Gendang gendut tali kecapi.. kenyang perut senang hati

Salam.. 

Indah hari ni.. Cuaca adalah baik harap sampai kepetanglah cuaca ni panas.. Dan berharap sangat kain yang dijemur kering.. tak sanggup nak biarkan kain tu lembab je.. 

hari minggu apa cer.. Ada yang pergi gathering kat rumah kakcik seroja kan.. pergh.. tengok gambar dalam blog kakcik meriah betul.. tu belum tengok kat blogger2 lain lagi.. kejap lagi aku nak BW slow2 kat blogger yang ada citer gathering semalam. Yelah.. dahlah tak dapat pergi sebab keadaan kesihatan.. Dapat tumpang gembira tenggok gambar pun jadilahkan... 

Hari minggu ada jugak dapat jemputan kenduri kawen.. Pergi pun kejap je, tak lama pun menyingah yang penting ada tunjuk muka. Nanti orang chop tak bergaul dengan orang sekeliling pulakkan. Tapi kat rumah mesti kena siap masak2 jugaklah.. Hero aku tu bukannya makan sangat lauk2 kenduri ni.. Yelahkan kang terpedas pulak lauk-pauk tu tak bleh lak diorang nak hadap.. Jadinya sebelum pergi kenduri tu.. Masaklah dulu untuk hero dua orang tu.. karang aku gak yang tension... asyiklah minta syik... syik... (sebut bunyi nasi ye)

Aku masak ayam bakar bermayonis je.. masakan orang malas ni.. sebabnya.. aku tak perap pun ayam tu.. aku cucuk2 je ngan garpu bagi rasa tu masuk dalam isi ayam.. (nak resepi nanti aku bagi diakhir rancangan ye)

Ayam tengah dalam proses pembakaran...

Tadaa... dah siap di bakar.. bolehlah disantap...

Tapi ada jugak sayur untuk memenuhi hidangan ni..
Apa nama masakan ni pun aku tak tahu.. hahaha..
kira namanya sawi masak sos tiram curah kicap.. panjang nyer nama...

Takdernya nak makan cara western ni.. Tetap jugak makan dengan nasi.. kalau takder nasi tu rasa perut tu macam ada ruang kosong je.. tak kenyanglah senang citer..

adik aku dan budak yang asik minta syik.. (nasi).. agaknya baru lepas baik dari muntah+ceriberi dia punya selera dan bangkit kot.. nak topup balik mana2 lemak yang dah hilang.

ok ni resepi ayam bakar bermayonis.
  • 1/2 kilo ayam. (potong sedang.. kalau korang tak nak potong pun boleh)
  • 1 sudu italian herbs.
  • 1 sudu rosemary herbs
  • 1 sudu serbuk lada hitam.
  • 1 sudu serbuk Paprika (kalau takder serbuk cili pun boleh)
  • 4 sudu mayonis (Kalau nak lebih lemak.. tambahlah lagi) 
  • 1 kiub ayam Knoor
  • garam dan ajinomoto secukup rasa

  • Gaulkan semua bahan dan bakar atas permangang.. dan sedia untuk dimakan.

Selamat mencuba..


Ok.. dah habis.. hari ni kena slow2 BW..

tata... babai..

20 comments:

  1. terliur tgk ayam yg dah siap panggang tu...

    ReplyDelete
  2. sedapnye tgk ayam tu...berkilat2 mencabar anak tekak ehehe...nak resepi nak resepi...

    ReplyDelete
  3. sedap nampak ayam tu, simple jugak resipi tu .. boleh nak try pasni :)

    ReplyDelete
  4. e'eh sedaplak tgk ayam bakar tu...lieya dah salin resepi...nak cube le nanti..kebetulan ade ayam sekor tu kat umah...leh buat ayam paggang tapi rencahnye ikut akak punye.....

    ReplyDelete
  5. sedapnya, tak sabar nak tunggu..cuti depavali blh buat...

    ReplyDelete
  6. Kakak kalau ada resepi ada budak makan tambah selera tengok. Sebab budak mana tahu bohong. Kalau tak sedap dia tak nak makan punya. Hero RK buat kakak tak kelip mata. Sedap betul dia makan.:)

    ReplyDelete
  7. wahhhh....sedap tu ayam bakar dia.
    pestime ni taw boleh letak mayonis.
    nak try laaa nnti.

    ReplyDelete
  8. tak menahan tngk resepi ni dah ler lapo ni

    ReplyDelete
  9. harus di cuba suatu hari nanti!!

    ReplyDelete
  10. hari tuh ktrg buat bbq pon guna ayam mayonos ni. tapi x pakai herbs2 tuh sume. pakai biasa2 punya rempah je. hihi sodap kan

    ReplyDelete
  11. terus kelaparan tgok ayam yang agak seksi tuh..

    ReplyDelete
  12. resepi ringkas...boleh cuba...saya pun nak BW slow2 gak kat blogger yg gader2 semalam...:)

    ReplyDelete
  13. Ayam bakar bermayonis!! Confirm sedap nih.....takpe...lain kali ada gathering boleh join bawak ayam bakar...:P

    ReplyDelete
  14. dah lama tak buat 'drama' panggang-memanggang bakar-membakar sejak disahkan +ve ni..

    ReplyDelete
  15. nak resepi... tegok gamabt cam letak mayo, blak pepper... lagi???

    ReplyDelete
  16. sedapnya ayam bakar, nampak kaler ayam pun dah cantik.

    ReplyDelete
  17. sedap banget nampak ayam tu...

    iols pun - kekadang nak cepat
    nak perap lama2 malas nak tunggu
    so - kira ok lah... dapat perap 15 minit pun kan????
    ekekekeke

    ReplyDelete

Terima kasih kepada Blogger yang komen di blog RK. Tunggukan kunjungan balas dan comment dari RK di blog korang ye. Nak Reply comment disini RK takut tak sempat je.

@}------LOL to all comentar------{@

Nota Penting!
Pada yang nak letak Iklan. Tolong letak d ShoutboX atau bayar RK RM o.5o per comment boleh? boleh jugak beli cekedis ~ ahaks~

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...