluar resepi camne nak masak wedges tuh.. itu ko potong sendiri ker atau mmg beli yg siap siap potong.. kalau letak chese lagi best ek..feling makn kfc
ReplyDeletesambal udang mmg nmpak sedap...nak sikit...nak sikit...:)
ReplyDeletePesal ari ni geng asik citer mkn jer...dah la tak bekpes pagi ni..huhuhu..laporrrr nampak sambal udangg...
ReplyDeletehuhu....memang best la tengok sambal udang tu :) ....nak cket ? :P
ReplyDeleteAlahai... kenapa udang tu di buang semua kulit?
ReplyDeletePakcik suka makan udang dengan kulit-kulit sekali!
Nampak lebih maskulin!
uhhhh sambal udang... terliur sudah hehe
ReplyDeletekak, kalau sambal udang saya suka giler letak petai banyak2...
ReplyDeletesambal udang tu, makan dgn roti pun sodap tuuu
ReplyDeleteDah nampak sambal udang tu dalam peti ais. laparlah perut.mood datang dan pergi cam angin. cam bagus tak falsampah tu kan.
ReplyDeletenak balik kampung.. berhati hati di jalan raya !!
ReplyDeletetidakkkkkk tetiba jer perut bekeroncong lagu yg memanggil2 lauk udang akak tue dah la.. angah suka udanggg
ReplyDeletesambal udang...sambal udang...... nak sikit
ReplyDeletesambal udang..pastu ada timun potong..memang marbeles...
ReplyDeleteye lah..blog RK minggu ni byk entri makanan..buat saya laparrr :)
wah, sambal udang tu, i like!
ReplyDeletecicah timun lagi lagi lah..:)
nyum3 cedapnye.. dni teringin nak blaja masak kaw kaw :D
ReplyDeletesodap nye kak. wedges tu nampak sedap la, terliur tgk, niesz ngah lapar nie..hantar ckit kak..ehe..
ReplyDeleteSedap tu kak.. Kentang.. Ngee :) Kalo kat kfc mesti beli wedges.. Wajib.. Memang sedap giler lah.. Hahaha..
ReplyDeleteEntry Terbaru : Gempa Bumi Dan Tsunami Di Jepun