Atas permintaan

Salam...

Tadi tengah baca comment.. terperasan pulak comment dari adik ku yang jauh Izan Comel.. Ni N3 untuk memenuhi permintaan izan dan rakan-rakan yang seangkatanlah ye...

kat bawah ni aku bagi cara nak buat sambal ikan bilis ni...

 Sambal ikan bilis ku.... paberet abah ku

Bahan-bahan yang perlu ada ialah :-

  • Ikan bilis ~ segengam @ ikut berapa orang nak makan ( semestinya sebab bahan utama )
  • Cili api @ Cili kampung ~ dalam 10 biji kalau nak lagi pedas tambah lagi..
  • Cili besar (merah) ~ dalam 2/3 biji (tak letak pun tak per)
  • Limau kasturi ~ 5 - 10 biji amik jus limau sahaja ye... untuk adakan rasa masam2 tu baru tambah selera

Cara-caranya pulak
1) Goreng ikan bilis sehingga garing.. dah garing angkat dari kuali dan toskan..
2) Tumbuk cili api dan cili besar sampai halus.. separa halus pun boleh.. baru nampak cili bergelimpangan kan.. hehehe.. aku melawak je..
3) bila cili dah halus masukkan ikan bilis dan tumbuk sehingga halus atau separa halus.. (aku suka yang tak halus sangat.)
4) bila dah halus masukkan jus limau kasturi tu dan gaulkan sebati..
5) akhirnya bolehlah dihidang dan dimakan bersama nasi panas... SIAP..

Izan.. akak harap izan berpuas hati ye....

Psst ~ Selamat mencuba....

21 comments:

  1. Alamak...saya tak suke ikan. so, xleh la nk try resepi ni

    ReplyDelete
  2. xselera kalo makan xde asakan cili padi.. hehe..

    ReplyDelete
  3. nie yg kalau buat sure tambah nasi kalau makan..heheh..dapnyaa.. :)

    ReplyDelete
  4. alamat ke jamban lah gua hari2 makan pedas2 ni sang ratu! ehkekekke

    ReplyDelete
  5. iols ambik ye resepi ni!

    thank you in advance!

    ReplyDelete
  6. sumpah memang sedap!
    adik MDT selalu buat.. :)

    ReplyDelete
  7. akak... ai pun suker wat tau, tapi aku tak tumbuk ikan bilis, terus gaul cam tu..


    mmm... sedak eh

    ReplyDelete
  8. slalu mak aku buat mmg tak tumbuk halus ikab bilis nih..tapi lagi pedas lagi meletop kan

    ReplyDelete
  9. akak...mekacih sgt2...mmg sedap ni mkn dgn nasi panas then gaul dgn sambal hehe...kena cuba ni tp tnggu suami blk dulu,kalau tak izan mkn sorg je la huhu.mekacih kak =D cayunk akak!~

    ReplyDelete
  10. Cecah pulak ngan sayur rebus2 @ bening...mmg mengancam abis la...bertambah-tambah nasik...

    ReplyDelete
  11. selalu buat resepi ni kat umah..Pergh! rindu rumah. nak balikkkk!!..;p

    ReplyDelete
  12. pergh..mesti sedap mkn dgn nasi panas ni...harus di cuba ni tp xtau bila nak cuba..:)

    ReplyDelete
  13. uhukk sedapnya dikk ... dah lama x buat .. kalau balik kg suke lah buat .. sbb ramai yg makan .. makan dgn nasi panas2 ermmmm yumx3

    ReplyDelete
  14. sedap2...mkn mcm tu dgn nasi panas2..tkde kuah pun tkpe...

    ReplyDelete
  15. sedap nye, lauk yg simple tp lazat!ehe..

    ReplyDelete
  16. I pun baru buat tadi...mmg favourite I.. and penyelamat bila belacan kat rumah ni dah abis.

    ReplyDelete
  17. mkn ngan nasi panas2 sure terangkat...atau mkn ngan bubur nasi..perghhhhhh

    ReplyDelete
  18. mmg nmpk best...ada resepi lg tu haa..maceeeh..^_^

    ReplyDelete
  19. nampak sedap dan pedass :) yummy2..nak try la buat :)

    saalm singgah

    Entry baru : member-body odor"

    ReplyDelete
  20. angah pun suka gak tapi cara & bahan tak sama..

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...