Salam...
Tadi tengah baca comment.. terperasan pulak comment dari adik ku yang jauh Izan Comel.. Ni N3 untuk memenuhi permintaan izan dan rakan-rakan yang seangkatanlah ye...
kat bawah ni aku bagi cara nak buat sambal ikan bilis ni...
Sambal ikan bilis ku.... paberet abah ku
Bahan-bahan yang perlu ada ialah :-
- Ikan bilis ~ segengam @ ikut berapa orang nak makan ( semestinya sebab bahan utama )
- Cili api @ Cili kampung ~ dalam 10 biji kalau nak lagi pedas tambah lagi..
- Cili besar (merah) ~ dalam 2/3 biji (tak letak pun tak per)
- Limau kasturi ~ 5 - 10 biji amik jus limau sahaja ye... untuk adakan rasa masam2 tu baru tambah selera
Cara-caranya pulak
1) Goreng ikan bilis sehingga garing.. dah garing angkat dari kuali dan toskan..
2) Tumbuk cili api dan cili besar sampai halus.. separa halus pun boleh.. baru nampak cili bergelimpangan kan.. hehehe.. aku melawak je..
3) bila cili dah halus masukkan ikan bilis dan tumbuk sehingga halus atau separa halus.. (aku suka yang tak halus sangat.)
4) bila dah halus masukkan jus limau kasturi tu dan gaulkan sebati..
5) akhirnya bolehlah dihidang dan dimakan bersama nasi panas... SIAP..
Izan.. akak harap izan berpuas hati ye....
Psst ~ Selamat mencuba....
i loiikkeeee yg pedas2...
ReplyDeleteAlamak...saya tak suke ikan. so, xleh la nk try resepi ni
ReplyDeletexselera kalo makan xde asakan cili padi.. hehe..
ReplyDeletenie yg kalau buat sure tambah nasi kalau makan..heheh..dapnyaa.. :)
ReplyDeletealamat ke jamban lah gua hari2 makan pedas2 ni sang ratu! ehkekekke
ReplyDeleteiols ambik ye resepi ni!
ReplyDeletethank you in advance!
sumpah memang sedap!
ReplyDeleteadik MDT selalu buat.. :)
akak... ai pun suker wat tau, tapi aku tak tumbuk ikan bilis, terus gaul cam tu..
ReplyDeletemmm... sedak eh
slalu mak aku buat mmg tak tumbuk halus ikab bilis nih..tapi lagi pedas lagi meletop kan
ReplyDeleteakak...mekacih sgt2...mmg sedap ni mkn dgn nasi panas then gaul dgn sambal hehe...kena cuba ni tp tnggu suami blk dulu,kalau tak izan mkn sorg je la huhu.mekacih kak =D cayunk akak!~
ReplyDeleteCecah pulak ngan sayur rebus2 @ bening...mmg mengancam abis la...bertambah-tambah nasik...
ReplyDeleteselalu buat resepi ni kat umah..Pergh! rindu rumah. nak balikkkk!!..;p
ReplyDeletepergh..mesti sedap mkn dgn nasi panas ni...harus di cuba ni tp xtau bila nak cuba..:)
ReplyDeleteuhukk sedapnya dikk ... dah lama x buat .. kalau balik kg suke lah buat .. sbb ramai yg makan .. makan dgn nasi panas2 ermmmm yumx3
ReplyDeletesedap2...mkn mcm tu dgn nasi panas2..tkde kuah pun tkpe...
ReplyDeletesedap nye, lauk yg simple tp lazat!ehe..
ReplyDeleteI pun baru buat tadi...mmg favourite I.. and penyelamat bila belacan kat rumah ni dah abis.
ReplyDeletemkn ngan nasi panas2 sure terangkat...atau mkn ngan bubur nasi..perghhhhhh
ReplyDeletemmg nmpk best...ada resepi lg tu haa..maceeeh..^_^
ReplyDeletenampak sedap dan pedass :) yummy2..nak try la buat :)
ReplyDeletesaalm singgah
Entry baru : member-body odor"
angah pun suka gak tapi cara & bahan tak sama..
ReplyDelete